Mleko kokosowe

Zaktualizowany: 2024 11 lutego
mleko kokosowe

Przepis na domowe mleko kokosowe

Odkryj prosty przepis na domowe mleko kokosowe, które możesz przygotować w zaciszu własnej kuchni. Ten przepis nie tylko zapewnia świeży i aromatyczny napój kokosowy, ale także pozwala kontrolować jego skład i jakość. Dzięki zaledwie dwóm łatwo dostępnym składnikom i prostym krokom, przygotowanie własnego mleka kokosowego staje się łatwe i satysfakcjonujące. Spróbuj tego przepisu już dziś i ciesz się smakiem domowego mleka kokosowego bez dodatków i konserwantów.

mleko kokosowe 1

Mleko kokosowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz zdrowe i domowe składniki, to przygotuj sobie ten prosty roślinny napój idealny jako alternatywa dla krowiego mleka.

coconut milk

Mleko kokosowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste domowe mleko kokosowe.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 10 minut
14 hours
Czas całkowity 14 hours 25 minut
Porcje 1 litr
Składniki

składniki na mleko kokosowe dla wegan

Instrukcja
 

Jak zrobić wegańskie mleko kokosowe

  • Wiórki wsyp do garnka, zalej wodą, przykryj i odstaw na noc do namoczenia.
    200 g wiórek kokosowych, 1,2 l wody
  • Rano (albo po około 12 godzinach) garnek z wiórkami podgrzej przez około 5-10 minut – tak do temperatury 60 stopni (już lekko parzącej).
  • Masę zmiksuj blenderem (nie da się zupełnie wszystkiego zblendować), a następnie przelej do dużej miski przez złożoną pieluszkę tetrową lub gazę, pozostałe wiórki mocno odciśnij.
  • Przelej mleko do butelki, a jak ostygnie schowaj do lodówki.
  • Przechowuj w lodówce do 3 dni, a przez użyciem porządnie wstrząśnij.
Prywatne
Słowa kluczowe mleko wegańskie, napój roślinny
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
mleko kokosowe 5

Kokosowy napój roślinny – uwagi

Czy wiecie, że możecie w bardzo prosty sposób przygotować sobie w domu mleko kokosowe? Naprawdę! Na dodatek koszt takiego mleka, to jedynie zakup opakowania 200 g wiórek kokosowych – jesteście w szoku? Bo ja byłam. Puszka mleka kokosowego 400 ml kosztuje około 5-8 zł (zależy od producenta i sklepu), do tego w zasadzie najczęściej jest to gęsta masa, a nie „mleko” w tradycyjnym tego słowa znaczeniu (nie neguję mleka w puszce, bo czasami potrzebne jest ono właśnie takie gęste). Za to litrowy karton mleka kokosowego „płynnego” to już koszt ponad 12 złotych. Jak widzicie, nie dość, że takie mleko zrobione w domu będzie zdrowsze, bo będzie pozbawione różnych stabilizatorów i utrwalaczy, a do tego będzie kosztować max 5 zł :)

A takim płynnym mlekiem kokosowym możecie zastępować mleko krowie – idealnie jeśli macie problem z laktozą. Ja np. ugotowałam na nim owsiankę i nie dość, że wyszła super, to na dodatek smakowała kokosem.

Gotowe mleko możecie przechowywać w lodówce przez około 3 dni – przed nalaniem trzeba porządnie wstrząsnąć. Możecie też sobie zrobić w domu mleko migdałowe :)

Ps. Okazało się, że wiórki pozostałe po sporządzeniu mleka możecie wykorzystać do zrobienia mąki kokosowej :) (przepis znajdziecie u Olga Smile).

owsianka na mleku kokosowym 1
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę
owsianka na mleku kokosowym 2

Przepis od Olgi Smile :) Dziękuję Olga :)

Polecane przepisy kokosowe

Lubisz kokosy i kokosowe smaki? To koniecznie wypróbuj moje przepisy na słodkie kokosowe wypieki i desery. Ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.

Opublikowano: 2016 2 marca

Podziel się przepisem

6 komentarzy

  1. Serniczki chia na zimno - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2016 18 kwietnia w 06:36- Odpowiedz

    […] chia możecie zalać domowym mlekiem kokosowym lub migdałowym, wtedy deser nabierze dodatkowego smaczku […]

  2. 11f075e67cb794e576503a4bd40c5306?s=54&d=mm&r=g
    Magda 2016 2 marca w 10:04- Odpowiedz

    z wiórek robi się mąkę kokosową, tyle, że trzeba je porządnie przez tę pieluchę odcisnąć i „podsuszyć” w piekarniku a następnie zmielić na proszek :) http://www.olgasmile.com/maka-kokosowa.html

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 2 marca w 10:59- Odpowiedz

      Super :) Dzięki za podpowiedź :)

    • 80864d117e8368967893cd01b2f57e11?s=54&d=mm&r=g
      Iwona C. 2016 3 marca w 07:04- Odpowiedz

      Ja też dziękuję :)

  3. 80864d117e8368967893cd01b2f57e11?s=54&d=mm&r=g
    Iwona C. 2016 2 marca w 08:27- Odpowiedz

    Witam, a co można zrobić z pozostałymi wiórkami? czy można dodać je do ciasta, owsianki, ciasteczek, może zupy?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 2 marca w 08:38- Odpowiedz

      Cześć, też się nad tym zastanawiałam, czy wykorzystywać te wiórki. Ja je wyrzuciłam, bo po tym „kąpaniu” były bez smaku, ale może jako nieduży dodatek – np. właśnie do owsianki mogą być użyte. Jako główny składnik ciasta bym nie dawała.

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy