Muffinki bananowo-kokosowe

Zaktualizowany: 2024 15 lutego
babeczki bananowe z kokosem

Przepis na proste babeczki bananowe z wiórkami kokosowymi i rodzynkami

Jeśli lubisz kokos i banany, to te muffinki bananowo-kokosowe są dla Ciebie! Moja wersja to połączenie delikatnego kokosowego smaku z aromatycznymi bananami, które razem tworzą pyszne, wilgotne muffinki. Idealne na śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia. Zrobione w kilka minut i wspaniale smakują z kubkiem kawy lub herbaty. Spróbuj koniecznie i przekonaj się, jak łatwo można zrobić te pyszne muffinki w domu!

muffinki kokosowo-bananowe

Muffinki bananowo-kokosowe  PRZEPIS krok po kroku

Już dziś upiecz te słodkie i aromatyczne babeczki bananowe z kokosem. Ich słodycz umili każdy dzień i sprawi, że się uśmiechniecie :)

babeczki bananowe z kokosem

Muffinki bananowo-kokosowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo szybkie i proste babeczki bananowe z wiórkami kokosowymi, które zrobicie nawet bez użycia miksera.
4.50 z 12 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 12
Kalorie 202 kcal
Składniki

składniki na babeczki kokosowo-bananowe

  • 250 g mąki pszennej ((1 2/3 szklanki))
  • 50 g cukru ((1/4 szklanki) )
  • 50 g cukru trzcinowego ((1/4 szklanki) )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 80 g wiórek kokosowych ((1 szklanka) )
  • 90 g rodzynek ((1/2 szklanki) – można nie dawać)
  • 2 banany (dojałe – moje po obraniu miały 220 g)
  • 1 jajko ( rozmiar L)
  • 180 ml mleka
Instrukcja
 

Jak zrobić muffinki bananowo-kokosowe krok po kroku

  • Piekarnik rozgrzać do 190 º C (tryb góra-dół).
  • Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać rodzynki – zamieszać.
    250 g mąki pszennej, 50 g cukru, 50 g cukru trzcinowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szczypta soli, 80 g wiórek kokosowych, 90 g rodzynek
  • Jajko rozbełtać z mlekiem, dodać jeden rozgnieciony widelcem banan.
    1 jajko, 180 ml mleka, 2 banany
  • Dodać do suchych składników i lekko wymieszać – tylko do połączenia się składników.
  • Ciasto nałożyć do foremek na babeczki.
  • Drugiego banana pokroić w grube plastry, na wierzchu każdej muffinki ułożyć po plasterku i lekko docisnąć.
  • Muffinki piec około 25 minut, aż będą ładnie rumiane.
  • Dla lubiących chrupiące wierzchy – muffiny można dodatkowo posypać mieszanką wiórków, odrobiny brązowego cukru, cynamonu i łyżki roztopionego masła.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 202kcalWeglowodany: 33gBiałko: 4gTłuszcz: 6g
Słowa kluczowe babeczki kokosowe, babeczki z bananami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
muffinki kokosowe z bananami

Muffinki bananowe z kokosem – uwagi

Dziś proponuję iście rajskie muffinki bananowo-kokosowe. Smakują obłędnie, są słodkie i przypominają gorące lato. Takie pod palmami i przy szumiącym morzu. Oprócz smaku te muffinki mają jeszcze jedną ogromną zaletę. Zrobicie je w 5 minut – wystarczą dwie miski i łyżka, bo to przepis na muffinki bez użycia miksera! W jednej misce mieszacie mokre składniki, a w drugiej suche. Wszystko mieszacie razem i można piec! Bombowo prawda?

Z przepisu otrzymacie około 12 sporych babeczek bananowych z kokosem.

Zapraszam was również gorąco do wypróbowania przepisów na kokosowe bułeczki Pani Popo, kokosowe babeczki na oleju albo na bananowe babeczki z kremem – wszystkie przepyszne.

babeczki kokosowe z bananami
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.50 z 12 ocen
Postaw mi kawę
babeczki kokosowo-bananowe

A tu moje pierwsze zdjęcie tych przepysznych muffinek :) zdjęcie pochodzi z 2012 roku, kiedy moja przygoda z blogowaniem dopiero się zaczynała :)

babeczka banankokos

Polecane przepisy na muffinki

Jeśli lubicie pyszne i proste domowe babeczki i muffinki, to koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na te małe słodkości. Tu mogę Wam na szybko polecić między innymi takie muffinki:

Przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych stronek z przepisami – podaję z moimi małymi zmianami :) – Mniam Mniam

Życzę smacznego :)

Opublikowano: 2012 23 marca

Podziel się przepisem

4 komentarze

  1. d635174bfebfa424153ab0e2f88ac7ef?s=54&d=mm&r=g
    Aga 2023 20 listopada w 19:12- Odpowiedz

    Czy nie zabrakło tu oleju? Właśnie zrobiłam i bardzo trudno je odczepić od foremki ;)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 21 listopada w 12:15- Odpowiedz

      Nie, w tym przepisie nie ma oleju.

      • 42486c2d3f25a7a4a8cf47387f261762?s=54&d=mm&r=g
        Natalia 2024 16 lutego w 13:07- Odpowiedz

        A nie wyjdą za suche?

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2024 16 lutego w 13:53- Odpowiedz

          Muffinki nie są suche, ale jeśli ciasto przed pieczeniem będzie ci się wydawało za gęste, to możesz dodać troszkę więcej mleka.

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy