Muffinki czekoladowe

Zaktualizowany: 2024 15 lutego
muffinki czekoladowe

Przepis na najlepsze babeczki czekoladowe

Przygotuj dziś ze mną rewelacyjne muffinki czekoladowe na gorzkiej czekoladzie i minimalnej ilości mąki. Jak chcesz, to z tego przepisu możesz bardzo łatwo przygotować bezglutenowe babeczki czekoladowe – wystarczy mąkę zastąpić mielonymi migdałami, albo mąką bezglutenową. Koniecznie zobacz mój prosty przepis wraz z filmem z przygotowań i zobacz jak zrobić czekoladowe babeczki, które zachwycą wszystkich.

bardzo czekoladowe babeczki

Muffinki czekoladowe przepis krok po kroku

Koniecznie wypróbuj mój przepis na przepyszne i szybkie babeczki czekoladowe – możesz je nawet zrobić w wersji bezglutenowej! Spróbuj koniecznie!

muffinki czekoladowe

Muffinki mocno czekoladowe przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne aksamitne babeczki czekoladowe zrobione na czekoladzie i maśle.
4.80 z 5 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 25 minut
Porcje 16 sztuk
Kalorie 151 kcal
Składniki

składniki na babeczki czekoladowe

  • 4 jajka (rozmiar L)
  • 100 g cukru
  • 150 g czekolady (gorzkiej dobrej jakości)
  • 100 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej (lekko czubate, możesz też użyć mielone migdały)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladowe babeczki

  • Czekoladę połam na kawałki i rozpuścić razem z masłem.
    150 g czekolady, 100 g masła
  • Możesz to zrobić w kąpieli wodnej, lub w mikrofalówce – ja ustawiam mikrofalówkę na około 1,5 minuty – mieszam i jeśli trzeba, to dodaję jeszcze ze 30 sekund.
  • Rozpuszczoną czekoladę lekko ostudź.
  • W tym czasie jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
    4 jajka, 100 g cukru
  • Dodaj przestudzoną czekoladę – krótko zmiksuj.
  • Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.
    2 łyżki mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Jeśli masz ochotę, to możesz dodać jakiś aromat – osobiście uwielbiam pomarańczowy, albo przyprawę – polecam chili :)
  • Masę nałóż do przygotowanych foremek/papilotek i piecz około 10-13 minut w 220 stopniach (ja wolę piec na termoobiegu i wtedy ustawiam temperaturę 200 stopni).
  • Po upieczeniu babeczki ostudź.
  • Przed podaniem możesz polać je dodatkowo rozpuszczoną czekoladą.
Film
Notatki
Mąkę możesz zastąpić mielonym migdałami – wtedy otrzymasz bezglutenowe muffinki czekoladowe :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 151kcalWeglowodany: 13gBiałko: 2.6gTłuszcz: 10gBłonnik: 0.2g
Słowa kluczowe babeczki czekoladowe z kokosem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babeczki bardzo czekoladowe

Babeczki czekoladowe – uwagi

Upiekłam wczoraj swoje ulubione muffinki czekoladowe czy też babeczki – z pysznej gorzkiej czekolady. Już samo ich robienie jest przyjemnością, a jedzenie to istna poezja. Te babeczki czekoladowe są uzależniające. Duża ilość czekolady i masła nadaje im nieziemsko aksamitną konsystencję, te babeczki się po prostu rozpuszczają w buzi. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, a nie będziecie żałować!

Jak zrobić czekoladowe babeczki – wskazówki

Najpierw musicie rozpuścić czekoladę razem z masłem – ja to robię w mikrofalówce. Możecie też rozpuścić całość w kąpieli wodnej. Gdy czekolada stygnie miksuję jajka z cukrem aż będę bardzo puszyste i gęste. Wtedy dodaję do nich czekoladę z masłem i miksuję już na niskich obrotach. Teraz wystarczy dodać odrobinę mąki (mogą też być mielone migdały, to wtedy muffinki będą bezglutenowe) oraz ewentualnie aromaty. Masa czekoladowa jest bardzo podatna na aromatyzowanie – ja osobiście najbardziej lubię je z dodatkiem aromatu pomarańczowego, świetnie sprawdzi się aromat migdałowy lub mielone migdały. Możecie dodać skórkę startą z cytryny lub limonki, albo wsypać chili w proszku (wypróbowałam i babeczki są bombowe).

Przepis powędrował już do wielu moich znajomych i wszyscy je uwielbiają. Nie wierzysz mi? Sam spróbuj!

Z podanej porcji wychodzi około 16 czekoladowych babeczek.

Popatrzcie również na inne czekoladowe babeczki – np. babeczki czekoladowe z powidłami, albo babeczki brownie z solonym karmelem.

Przejdź do przepisu Przejdź do Video Drukuj Przepis
4.80 z 5 ocen
Postaw mi kawę

Poniżej wcześniejsze zdjęcia tych pysznych babeczek – muszę przestać je w końcu fotografować, bo niezła galeria się tu uzbiera ;)

babeczka czekoladowa muffinka czekoladowa babeczka mufinka

 

babeczka czekoladowa
muffinki czekoladowe przepyszna babeczka czekoladowa muffin

 

 

Ponieważ przepis ten był pierwszym który pojawił się na blogu mam do niego specjalny sentyment. Zdjęcia powyżej zostały zrobione przy okazji powtarzania wypieków. Chcąc pamiętać jak kiedyś wyglądały moje zdjęcia i móc cieszyć się z postępów, zostawiam również pierwsze zdjęcie które tutaj trafiło.

czekoladowe muffinki

Polecane przepisy na babeczki czekoladowe

Jeśli lubicie czekoladowe babeczki, to koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na te słodkości. Tu Wam mogę na szybko polecić kilka z nich :)

Opublikowano: 2012 21 marca

Podziel się przepisem

13 komentarzy

  1. a7b9e86a7db6a1fbefa44b8b2467ef34?s=54&d=mm&r=g
    Ola 2020 21 lutego w 12:50- Odpowiedz

    A jeśli chciałabym zmniejszyć dodatek czekolady np dałabym 100g i dodać kakao załóżmy 2 łyzki żeby kolor był jeszcze bardziej ciemny to wyjdzie?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 21 lutego w 17:09- Odpowiedz

      Wyjdzie, tylko nie będą takie aksamitne i delikatne.

  2. Torcik czekoladowo-orzechowy - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2017 21 marca w 06:24- Odpowiedz

    […] przygodę z blogowaniem zaczęłam od moich ukochanych muffinek czekoladowych, a dziś nawiązując odrobinę do tego pierwszego wpisu zapraszam Was Kochani na wirtualny […]

  3. Brownie z nutellą - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2017 2 marca w 06:20- Odpowiedz

    […] przylgnął – może dlatego, że to brownie robi się bardzo podobnie jak moje ulubione babeczki czekoladowe Do babeczek również używam dużej ilości gorzkiej czekolady rozpuszczonej z masłem, więc […]

  4. 2148d3438b2cc9bf4f2d05eb7a07034d?s=54&d=mm&r=g
    Basia 2015 1 kwietnia w 14:06- Odpowiedz

    Witam,
    mam pytanie odnośnie aromatu. Ile należy go dodać aby nie przesadzić. Wlać całą buteleczkę czy tylko kilka kropli?
    Pozdrawiam

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 1 kwietnia w 15:39- Odpowiedz

      Zdecydowanie kilka kropel. Ciasto możesz spróbować i jeżeli za mało to dolać jeszcze troszkę. Lepiej jest dać za mało niż za dużo

  5. 3d49f7feb2f536ec88d89911b32692a5?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2014 16 listopada w 23:00- Odpowiedz

    Najbardziej z jesienią kojarzą mi się babeczki mocno czekoladowe, które znalazłam na Twoim blogu. :)
    Jedyną rzecz, jaką w nich nieco zmodyfikowałam jest dekoracja, która stanowi wykończenie tego deseru – w mojej wersji jest to bita śmietana z odrobiną domowego ekstraktu z wanilii i cukru pudru oraz dekoracje z czekolady, które wykonałam własnoręcznie z utemperowanej czekolady, zarówno gorzkiej jak i mlecznej.
    Dlaczego właśnie ten deser? Jesień to taki okres, kiedy potrzebujemy dużo endorfin. Na dworzu coraz zimniej, jesienna szaruga i plucha daje się we znaki, słońce nie dostarcza nam już tyle energii co latem czy wiosną, a najlepszym i wręcz idealnym według mnie składnikiem na poprawienie sobie humoru w smutne, jesienne dni jest właśnie czekolada. Jest też drugi powód. :) Większość mojej rodziny i znajomych, w tym również ja, obchodzimy urodziny bądź imieniny właśnie w okresie jesiennym, zwłaszcza teraz, w listopadzie. Dlatego jest to idealny czas by zrobić swoim bliskim oraz sobie przyjemność w postaci tych przepysznych, mocno czekoladowych babeczek. :) Ponieważ uwielbiam piec i często piekę różnego rodzaju wypieki swoim bliskim a ostatnio moja przyjaciółka (która jest wprost czekoladoholiczką, podobnie jak ja) obchodziła swoje 25-te urodziny, dokładnie 3 dni temu, postanowiłam wykonać ten smakowity deser na jej urodzinowe przyjęcie. Postanowiłam także, że wykonam własnoręcznie ozdoby czekoladowe i udało się! Dziękuję za inspirację. Wszyscy się nimi zajadali. Te przepyszne babeczki mają jednak pewną wadę…

    …zdecydowanie za szybko znikają z patery… ;)

  6. Torcik mocno czekoladowy « Wypieki Beaty Wypieki Beaty 2014 2 maja w 08:31- Odpowiedz

    […] podstawę biszkoptu wykorzystałam przepis na babeczki czekoladowe, do przełożenia oprócz kremu czekoladowego użyłam frużelinę z owoców leśnych – jej […]

  7. Różyczkowy bukiet « Wypieki Beaty 2013 10 lutego w 13:29- Odpowiedz

    […] bazę do tego bukiety wykorzystałam swoje ulubione czekoladowe muffinki oraz babeczki z białą czekoladą – tylko tym razem rozpuściłam czekoladę razem z masłem […]

  8. 9429b8b945622c1ad2786d806d0a636b?s=54&d=mm&r=g
    OLA 2012 5 grudnia w 18:21- Odpowiedz

    a ile z tego przepisu wychodzi babeczek?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2012 5 grudnia w 18:56- Odpowiedz

      Zależy to trochę od wielkości jajek, ale najczęściej około 14 sztuk.

  9. Babeczkowe pandy « Wypieki Beaty 2012 22 sierpnia w 09:34- Odpowiedz

    […] upiekłam babeczki czekoladowe według tego przepisu, przygotowałam sobie biały krem – serek mascarpone ubity ze śmietaną kremówką (może to […]

  10. 6ce9586fdef9816adbc16fbf4bf8c927?s=54&d=mm&r=g
    eva 2012 22 marca w 19:01- Odpowiedz

    piekłam te mufinki z przepisu Beaty wyszły super :) gorąco polecam, palce lizać :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy