Naleśniki budyniowe

Zaktualizowany: 2024 10 kwietnia
naleśniki budyniowe z borówkami

Przepis na naleśniki budyniowe pachnące wanilią – cienkie i elastyczne

Naleśniki na słodko to popularne danie na śniadanie, które możecie przygotować w różnych wersjach. Aby przygotować je na słodko, należy dodać do ciasta na naleśniki odrobinę cukru – ja uwielbiam cukier z wanilią, który od razu dodaje ciastu pysznego smaku i aromatu. Tu smak ciasta naleśnikowego jest dodatkowo podkręcony smakiem budyniu. Możecie użyć dowolny budyń – ja bardzo lubię naleśniki z budyniem waniliowym ale robię również z kokosowym :)

Jako nadzienie możecie wykorzystać różnego rodzaju owoce, takie jak truskawki, jagody, banany czy jabłka. Owoce możecie dodać na naleśnik przed jego złożeniem w rulon lub po prostu umieścić na wierzchu po podaniu na talerzu. Jeśli chcesz, aby twoje naleśniki na słodko były jeszcze bardziej wyjątkowe, możesz wypróbować różne warianty dodatków, takie jak posypka z orzechów, cynamon lub skórka pomarańczowa. A Wy co lubicie dodać do swoich naleśników?

Budyniowe naleśniki – film z przygotowań

Zobacz mój krótki film z przygotowań ciasta na naleśniki z budyniem.

PRZEPIS na ciasto na naleśniki budyniowe krok po kroku

Jeśli lubisz słodkie naleśniki i możesz je jeść na śniadanie, deser i przekąskę, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

naleśniki budyniowe z twarożkiem i borówkami

Naleśniki budyniowe przepis

Wypieki Beaty
Najlepsze ciasto na naleśniki z budyniem waniliowym.
4.05 z 72 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 20 minut
30 minut
Czas całkowity 1 hour
Porcje 12 sztuk
Kalorie 85 kcal
Składniki

składnik na naleśniki budyniowe

  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 250 ml mleka (- u mnie 1,5 %)
  • 300 ml wody mineralnej (- u mnie lekko gazowana)
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 opakowania budyniu (bez cukru po 40 g – użyłam waniliowe)
  • 2 łyżki oleju
Instrukcja
 

Jak zrobić naleśniki budyniowe krok po kroku

  • Mąkę zmieszaj z proszkiem budyniowym.
    150 g mąki pszennej, 2 opakowania budyniu
    mąka z proszkiem budyniowym do naleśników
  • Mleko połącz z wodą mineralną.
    250 ml mleka, 300 ml wody mineralnej
    mleko i woda do ciasta na naleśniki budyniowe
  • Jajka lekko zmiksuj z cukrem.
    2 jajka, 1 łyżka cukru z wanilią
    miksowanie jajek z cukrem do ciasta na naleśniki
  • Do jajek dodawaj na zmianę mąkę z budyniem i wodę z mlekiem – miksuj do połączenia.
    jak zrobić ciasto na cienkie naleśniki
  • Na koniec wlej olej i zmiksuj.
    2 łyżki oleju
  • Odstaw ciasto na około 30 minut.
  • Po tym czasie ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszaj łyżką.
  • Smaż cienkie naleśniki na patelni lekko posmarowanej olejem – jeśli używasz patelnię teflonową, to pewnie nie będziesz musieć smarować jej dodatkowo olejem.
    jak usmażyć naleśniki budyniowe
  • Ciepłe naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami.
Film
Notatki
Podaję przybliżoną kaloryczność przy usmażeniu 12 naleśników.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 85kcalWeglowodany: 10gBiałko: 1gTłuszcz: 1g
Słowa kluczowe naleśniki z budyniem, waniliowe naleśniki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
waniliowe ciasto na naleśniki

Naleśniki budyniowe – wskazówki

Naleśniki budyniowe pachnące wanilią polecają się na leniwe śniadanie :)

Proszek budyniowy zapewnia im większą sztywność, więc mimo dość rzadkiego ciasta (może być ono nawet jeszcze odrobinę rzadsze) naleśniki nie rozrywają się podczas smażenia i obracania.

