Naleśniki budyniowe

Zaktualizowany: 2024 6 lutego
naleśniki budyniowe z borówkami

Przepis na naleśniki budyniowe pachnące wanilią – cienkie i elastyczne

Naleśniki na słodko to popularne danie na śniadanie, które możecie przygotować w różnych wersjach. Aby przygotować je na słodko, należy dodać do ciasta na naleśniki odrobinę cukru – ja uwielbiam cukier z wanilią, który od razu dodaje ciastu pysznego smaku i aromatu. Tu smak ciasta naleśnikowego jest dodatkowo podkręcony smakiem budyniu. Możecie użyć dowolny budyń – ja bardzo lubię naleśniki z budyniem waniliowym ale robię również z kokosowym :)

Jako nadzienie możecie wykorzystać różnego rodzaju owoce, takie jak truskawki, jagody, banany czy jabłka. Owoce możecie dodać na naleśnik przed jego złożeniem w rulon lub po prostu umieścić na wierzchu po podaniu na talerzu. Jeśli chcesz, aby twoje naleśniki na słodko były jeszcze bardziej wyjątkowe, możesz wypróbować różne warianty dodatków, takie jak posypka z orzechów, cynamon lub skórka pomarańczowa. A Wy co lubicie dodać do swoich naleśników?

Budyniowe naleśniki – film z przygotowań

Zobacz mój krótki film z przygotowań ciasta na naleśniki z budyniem.

PRZEPIS na ciasto na naleśniki budyniowe krok po kroku

Jeśli lubisz słodkie naleśniki i możesz je jeść na śniadanie, deser i przekąskę, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

naleśniki budyniowe z twarożkiem i borówkami

Naleśniki budyniowe przepis

Wypieki Beaty
Najlepsze ciasto na naleśniki z budyniem waniliowym.
4.05 z 72 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 20 minut
30 minut
Czas całkowity 1 hour
Porcje 12 sztuk
Kalorie 85 kcal
Składniki

składnik na naleśniki budyniowe

  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 250 ml mleka (- u mnie 1,5 %)
  • 300 ml wody mineralnej (- u mnie lekko gazowana)
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 opakowania budyniu (bez cukru po 40 g – użyłam waniliowe)
  • 2 łyżki oleju
Instrukcja
 

Jak zrobić naleśniki budyniowe krok po kroku

  • Mąkę zmieszaj z proszkiem budyniowym.
    150 g mąki pszennej, 2 opakowania budyniu
    mąka z proszkiem budyniowym do naleśników
  • Mleko połącz z wodą mineralną.
    250 ml mleka, 300 ml wody mineralnej
    mleko i woda do ciasta na naleśniki budyniowe
  • Jajka lekko zmiksuj z cukrem.
    2 jajka, 1 łyżka cukru z wanilią
    miksowanie jajek z cukrem do ciasta na naleśniki
  • Do jajek dodawaj na zmianę mąkę z budyniem i wodę z mlekiem – miksuj do połączenia.
    jak zrobić ciasto na cienkie naleśniki
  • Na koniec wlej olej i zmiksuj.
    2 łyżki oleju
  • Odstaw ciasto na około 30 minut.
  • Po tym czasie ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszaj łyżką.
  • Smaż cienkie naleśniki na patelni lekko posmarowanej olejem – jeśli używasz patelnię teflonową, to pewnie nie będziesz musieć smarować jej dodatkowo olejem.
    jak usmażyć naleśniki budyniowe
  • Ciepłe naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami.
Film
Notatki
Podaję przybliżoną kaloryczność przy usmażeniu 12 naleśników.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 85kcalWeglowodany: 10gBiałko: 1gTłuszcz: 1g
Słowa kluczowe naleśniki z budyniem, waniliowe naleśniki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
waniliowe ciasto na naleśniki

Naleśniki budyniowe – wskazówki

Naleśniki budyniowe pachnące wanilią polecają się na leniwe śniadanie :)

Proszek budyniowy zapewnia im większą sztywność, więc mimo dość rzadkiego ciasta (może być ono nawet jeszcze odrobinę rzadsze) naleśniki nie rozrywają się podczas smażenia i obracania.

My bardzo lubimy je cienkie, więc te były idealne.

Budyń dodatkowo nadaje ciastu naleśnikowemu wyjątkowy aromat – ja użyłam budynie waniliowe, ale jeśli chcecie poeksperymentować, to użyjcie budynie czekoladowe, toffee albo malinowe. Myślę, że takie malinowe bardzo by smakowały mojej córce (może następnym razem jej takie zrobię – ucieszy się podwójnie, bo będą różowe :D).

waniliowe naleśniki z budyniem

Jak zrobić ciasto na naleśniki budyniowe?

To bardzo proste! Składniki mieszacie krótko, tak aby nie napowietrzyć za mocno ciasta. Ciasto naleśnikowe po zrobieniu powinno odstać około pół godziny – po tym czasie ciasto należy dokładnie wymieszać i jeśli trzeba to można dolać jeszcze trochę wody. Ciasto na naleśniki musi sobie postać, aby gluten zawarty w mące zaczął pracować. Wtedy ciasto lekko gęstnieje i nabiera odpowiedniej konsystencji.

Bardzo polecam też wam dolanie do ciasta odrobiny oleju. Dzięki temu naleśniki – po pierwsze – mniej przywierają do patelni, a po drugie możecie nie dawać oleju bezpośrednio na patelnię, albo znacznie ograniczyć jego ilość. Ja zwykle patelnię smaruję niewielką ilością oleju – używam do tego silikonowego pędzelka. Wtedy moje naleśniki nie są tłuste i w rezultacie mają trochę mniej kalorii :D

Ale wracając do naleśników budyniowych. Żeby zaoszczędzić trochę czasu ciasto przygotowałam wieczorem poprzedniego dnia i schowałam je na noc do lodówki. Rano mogłam sobie trochę dłużej pospać, bo można je już było od razu smażyć (a i tak dzieci krążyły jak sępy i marudziły, że są głodne). Z tej porcji wyszło mi naleśników na 4-osobową rodzinę :)

ciasto na naleśniki z proszkiem budyniowym

Ile kalorii ma naleśnik budyniowy?

Przy usmażeniu z tej porcji ciasta 12 naleśników jeden naleśnik będzie miał około 85 kalorii. To oczywiście kaloryczność samego naleśnika bez dodatków. Jeśli będziecie smażyć trochę mniejsze naleśniki i otrzymacie ich więcej, to oczywiście jeden naleśnik będzie miał wtedy również mniej kalorii :) Cała porcja ciasta ma około 1014 kalorii.

Ps.

Wypróbujcie również inne przepis na naleśniki. Może zasmakują wam naleśniczki marchewkowe, czekoladowe, maślane albo pieczone z serem.

ciasto na naleśniki z budyniem
Przejdź do przepisu Przejdź do Video Drukuj Przepis
4.05 z 72 ocen
Postaw mi kawę

A tu moje wcześniejsze zdjęcia naleśników budyniowych :)

naleśniki z owocami
naleśniki z budyniem
naleśniki waniliowe
naleśniki budyniowe
naleśniki budyniowe
naleśniki na śniadanie

Polecane przepisy na naleśniki

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2017 22 marca