Muffinki czekoladowo-bananowe

Zaktualizowany: 2023 17 sierpnia
muffinki czekoladowo-bananowe

Przepis na proste czekoladowe muffinki bananowe

Zapraszam na bardzo proste i szybkie muffinki czekoladowo-bananowe z przepisu Nigelli Lawson. Te babeczki bananowe są o tyle proste, że do ich przygotowania nie potrzebujecie nawet miksera. Wszystko możecie przygotować za pomocą widelca i łyżki. Do tego muffinki zrobione są z podstawowych składników dostępnych zwykle w każdym domu. Gorąco polecam na deser, a nawet na śniadanie na słodko. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić czekoladowe muffinki z bananami.

babeczki czekoladowo-bananowe

Muffinki czekoladowo-bananowe przepis krok po kroku

Jeśli lubicie proste i szybkie babeczki, to koniecznie zróbcie te z czekoladą i bananami. Na pewno zasmakują każdemu!

muffinki czekoladowo-bananowe

Muffinki czekoladowo-bananowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo proste i szybkie muffinki czekoladowe z bananami.
4.67 z 80 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 12
Kalorie 210 kcal
Składniki

składniki na muffinki bananowe

  • 3 banany (dojrzałe, moje miały 300 g)
  • 125 ml oleju
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 50 g cukru ((1/4 szklanki) – oryginalnie było 100 g)
  • 225 g mąki pszennej ((1,5 szklanki) )
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej ((lub 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia))
  • czekolada (posiekana – do posypania po wierzchu – opcjonalnie)
  • mleko (opcjonalnie – jeśli ciasto wychodzi za gęste)
Instrukcja
 

Jak zrobić muffinki bananowe z kakao

  • Zmiksuj razem banany (pokrojone w plasterki i zgniecione widelcem) razem z olejem, jajkami i cukrem.
    3 banany, 125 ml oleju, 2 jajka, 50 g cukru
  • Mąkę przesiej przez sito razem z gorzkim kakao oraz sodą.
    225 g mąki pszennej, 3 łyżki gorzkiego kakao, 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj.
  • Możesz dodać trochę mleka, jeśli ciasto wydaje ci się za gęste.
    mleko
  • Nałóż ciasto do foremki na babeczki.
  • Możesz dodatkowo posypać wierzch muffinek posiekaną czekoladą.
    czekolada
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 210kcalWeglowodany: 23gBiałko: 5gTłuszcz: 11g
Słowa kluczowe babeczki czekoladowo-bananowe, bananowe babeczki z czekoladą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
muffiki czekoladowo bananowe 3

Muffinki bananowe z czekoladą – moje uwagi

Przepis na te muffinki czekoladowo-bananowe wypatrzyłam u Nigelli.

Tak jak większość jej przepisów, tak i ten jest bardzo prosty i szybki.

Wymaga jedynie kilku podstawowych składników, które macie w domu :)

Przede wszystkim mocno dojrzałe banany – 3 sztuki.

A tak poza tym olej, mąkę, kakao, cukier i sodę.

Jeśli nie macie sody to użyjcie proszek do pieczenia. Proszek do pieczenia jest słabszy od sody, dlatego musicie go użyć więcej!

bananowe babeczki z czekoladą

Jak zrobić muffinki czekoladowe z bananami – wskazówki

Muffinki bananowe z kakao zrobicie bardzo prosto, a do tego szybko!

Zmiksujecie lub porządnie zmieszacie mokre składniki z ugniecionym bananem, a następnie połączycie z suchymi składnikami.

I to już praktycznie cała praca! Super prawda?

Babeczki bananowe przed pieczeniem dodatkowo możecie posypać po wierzchu posiekaną czekoladą albo kropelkami czekoladowymi. Będą jeszcze lepsze!

babeczki czekoladowe z bananem

Ile piec bananowe muffinki?

Ja miałam spore papilotki do muffinek i swoje muffinki z bananami piekłam jakieś 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół). Pamiętajcie jednak o sprawdzeniu muffinek przed wyjęciem z piekarnika, czy są gotowe.

czekoladowe babeczki z bananami

Kiedy muffinki bananowe są upieczone?

Wetnijcie w środek muffinki wykałaczkę i jeśli po wyjęciu wykałaczka będzie sucha – bez śladów mokrego ciasta, to oznacza, że muffinki z bananami są gotowe i można je wyjąć z piekarnika :)

Wtedy już tylko poczekajcie chociaż chwilę, aż się lekko ostudzą i już możecie je zjeść – jeszcze na ciepło.

Muffinki wychodzą bardzo pyszne i sycące – ja po jednej byłam wręcz opchana.

Ta ich sytość wynika z bardzo gęstego ciasta.

Ja się nawet zastanawiałam, czy nie dodać do niego trochę mleka, aby je rozrzedzić.

Następnym razem pewnie tak zrobię :D

Zachęcam was również do wypróbowania przepisów na muffinki cynamonowe, muffinki z czekoladą albo muffinki z dżemem truskawkowym :)

czekoladowe muffinki z bananami
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.67 z 80 ocen
Postaw mi kawę
bananowe muffinki czekoladowe
muffinki czekoladowe z bananami

 

 

Polecane przepisy na babeczki i muffinki

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne i szybkie babeczki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2020 14 września