Muffinki czekoladowo-bananowe
Przepis na proste czekoladowe muffinki bananowe
Zapraszam na bardzo proste i szybkie muffinki czekoladowo-bananowe z przepisu Nigelli Lawson. Te babeczki bananowe są o tyle proste, że do ich przygotowania nie potrzebujecie nawet miksera. Wszystko możecie przygotować za pomocą widelca i łyżki. Do tego muffinki zrobione są z podstawowych składników dostępnych zwykle w każdym domu. Gorąco polecam na deser, a nawet na śniadanie na słodko. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić czekoladowe muffinki z bananami.
Spis treści
Muffinki czekoladowo-bananowe przepis krok po kroku
Jeśli lubicie proste i szybkie babeczki, to koniecznie zróbcie te z czekoladą i bananami. Na pewno zasmakują każdemu!
Muffinki czekoladowo-bananowe przepis
Składniki
składniki na muffinki bananowe
- 3 banany (dojrzałe, moje miały 300 g)
- 125 ml oleju
- 2 jajka (rozmiar L)
- 50 g cukru ((1/4 szklanki) – oryginalnie było 100 g)
- 225 g mąki pszennej ((1,5 szklanki) )
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej ((lub 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia))
- czekolada (posiekana – do posypania po wierzchu – opcjonalnie)
- mleko (opcjonalnie – jeśli ciasto wychodzi za gęste)
Instrukcja
Jak zrobić muffinki bananowe z kakao
- Zmiksuj razem banany (pokrojone w plasterki i zgniecione widelcem) razem z olejem, jajkami i cukrem.3 banany, 125 ml oleju, 2 jajka, 50 g cukru
- Mąkę przesiej przez sito razem z gorzkim kakao oraz sodą.225 g mąki pszennej, 3 łyżki gorzkiego kakao, 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj.
- Możesz dodać trochę mleka, jeśli ciasto wydaje ci się za gęste.mleko
- Nałóż ciasto do foremki na babeczki.
- Możesz dodatkowo posypać wierzch muffinek posiekaną czekoladą.czekolada
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Muffinki bananowe z czekoladą – moje uwagi
Przepis na te muffinki czekoladowo-bananowe wypatrzyłam u Nigelli.
Tak jak większość jej przepisów, tak i ten jest bardzo prosty i szybki.
Wymaga jedynie kilku podstawowych składników, które macie w domu :)
Przede wszystkim mocno dojrzałe banany – 3 sztuki.
A tak poza tym olej, mąkę, kakao, cukier i sodę.
Jeśli nie macie sody to użyjcie proszek do pieczenia. Proszek do pieczenia jest słabszy od sody, dlatego musicie go użyć więcej!
Jak zrobić muffinki czekoladowe z bananami – wskazówki
Muffinki bananowe z kakao zrobicie bardzo prosto, a do tego szybko!
Zmiksujecie lub porządnie zmieszacie mokre składniki z ugniecionym bananem, a następnie połączycie z suchymi składnikami.
I to już praktycznie cała praca! Super prawda?
Babeczki bananowe przed pieczeniem dodatkowo możecie posypać po wierzchu posiekaną czekoladą albo kropelkami czekoladowymi. Będą jeszcze lepsze!
Ile piec bananowe muffinki?
Ja miałam spore papilotki do muffinek i swoje muffinki z bananami piekłam jakieś 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół). Pamiętajcie jednak o sprawdzeniu muffinek przed wyjęciem z piekarnika, czy są gotowe.
Kiedy muffinki bananowe są upieczone?
Wetnijcie w środek muffinki wykałaczkę i jeśli po wyjęciu wykałaczka będzie sucha – bez śladów mokrego ciasta, to oznacza, że muffinki z bananami są gotowe i można je wyjąć z piekarnika :)
Wtedy już tylko poczekajcie chociaż chwilę, aż się lekko ostudzą i już możecie je zjeść – jeszcze na ciepło.
Muffinki wychodzą bardzo pyszne i sycące – ja po jednej byłam wręcz opchana.
Ta ich sytość wynika z bardzo gęstego ciasta.
Ja się nawet zastanawiałam, czy nie dodać do niego trochę mleka, aby je rozrzedzić.
Następnym razem pewnie tak zrobię :D
Zachęcam was również do wypróbowania przepisów na muffinki cynamonowe, muffinki z czekoladą albo muffinki z dżemem truskawkowym :)
Polecane przepisy na babeczki i muffinki
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne i szybkie babeczki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: