Nocne placuszki przepis

Zaktualizowany: 2023 13 września
nocne placuszki

Przepis na pyszne słodkie drożdżowe placuszki robione nocą

Zapraszam na rewelacyjne nocne placuszki. Tutaj ciasto na placuszki drożdżowe robimy wieczorem, wstawiamy do lodówki i rano smażymy puchate placki. Dlatego mimo że to placki na drożdżach rano ich przygotowanie nie zajmie już dużo czasu, bo wystarczy je usmażyć! Spróbuj koniecznie.

placuszki

Drożdżowe nocne placuszki przepis krok po kroku

Jeśli lubisz racuszki i placki zrobione na drożdżach, to koniecznie wypróbuj ten przepis na francuskie placuszki.

placuszki

Nocne placuszki przepis

Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjne drożdżowe placuszki, które robią się przez noc.
4.12 z 9 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
12 hours
Czas całkowity 13 hours
Porcje 4
Składniki

składniki na drożdżowe nocne placuszki

Instrukcja
 

Jak zrobić francuskie placuszki drożdżowe

  • Jeśli używasz świeże drożdże to rozkrusz je do miseczki i zmieszaj z łyżeczką cukru, dodaj ciepłe (nie gorące) mleko i wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą – miseczkę przykryj i odstaw na około 15 minut.
    20 g świeżych drożdży, 250 ml mleka, 1 łyżeczka cukru do drożdży
  • W tym czasie rozpuść masło i je ostudź.
    75 g masła
  • W dużej misce umieść mąkę, cukier, żółtka i jajka (jeśli używasz suszone drożdże, to też dodaj je teraz do mąki).
    250 g mąki pszennej, 55 g cukru trzcinowego, 2 żółtka, 2 jajka
  • Wlej rozczyn drożdżowy, albo ciepłe mleko (jeśli używasz suszone drożdże), wyrób ciasto.
  • Pod koniec dodaj rozpuszczone i przestudzone masło – wyrabiaj jeszcze przez kilka minut.
  • Miskę z ciastem owiń folią spożywczą (radzę aby miska była spora, bo mi ciasto przez noc postanowiło z niej uciec ;)), albo szczelną pokrywką i schowaj do lodówki na noc.
  • Rano wyjmij miskę, zamieszaj ciasto i smaż od razu małe placuszki na teflonowej patelni – bez tłuszczu lub z jego minimalną ilością.
  • Podawaj ciepłe z ulubionymi dodatkami (moja metoda na utrzymanie ich ciepła do końca smażenia, to umieszczenia gotowych placuszków w piekarniku nagrzanym do temperatury około 80 stopni :)).
Prywatne
Słowa kluczowe drożdżowe placki, nocne placki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
nocne placki

Drożdżowe francuskie placuszki nocne – uwagi

Nocne placuszki to już kolejny przepis z książki „Mikołajek i słodkie przekąski” Alaina Ducasse. Wcześniej pojawiły się już przepisy na pianki marshmallows oraz na gorącą czekoladę.

Ta książka nie ma może ogromnej ilości przepisów, za to na prawdę każdy jest wart wypróbowania :)

Dlatego właśnie wzięłam się za te placuszki.

Dlaczego nocne? Bo robicie ciasto wieczorem (ciasto jest na drożdżach), w nocy siedzi sobie ono grzecznie w lodówce (chociaż moje takie grzeczne wcale nie było, bo rano się okazało, że postanowiło sobie wyjść z lodówki i przywitać się z twarożkiem leżącym koło niego ;)).

Muszę przyznać, że w ten sposób zyskuje się mnóstwo czasu, wieczorkiem sobie przygotowujemy, a rano już tylko smażymy – co najważniejsze – nie trzeba czekać na ocieplenie ciasta. Po wyjęciu ciasta z lodówki, mieszacie go i można od razu smażyć.

Super prawda?

nocne placuszki

Ja na pewno będę je piekła jeszcze nie raz, szczególnie, że to jedne z lepszych placuszków jakie jadłam – delikatne, puszyste i wysokie (co widać na zdjęciach).

Smakują obłędnie z bitą śmietaną i owocami – ja dałam do nich frużelinę wiśniową :) a Alain Ducasse uwielbia je z syropem klonowym albo z sosem karmelowym :D

Z tej porcji otrzymacie sporo placuszków – ja je smażyłam na patelni z dołkami do jajek sadzonych – to moja ulubiona patelnia do placuszków – najlepiej smażyć je na małych ogniu pod przykryciem, wtedy wyrastają jeszcze bardziej.

Nie ma co się dłużej ociągać – bierzcie dzieci do kuchni i przygotujcie ciasto na jutrzejsze placuszki :D

placki na śniadanie
nocne placuszki
placki drożdżowe
pancakes with cherries
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.12 z 9 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na słodkie placuszki

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne placki idealne na śniadanie i przekąskę. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2016 23 listopada