Mufinki baklawa

Zaktualizowany: 2024 14 lutego
babeczki baklawa

Przepis na miodowe babeczki baklawa

Przepis na mufinki baklawa zainspirowane słynnym deserem, według przepisu Nigelli Lawson, to wyjątkowa kombinacja tradycyjnego smaku baklawy w formie pysznych muffinów. Delikatne i wilgotne muffinki są wypełnione aromatycznym nadzieniem z orzechów i miodu. To doskonałe połączenie słodkości i chrupkości, które rozgrzeje serca i podniebienia wszystkich, którzy je spróbują. Spraw sobie i swoim bliskim przyjemność, eksperymentując z tym klasycznym przepisem w formie muffinek baklawa!

mufinki baklawa

Mufinki baklawa przepis krok po kroku

Jeśli lubisz baklawę, to koniecznie wypróbuj ten przepis na muffinki inspirowane tym pysznym deserem.

babeczki baklawa3

Mufinki baklawa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne babeczki z orzechami i miodem inspirowane deserem baklava.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 30 minut
Porcje 12 sztuk
Składniki

składniki na orzechowe nadzienie do mufinek

składniki na babeczki baklava

do polania:

  • płynny miód
Instrukcja
 

Jak zrobić babeczki baklva

  • Wymieszaj razem wszystkie składniki nadzienia.
    100 g orzechów włoskich, 75 g cukru trzcinowego, 1,5 łyżeczki cynamonu, 45 g masła
  • W dużej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier.
    210 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 75 g cukru
  • W drugiej misce ubij trzepaczką jajko , stopione masło i maślankę (wystarczy do zmieszania składników).
    1 jajko, 45 g masła, 250 ml maślanki
  • Wlej mieszaninę do suchych składników i delikatnie wymieszaj – ciasto ma być raczej grudkowate, więc nie mieszaj za długo.
  • Nałóż po czubatej łyżeczce ciasta do przygotowanych papilotek, na to nałóż po około łyżeczce nadzienia i przykryj resztą ciasta.
  • Na wierzch mufinek wyłóż resztę nadzienia.
  • Piecz w 200 stopniach (góra-dół) przez około 15 minut – sprawdź patyczkiem, czy są gotowe.
  • Wyjmij mufinki z piekarnika, przełóż na kratkę i kaźdą polej płynnym miodem :)
    płynny miód
Notatki
Porcja na 12 sztuk.
Prywatne
Słowa kluczowe babeczki z miodem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babeczki baklawa3

Orzechowo-miodowe mufinki – uwagi

Przepis na mufinki baklawa znalazłam w książce Nigelli Lowson „Jak być domową boginią” i od razu się w nich zakochałam. A to przez połączenie orzechów i miodu. Oczywiście musiałam je upiec przy najbliższej możliwej okazji (trochę się to przesunęło przez wyjazd na ferie). Babeczki baklava są świetne! To połączenie ciasta, kruchego nadzienia orzechowo-cynamonowego oraz lepkiego, słodkiego miodu. Czy można chcieć czegoś więcej? Spróbujcie koniecznie!

Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na babeczki i muffinki.

babeczki baklawa
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę
babeczki baklawa5

Polecane przepisy na mufinki

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na mufinki idealne na deser i słodkie przekąski. Tuta polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2013 1 marca

Podziel się przepisem

3 komentarze

  1. 055b171d615723cd82f65745d25f774a?s=54&d=mm&r=g
    BabaLuca 2013 8 lipca w 22:51- Odpowiedz

    wyglądają obłędnie pysznie

  2. 83e7fd96cc026aaac9e87902fbbdb721?s=54&d=mm&r=g
    orchidays 2013 21 maja w 09:19- Odpowiedz

    te na 100% zostaną wypróbowane! :D

  3. b53715d06b1a1c69b58d2b8d88aa7b6a?s=54&d=mm&r=g
    gin 2013 5 marca w 16:11- Odpowiedz

    Przymierzam się do nich od jakiegoś czasu, muszę w końcu upiec, bo wyglądają zachwycająco :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy