Naleśniki jaglane
Przepis na bezglutenowe naleśniki jaglane
Odkryj prosty i smakowity przepis na bezglutenowe naleśniki jaglane, które są idealne zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Wykorzystując mąkę jaglaną, te lekkie i elastyczne naleśniki są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych przepisów. Podawane z ulubionymi nadzieniami, takimi jak dżem, świeże owoce, ser czy warzywa, nadają się na różnorodne posiłki od śniadania po kolację. Zachwyć swoich gości tym prostym, zdrowym i wszechstronnym daniem!
Spis treści
Naleśniki jaglane przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na bezglutenowe naleśniki, to wypróbuj takie jaglane i przygotuj je na śniadanie lub przekąskę.
Naleśniki jaglane przepis
Składniki
składniki na bezglutenowe naleśniki jaglane
- 160 g mąki jaglanej (1 szklanka)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 300 ml mleka
- 1 łyżka oleju
- woda mineralna (opcjonalnie do uzyskania konsystencji (nie dodawałam))
Instrukcja
Jak zrobić bezglutenowe naleśniki jaglane
- Jajka krótko zmiksuj ze szczyptą soli.2 jajka
- Dodaj na zmianę mąkę na koniec dodaj olej.160 g mąki jaglanej, 300 ml mleka, 1 łyżka oleju
- Ciasto musi być bardzo lejące – jeśli jest za gęste do dodaj wody mineralnej (naleśniki są twardawe, więc nie bój się zrobić rzadszego niż zwykle ciasta).woda mineralna
- Patelnię mocno rozgrzej i lekko posmaruj olejem – jeśli patelnia będzie zbyt chłodna, to naleśnik się do niej przyklei i za nic go nie ściągniesz :(
- Smaż naleśniki na rumiano z obydwu stron.
- Podaj z ulubionymi dodatkami.
Prywatne
Bezglutenowe jaglane naleśniki – uwagi
Jedliście kiedyś naleśniki jaglane? Trochę różnią się od takich tradycyjnych naleśników – są bardziej „sztywne” i twardsze – trochę podobnie do naleśników z mąki ryżowej (chociaż moim zdaniem są zdecydowanie lepsze od naleśników ryżowych). Jeśli szukacie przepisu na naleśniki bezglutenowe – to takie naleśniki będą w sam raz! Moje dzieci jadły je z kremem czekoladowo-orzechowym i truskawkami, ale trochę marudziły, że są mało elastyczne.
Za to ja z mężem potraktowaliśmy je jako tortille – i myślę, że w tej formie najlepiej się sprawdziły :)
Naleśniki posmarowaliśmy serkiem almette oraz rozgniecionym awokado doprawionym sokiem z cytryny i solą, do tego pomidorki koktajlowe i kiełki – całość zapieczone i podane na ciepło :)
Wyszła bardzo fajna kolacyjka :)
Z tej porcji wyszło mi około 8 dużych naleśników jaglanych.
Przepis z Kwestii Smaku (podaję z drobnymi zmianami).
Polecane przepisy na naleśniki
Wypróbuj również inne moje przepisy na naleśniki o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.