My bardzo lubimy je cienkie, więc te były idealne.

Budyń dodatkowo nadaje ciastu naleśnikowemu wyjątkowy aromat – ja użyłam budynie waniliowe, ale jeśli chcecie poeksperymentować, to użyjcie budynie czekoladowe, toffee albo malinowe. Myślę, że takie malinowe bardzo by smakowały mojej córce (może następnym razem jej takie zrobię – ucieszy się podwójnie, bo będą różowe :D).

waniliowe naleśniki z budyniem

Jak zrobić ciasto na naleśniki budyniowe?

To bardzo proste! Składniki mieszacie krótko, tak aby nie napowietrzyć za mocno ciasta. Ciasto naleśnikowe po zrobieniu powinno odstać około pół godziny – po tym czasie ciasto należy dokładnie wymieszać i jeśli trzeba to można dolać jeszcze trochę wody. Ciasto na naleśniki musi sobie postać, aby gluten zawarty w mące zaczął pracować. Wtedy ciasto lekko gęstnieje i nabiera odpowiedniej konsystencji.

Bardzo polecam też wam dolanie do ciasta odrobiny oleju. Dzięki temu naleśniki – po pierwsze – mniej przywierają do patelni, a po drugie możecie nie dawać oleju bezpośrednio na patelnię, albo znacznie ograniczyć jego ilość. Ja zwykle patelnię smaruję niewielką ilością oleju – używam do tego silikonowego pędzelka. Wtedy moje naleśniki nie są tłuste i w rezultacie mają trochę mniej kalorii :D

Ale wracając do naleśników budyniowych. Żeby zaoszczędzić trochę czasu ciasto przygotowałam wieczorem poprzedniego dnia i schowałam je na noc do lodówki. Rano mogłam sobie trochę dłużej pospać, bo można je już było od razu smażyć (a i tak dzieci krążyły jak sępy i marudziły, że są głodne). Z tej porcji wyszło mi naleśników na 4-osobową rodzinę :)

ciasto na naleśniki z proszkiem budyniowym

Ile kalorii ma naleśnik budyniowy?

Przy usmażeniu z tej porcji ciasta 12 naleśników jeden naleśnik będzie miał około 85 kalorii. To oczywiście kaloryczność samego naleśnika bez dodatków. Jeśli będziecie smażyć trochę mniejsze naleśniki i otrzymacie ich więcej, to oczywiście jeden naleśnik będzie miał wtedy również mniej kalorii :) Cała porcja ciasta ma około 1014 kalorii.

Ps.

Wypróbujcie również inne przepis na naleśniki. Może zasmakują wam naleśniczki marchewkowe, czekoladowe, maślane albo pieczone z serem.

ciasto na naleśniki z budyniem
Przejdź do przepisu Przejdź do Video Drukuj Przepis
4.05 z 72 ocen
Postaw mi kawę

A tu moje wcześniejsze zdjęcia naleśników budyniowych :)

naleśniki z owocami
naleśniki z budyniem
naleśniki waniliowe
naleśniki budyniowe
naleśniki budyniowe
naleśniki na śniadanie

Polecane przepisy na naleśniki

Opublikowano: 2017 22 marca

Podziel się przepisem

11 komentarzy

  1. e9b55a95779d1efb79be41922b985a43?s=54&d=mm&r=g
    Kamiko 2022 15 sierpnia w 11:11- Odpowiedz

    4 gwiazdek
    Dobre dodałam budyń karmelowy

  2. 321df5d58a523fbc6d8f7b27cadc4675?s=54&d=mm&r=g
    Gabriela 2021 8 kwietnia w 16:33- Odpowiedz

    Pierwszy raz jadłam tak dobre naleśniki.!

  3. 3ca2cd83c9aa1c66f5d63ac2e9e713d0?s=54&d=mm&r=g
    Janusz 2021 22 lutego w 09:07- Odpowiedz

    2 jajka na 150+2×40=230 g mąki – TO ZA DUŻO – wystarczy jedno, inaczej dlatego są TWARDE – od jajek.

    Zamiast budyniu można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, bo w zasadzie to jest to samo, ale bez aromatów i barwników.;) Olej do ciasta i robi naleśniki bardziej miękkimi.
    Ja dodaję odrobinę kurkumy, aby zyskać ładny kolor ;)
    Czekanie? Wystarczy zaczekać, aż patelnia się zgrzeje.

    Z tej ilości (jedno jajko) uzyskuję ok. 10 naleśników. Smacznego.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 22 lutego w 11:59- Odpowiedz

      Ja nawet robię naleśniki na 3 jajkach przy 125 g mąki – jajka dodają elastyczności. Dodaję więcej płynów, aby ciasto było luźniejsze.

      • 3ca2cd83c9aa1c66f5d63ac2e9e713d0?s=54&d=mm&r=g
        Janusz 2021 22 lutego w 14:06- Odpowiedz

        Z tego to zrobisz omlet Grzybek, a nie naleśniki ;)
        Tylko musisz jeszcze ubić pianę z białek.

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2021 22 lutego w 19:29- Odpowiedz

          A robiłeś naleśniki z tego przepisu, czy też tak sobie tu piszesz? Jak widać na zdjęciach – wychodzą naleśniki i to dobre, a nie omlet.

  4. 75504fa70aebb03040d3e017c987c1d7?s=54&d=mm&r=g
    Klaudia 2018 23 lutego w 15:37- Odpowiedz

    Bardzo pyszne naleśniki robie je ciągle! I to z tego przepisu pomimo, ze znam wiele innych, jednak ten wygrywa:)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 23 lutego w 16:36- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę Klaudia :) chyba muszę je też znowu zrobić :D

  5. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Angelika_Monika Candy Pandas 2017 25 marca w 19:02- Odpowiedz

    Ostatnio właśnie dużo osób poleca dodawać budyń do ciasta :) Musimy kiedyś spróbować :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 25 marca w 21:45- Odpowiedz

      Coś w tym jest :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Naleśniki budyniowe przepis

Kto z nas nie lubi naleśników? Myślę, że wszyscy je kochają, ale sztuką jest zrobienie ich bardzo cienkich! Naleśniki budyniowe to doskonały pomysł na śniadanie na niedzielny poranek, kiedy wszyscy domownicy budzą się dopiero, aby zacząć nowy, wolny dzień. Mój przepis na ciasto na naleśniki z budyniem skradnie Wasze serca, nie tylko dlatego, że jest smaczne i przygotowuje się je podobnie jak klasyczne. Zawarte w cieście naleśnikowym waniliowe budynie, nie tylko dodadzą słodkiego smaku i aromatu, ale również sprawią, że ciasto na naleśniki będzie bardziej zwarte i puszyste.

Spróbuj również moich naleśników dyniowych, dzięki nim, przemycisz do swojej diety trochę dodatkowych warzyw!

Przepis na ciasto na naleśniki z budyniem

Przepis na budyniowe naleśniki nie jest trudny, ani wymagający. Samo ciasto wykonasz już w około 10 minut, jednak jak wspominałam, zalecam odczekać mniej więcej pół godziny zanim zaczniesz je smażyć.

Naleśniki budyniowe możecie zjeść na przykład z bitą śmietaną i owocami, z dżemem owocowym, a także z tym, co dusza zapragnie! Nawet z czekoladą.

A jeśli Twoje dzieci proszą Cię o inny smak, to skorzystaj z mojego przepisu na czekoladowe naleśniki. Będą zaskoczone, ale gwarantuję, że im posmakują.

Naleśnik przepis

A jaki jest twój ulubiony przepis na naleśniki? Każdy ma jakiś naleśniki przepis, z którego najchętniej korzysta.