Muffinki czekoladowe
Przepis na najlepsze babeczki czekoladowe
Przygotuj dziś ze mną rewelacyjne muffinki czekoladowe na gorzkiej czekoladzie i minimalnej ilości mąki. Jak chcesz, to z tego przepisu możesz bardzo łatwo przygotować bezglutenowe babeczki czekoladowe – wystarczy mąkę zastąpić mielonymi migdałami, albo mąką bezglutenową. Koniecznie zobacz mój prosty przepis wraz z filmem z przygotowań i zobacz jak zrobić czekoladowe babeczki, które zachwycą wszystkich.
Spis treści
Muffinki czekoladowe przepis krok po kroku
Koniecznie wypróbuj mój przepis na przepyszne i szybkie babeczki czekoladowe – możesz je nawet zrobić w wersji bezglutenowej! Spróbuj koniecznie!
Muffinki mocno czekoladowe przepis z filmem
Składniki
składniki na babeczki czekoladowe
- 4 jajka (rozmiar L)
- 100 g cukru
- 150 g czekolady (gorzkiej dobrej jakości)
- 100 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej (lekko czubate, możesz też użyć mielone migdały)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe babeczki
- Czekoladę połam na kawałki i rozpuścić razem z masłem.150 g czekolady, 100 g masła
- Możesz to zrobić w kąpieli wodnej, lub w mikrofalówce – ja ustawiam mikrofalówkę na około 1,5 minuty – mieszam i jeśli trzeba, to dodaję jeszcze ze 30 sekund.
- Rozpuszczoną czekoladę lekko ostudź.
- W tym czasie jajka ubij z cukrem na puszystą masę.4 jajka, 100 g cukru
- Dodaj przestudzoną czekoladę – krótko zmiksuj.
- Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.2 łyżki mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Jeśli masz ochotę, to możesz dodać jakiś aromat – osobiście uwielbiam pomarańczowy, albo przyprawę – polecam chili :)
- Masę nałóż do przygotowanych foremek/papilotek i piecz około 10-13 minut w 220 stopniach (ja wolę piec na termoobiegu i wtedy ustawiam temperaturę 200 stopni).
- Po upieczeniu babeczki ostudź.
- Przed podaniem możesz polać je dodatkowo rozpuszczoną czekoladą.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Babeczki czekoladowe – uwagi
Upiekłam wczoraj swoje ulubione muffinki czekoladowe czy też babeczki – z pysznej gorzkiej czekolady. Już samo ich robienie jest przyjemnością, a jedzenie to istna poezja. Te babeczki czekoladowe są uzależniające. Duża ilość czekolady i masła nadaje im nieziemsko aksamitną konsystencję, te babeczki się po prostu rozpuszczają w buzi. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, a nie będziecie żałować!
Jak zrobić czekoladowe babeczki – wskazówki
Najpierw musicie rozpuścić czekoladę razem z masłem – ja to robię w mikrofalówce. Możecie też rozpuścić całość w kąpieli wodnej. Gdy czekolada stygnie miksuję jajka z cukrem aż będę bardzo puszyste i gęste. Wtedy dodaję do nich czekoladę z masłem i miksuję już na niskich obrotach. Teraz wystarczy dodać odrobinę mąki (mogą też być mielone migdały, to wtedy muffinki będą bezglutenowe) oraz ewentualnie aromaty. Masa czekoladowa jest bardzo podatna na aromatyzowanie – ja osobiście najbardziej lubię je z dodatkiem aromatu pomarańczowego, świetnie sprawdzi się aromat migdałowy lub mielone migdały. Możecie dodać skórkę startą z cytryny lub limonki, albo wsypać chili w proszku (wypróbowałam i babeczki są bombowe).
Przepis powędrował już do wielu moich znajomych i wszyscy je uwielbiają. Nie wierzysz mi? Sam spróbuj!
Z podanej porcji wychodzi około 16 czekoladowych babeczek.
Popatrzcie również na inne czekoladowe babeczki – np. babeczki czekoladowe z powidłami, albo babeczki brownie z solonym karmelem.
Poniżej wcześniejsze zdjęcia tych pysznych babeczek – muszę przestać je w końcu fotografować, bo niezła galeria się tu uzbiera ;)
Ponieważ przepis ten był pierwszym który pojawił się na blogu mam do niego specjalny sentyment. Zdjęcia powyżej zostały zrobione przy okazji powtarzania wypieków. Chcąc pamiętać jak kiedyś wyglądały moje zdjęcia i móc cieszyć się z postępów, zostawiam również pierwsze zdjęcie które tutaj trafiło.
Polecane przepisy na babeczki czekoladowe
Jeśli lubicie czekoladowe babeczki, to koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na te słodkości. Tu Wam mogę na szybko polecić kilka z nich :)
Przepis na czekoladowe muffinki na czekoladzie i niewielkiej ilości mąki. Te muffinki z czekolady są obłędne. Aksamitne i rozpływające się w ustach. Ja i moja rodzina uwielbiamy takie babeczki czekoladowe. Zawsze gdy je upiekę znikają migusiem. A do tego takie proste babeczki czekoladowe zrobicie bardzo szybko. Zajrzyjcie do mojego przepisu na czekoladowe babeczki i zobaczcie jak zrobić czekoladowe muffiny. Przepis na czekoladowe muffiny to świetny przepis i każdy da sobie z nim radę. Na dodatek możecie stworzyć różne wersje smakowe dodając różne aromaty. Mąkę pszenną możecie zastąpić mielonymi migdałami wtedy otrzymacie bezglutenowe muffiny czekoladowe. Muffiny czekoladowe bez glutenu będą smakować wszystkim, nie tylko osobom z nietolerancją glutenu. Spróbujcie koniecznie! Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne babeczki.
13 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Muffinki czekoladowe przepis
Babeczki czekoladowe przepis
A jeśli chciałabym zmniejszyć dodatek czekolady np dałabym 100g i dodać kakao załóżmy 2 łyzki żeby kolor był jeszcze bardziej ciemny to wyjdzie?
Wyjdzie, tylko nie będą takie aksamitne i delikatne.
[…] przygodę z blogowaniem zaczęłam od moich ukochanych muffinek czekoladowych, a dziś nawiązując odrobinę do tego pierwszego wpisu zapraszam Was Kochani na wirtualny […]
[…] przylgnął – może dlatego, że to brownie robi się bardzo podobnie jak moje ulubione babeczki czekoladowe Do babeczek również używam dużej ilości gorzkiej czekolady rozpuszczonej z masłem, więc […]
Witam,
mam pytanie odnośnie aromatu. Ile należy go dodać aby nie przesadzić. Wlać całą buteleczkę czy tylko kilka kropli?
Pozdrawiam
Zdecydowanie kilka kropel. Ciasto możesz spróbować i jeżeli za mało to dolać jeszcze troszkę. Lepiej jest dać za mało niż za dużo
Najbardziej z jesienią kojarzą mi się babeczki mocno czekoladowe, które znalazłam na Twoim blogu. :)
Jedyną rzecz, jaką w nich nieco zmodyfikowałam jest dekoracja, która stanowi wykończenie tego deseru – w mojej wersji jest to bita śmietana z odrobiną domowego ekstraktu z wanilii i cukru pudru oraz dekoracje z czekolady, które wykonałam własnoręcznie z utemperowanej czekolady, zarówno gorzkiej jak i mlecznej.
Dlaczego właśnie ten deser? Jesień to taki okres, kiedy potrzebujemy dużo endorfin. Na dworzu coraz zimniej, jesienna szaruga i plucha daje się we znaki, słońce nie dostarcza nam już tyle energii co latem czy wiosną, a najlepszym i wręcz idealnym według mnie składnikiem na poprawienie sobie humoru w smutne, jesienne dni jest właśnie czekolada. Jest też drugi powód. :) Większość mojej rodziny i znajomych, w tym również ja, obchodzimy urodziny bądź imieniny właśnie w okresie jesiennym, zwłaszcza teraz, w listopadzie. Dlatego jest to idealny czas by zrobić swoim bliskim oraz sobie przyjemność w postaci tych przepysznych, mocno czekoladowych babeczek. :) Ponieważ uwielbiam piec i często piekę różnego rodzaju wypieki swoim bliskim a ostatnio moja przyjaciółka (która jest wprost czekoladoholiczką, podobnie jak ja) obchodziła swoje 25-te urodziny, dokładnie 3 dni temu, postanowiłam wykonać ten smakowity deser na jej urodzinowe przyjęcie. Postanowiłam także, że wykonam własnoręcznie ozdoby czekoladowe i udało się! Dziękuję za inspirację. Wszyscy się nimi zajadali. Te przepyszne babeczki mają jednak pewną wadę…
…zdecydowanie za szybko znikają z patery… ;)
[…] podstawę biszkoptu wykorzystałam przepis na babeczki czekoladowe, do przełożenia oprócz kremu czekoladowego użyłam frużelinę z owoców leśnych – jej […]
[…] bazę do tego bukiety wykorzystałam swoje ulubione czekoladowe muffinki oraz babeczki z białą czekoladą – tylko tym razem rozpuściłam czekoladę razem z masłem […]
a ile z tego przepisu wychodzi babeczek?
Zależy to trochę od wielkości jajek, ale najczęściej około 14 sztuk.
[…] upiekłam babeczki czekoladowe według tego przepisu, przygotowałam sobie biały krem – serek mascarpone ubity ze śmietaną kremówką (może to […]
piekłam te mufinki z przepisu Beaty wyszły super :) gorąco polecam, palce lizać :)