Minitarty z kremem ananasowym
Przepis na pyszne małe tarteletki z ananasowym curdem i bezą
Minitarty z kremem ananasowym to przepyszna i lekka przekąska, idealna na słodki poczęstunek do kawy czy herbaty lub na specjalną okazję. W tym wypieku, delikatne i kruche ciasto jest wypełnione kremowym ananasowym curdem, które dodaje im nieco egzotycznego smaku i aromatu. Do tego czapa słodkiej bezy ze złotą rosą i idealny deser gotowy! Te mini tarty z pewnością zadowolą każde podniebienie i będą doskonałym wyborem dla miłośników kremowych deserów o owocowym posmaku. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Minitarty z kremem ananasowym przepis krok po kroku
Jeśli lubisz małe słodkości, które rozpływają się w ustach, a każdy kęs smakuje jak prosto z raju, to te pyszne tropikalne tarty z kremem ananasowym są właśnie dla Ciebie!
Minitarty z kremem ananasowym przepis
Składniki
składniki na kruche ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej (- 225 g)
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
- 60 g masła
- 60 g margaryny
- 4-5 łyżek zimnej wody ((do konsystencji))
składniki na krem ananasowy:
- 200 g ananasa (świeżego (waga po obraniu))
- 3 łyżeczki cukru
- 2 żółtka (z jajek rozmiar L)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej (albo skrobi ziemniaczanej)
- 0,5 łyżeczki masła
składniki na bezę
- 1 białko ( z jajka L)
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto do mini tart
- Składniki ciasta szybko zagnieć – wodę dodaj na koniec po jednej łyżce, tylko tyle, aby ciasto osiągnęło odpowiednią konsystencję i dało się ulepić w kulkę.1,5 szklanki mąki pszennej, 1 szczypta soli, 2 łyżki cukru pudru, 60 g masła, 60 g margaryny, 4-5 łyżek zimnej wody
- Gotowe ciasto zawiń w folię i schłodź przez około 1 godzinę.
- Zimne ciasto rozwałkuj (możesz to zrobić między dwoma kawałkami foli spożywczej).
- Wytnij 6 kółek i wylep nimi przygotowane foremki (lub jedną dużą o wielkości około 22 cm).
- Ciasto nakłuj kilkakrotnie widelcem.
- Popiecz ciasto przez 10 minut w 200 stopniach (góra-dół).
Jak zrobić krem ananasowy:
- Ananasa obierz, usuń brązowe „dziurki” i pokrój na kawałki.200 g ananasa
- Zmiksuj je w blenderze, a następnie przetrzyj przez sito, by pozbyć się grubych, niezmiksowanych kawałów.
- Przełóż puree z ananasa do garnka, dodaj cukier, żółtka i jajka oraz mąkę kukurydzianą.3 łyżeczki cukru, 1 jajko, 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej, 2 żółtka
- Roztrzep wszystko na jednolitą masę.
- Gotuj na małym gazie, aż zacznie bulgotać, bardzo często mieszając, by masa nie przypaliła się.
- Na koniec dodaj masło i dokładnie wymieszaj.0,5 łyżeczki masła
- Krem nałóż na podpieczone ciasto (możesz też je przechować w lodówce w zamkniętym słoiku).
- Piecz tarty przez kolejne 10 minut.
Jak zrobić bezę do tarty
- Ubij białko z solą, gdy piana będzie sztywna dodaj cukier puder i miksuj, aż białko będzie lśniące.1 białko, 1 szczypta soli, 2 łyżki cukru pudru
- Wyłóż bezy na tarty.
- Zapiecz przez około 10-15 minut w temperaturze 160 stopni (przenieś tarty blisko górnej grzałki).
- Po upieczeniu przestudź.
Prywatne
Kruche babeczki z kremem z ananasa – uwagi
Jak wiecie „poczyniłam” ostatnio krem ananasowy (pineapple curd) i żeby go nie zjeść całego prosto ze słoiczka, to wykorzystałam go do upieczenia czegoś pysznego :)
Zrobiłam małe tarty z kremem ananasowym i bezą (która przez przypadek wyszła mi z „rosą” – pewnie gdybym się starała, bo byłoby z tym różnie ;))
Tarty okazały się pyszne – zresztą nie miały prawa wyjść inne :)
Z podanej porcji otrzymacie 6 minitart.
Możecie oczywiście upiec jedną dużą tartę zamiast kilku mniejszych.
Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na pyszne desery oraz przepisów na tarty.
Polecane przepisy na kruche tarty
Jeśli lubicie połączenie rozpływającego się w ustach kruchego ciasta z kremowym nadzieniem, to koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne słodkie tarty. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: