Odrywany chlebek z pesto

Zaktualizowany: 2023 29 sierpnia
odrywany chlebek z pesto

Przepis na odrywany chlebek z bazyliowym pesto idealny na przekąskę

Zapraszam Was dziś na fajną i pyszną przekąskę idealną o każdej porze dnia. Odrywany chlebek z pesto bazyliowym możecie podać na śniadanie, lunch, przekąskę, czy też kolację. Możecie spakować chlebek dzieciom do szkoły i zabrać do pracy na drugie śniadanie. Chlebek z pesto smakuje rewelacyjnie sam z siebie, ale możecie go oczywiście podać również z dodatkami. To świetna alternatywa dla bagietki czosnkowej.

domowy chleb z pesto bazyliowym

Odrywany chlebek z pesto przepis krok po kroku

Jeśli lubisz aromatyczne domowe wypieki, to koniecznie zrób taki chlebek odrywany z bazyliowym pesto.

odrywany chlebek z pesto

Odrywany chlebek z pesto przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne domowe pieczywo z pesto bazyliowym.
4.80 z 5 ocen
Czas przygotowania 4 hours
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 4 hours 30 minut
Porcje 6
Kalorie 325 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na mniejszą formę keksową – taką do 25 cm długości.
Składniki

składniki na odrywany chlebek z pesto bazyliowym

  • 15 g drożdży (świeżych )
  • 1 łyżeczka cukru (fo drożdży)
  • 70 ml mleka (ciepłego (1/3 szklanki) )
  • 250 g mąki pszennej ((1 i 2/3 szklanki) )
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 50 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego )
  • 1 łyżeczka soli
  • około 160 g pesto bazyliowego
Instrukcja
 

Jak zrobić odrywany chlebek z bazyliowym pesto

  • Drożdże rozmieszaj razem z cukrem w ciepłym (nie gorącym!!) mleku, przykryj i ostaw na około 20 minut.
    15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 70 ml mleka
  • W misie umieść mąkę, rozpuszczone i ostudzone masło, jajko i sól.
    250 g mąki pszennej, 1 jajko, 50 g masła, 1 łyżeczka soli
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na około godzinę.
  • Gdy ciasto wyrośnie, wyjmij je na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
  • Rozwałkuj na cienki placek – taki o grubości około pół centymetra.
  • Posmaruj wierzch pesto – również brzegi – ja nie żałowałam go i dałam sporo :)
    około 160 g pesto bazyliowego
  • Ostrym nożem przekrój ciasto na 4 długie paski, a następnie każdy z nich na odcinki o długości około 10 cm.
  • Ułóż kawałki ciasta w formie do pieczenia o długości do 25 cm – pierwszy i ostatni kawałek ułóż czystą stroną w kierunku foremki.
  • Przykryj foremkę ręcznikiem i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzej do 170 stopni (tryb termoobieg), wstaw foremkę i piecz chlebek przez około 30 minut – aż będzie rumiany.
  • Po upieczeniu lekko ostudź – można jeść już na ciepło :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 325kcalWeglowodany: 30gBiałko: 10gTłuszcz: 18g
Słowa kluczowe chleb z pesto, odrywany chlebek
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
odrywane ciasto z pesto bazyliowym

Bazyliowy chlebek do odrywania – uwagi

Znowu trzeba kombinować co dać dzieciom do szkoły i z tych kombinacji upiekłam taki odrywany chlebek z pesto bazyliowym :)

Chlebek robi się szybko i bardzo łatwo, do tego z podstawowych składników.

Przygotowałam go z pesto w słoiczku, ale jeśli macie więcej czasu możecie zrobić własne, domowe pesto.

Na blogu jest przepis na pesto z liści rzodkiewki – zamiast nich użyjcie listki bazylii :D

Możecie również zrobić ten chlebek z „czerwonym” pesto z suszonych pomidorów – na pewno będzie pyszny.

Powiem wam jedno – jak moja córka się do niego dossała, to zjadła pół na raz 😂🤣🤣 I do szkoły zostały resztki :D

Polecam wam także chleb pszenny z matcha, prosty chlebek pszenny, chlebki naan (idealne jako dodatek do obiadu, albo jako „wkład” do lunchboxa) albo chleb bazyliowy.

drożdżówka z pesto bazyliowym
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.80 z 5 ocen
Postaw mi kawę
chlebek z pesto bazyliowym
odrywany chlebek z pesto bazyliowym
odrywana drożdżówka z pesto bazyliowym
pszenny chleb z pesto domowy chleb z pesto bazyliowym

Polecane przepisy na domowe pieczywo

Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne domowe pieczywo. Na blogu znajdziesz zarówno przepisy na domowy chleb, jak i na różne bułki świetne na śniadanie i przekąskę. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2020 5 października