Ciasto na naleśniki bez jajek
Przepis na wegańskie ciasto na naleśniki
Zapraszam na przepis na ciasto na naleśniki bez jajek. A do tego możecie je zrobić na mleku roślinnym i wtedy otrzymacie idealne wegańskie naleśniki. Teraz nawet na diecie wegańskiej możecie się cieszyć pysznymi i przede wszystkim elastycznymi naleśnikami. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Przepis na ciasto na naleśniki bez jajek
Jeśli szukasz przepisu na naleśniki idealne dla wegan (i nie tylko) to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Wegańskie naleśniki bez jajek przepis
Składniki
składniki na wegańskie naleśniki bez jajek
- 450 g mąki pszennej (- 3 szklanki)
- 360 ml mleka roślinnego (lub wody)
- 360 ml wody mineralnej gazowanej ( lub lekko gazowanej)
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka oleju
Instrukcja
Jak zrobić wegańskie naleśniki bez jajek
- Podane składniki zmiksuj razem na gładkie ciasto.450 g mąki pszennej, 360 ml mleka roślinnego, 360 ml wody mineralnej gazowanej, 1 szczypta soli, 1 łyżka oleju
- Miskę z ciastem odstaw na około 20 minut.
- Po tym czasie ciasto zamieszaj i jeśli trzeba to dodaj trochę więcej mleka lub wody (ja dolewałam trochę, aby mieć nieco cieńsze naleśniki).
- Smaż naleśniki na rumiano.
- Podaj z ulubionymi dodatkami.
Notatki
Prywatne
Wegańskie naleśniki – uwagi
Czasami ma się w domu taką podbramkową sytuację, że coś trzeba dać jeść dzieciom, a lodówka świeci pustkami. Wtedy mogą Was uratować naleśniki bez jajek.
Na upartego wystarczy do nich woda i mąka, ale jeśli będziecie mieć jeszcze mleko, to będą smaczniejsze :)
Jeśli ciasto na naleśniki zrobicie tylko na mące i wodzie (albo ewentualnie z dodatkiem mleka roślinnego), to otrzymacie wegańskie naleśniki!
Mimo braku jajek naleśniki są elastyczne i nie rozrywają się.
Jak zrobić ciasto na naleśniki – wskazówki
Ogólna zasada jest taka – ilość mąki = ilości płynów.
Czyli np. na dwie szklanki mąki dajemy dwie szklanki płynów – proponuję szklankę wody gazowanej lub lekko gazowanej i szklankę mleka, do tego odrobina soli i odrobina oleju.
Bardzo polecam używanie wody mineralnej gazowanej do wszystkich naleśników.
Po pierwsze ciasto jest lżejsze (i mniej kaloryczne ;)), a po drugie woda gazowana dodaje naleśnikom puszystości.
Ja osobiście lubię moje naleśniki cieniutkie, więc dolałam sobie trochę więcej wody – tylko nie dolewajcie większej ilości od razu.
I jeszcze jedno – o ile na najważniejsze przy przygotowywaniu ciasta na naleśniki!
Ciasto powinniście po przygotowaniu odstawić na około 20 – 30 minut i dopiero po tym czasie sprawdźcie, czy ciasto ma idealną dla Was konsystencję :)
W tym czasie gluten zawarty w mące zaczyna sobie pracować i ciasto lekko gęstnieje.
Uwierzcie mi, że takie ciasto smaży się o niebo lepiej, a do tego naleśniki wychodzą bardziej elastyczne i po prostu smaczniejsze :)
Jeśli nie lubicie tłustych naleśników, to dodajcie do ciasta trochę oleju.
Placki będą nie będą wtedy przywierać do patelni (szczególnie jeśli smażycie na patelni teflonowej). Ja zwykle co któryś naleśnik przesmarowuję patelnię pędzelkiem lekko umoczonym w oleju.
To w zupełności wystarcza :)
Podsumowując:
Tajemnica idealnego ciasta na naleśniki
wody gazowanej
dobrze zmiksowanego ciasta (bez grudek)
odrobiny oleju (aby potem go użyć mniej przy smażeniu)
oraz jako ostatnie, ale najważniejsze – odpoczynku!
Zawsze odstawiajcie swoje ciasto na naleśniki na pół godziny, aby naleśniki były idealne.
A jeśli rano nie macie na to czasu, to wtedy mam dla was inny sposób – robicie naleśniki nocne :)
Ciasto przygotowujecie wieczorkiem, wrzucacie go do lodówki na noc, rano mieszacie i smażycie – naleśniki palce lizać :D
Polecane przepisy na naleśniki
Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne naleśniki o różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy przepisy: