Odwrócone ciasto orzechowe
Przepis na karmelowe odwrócone ciasto z orzechami
Przygotuj dziś razem ze mną odwrócone ciasto orzechowe z mega chrupiącymi orzechami włoskimi w karmelu. To mega puszyste i delikatne ciasto smakuje wybornie dzięki chrupiącym orzechom. Takie ciasto to doskonały deser i gorąco polecam je każdemu. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić odwrócone ciasto.
Spis treści
Odwrócone ciasto orzechowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz chrupiące orzechy w karmelu w połączeniu z puszystym ciastem, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Odwrócone ciasto orzechowe przepis
Wyposażenie
- Przepis na foremkę o wielkości 24 cm średnicy.
Składniki
składniki na masę orzechową do ciasta
- 150 g cukru ((3/4 szklanki) użyłam trzcinowy)
- 100 g masła
- 3 łyżki śmietany kremówki
- 100 g orzechów (włoskich lekko posiekanych (szklanka) )
składniki na ucierane ciasto:
- 100 g masła
- 240 ml mleka
- 4 jajka ( – rozmiar L)
- 200 g cukru ((1 szklanka) )
- 300 g mąki pszennej ((2 szklanki) )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Instrukcja
Jak zrobić odwrócone ciasto z orzechami
- Przygotuj masę orzechową – w rondelku umieść masło, cukier oraz kremówkę – zagotuj aż całość się dobrze rozpuści.150 g cukru, 100 g masła, 3 łyżki śmietany kremówki
- Dno foremki o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i wysyp mąką.
- Przelej ostrożnie karmel, a na niego wyłóż posiekane orzechy – lekko dociśnij spodem łyżki.100 g orzechów
- Przygotuj ciasto – w rondelku rozpuść i zagotuj masło razem z mlekiem.100 g masła, 240 ml mleka
- W tym czasie ubij jajka razem z cukrem na gęstą i puszystą masę.4 jajka, 200 g cukru
- Wlej małym strumieniem gorące mleko razem z masłem i ciągle miksuj całość na wolnych obrotach.
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i wsyp porcjami do ciasta – zmiksuj.300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Wylej ciasto na orzechy.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40 – 45 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika – odstaw na 10 minut.
- Następnie ostrożnie przełóż ciasto na talerz, tak aby orzechy z dołu znalazły się na górze – uważaj na wypływający karmel.
- Poczekaj aż ciasto ostygnie zupełnie.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Odwrócone ciasto orzechowe – uwagi
Och, ja ja uwielbiam orzechy ❤❤
A jak są jeszcze takie chrupiące i karmelowe to przepadam.
Nie dziwcie się więc, gdy wam powiem, że to odwrócone ciasto orzechowe jest przepyszne.
Mamy tu połączenie delikatnego ciasta oraz chrupiących orzechów w karmelu.
Prosto, a jednocześnie nadzwyczajnie.
Jak zrobić odwrócone ciasto z orzechami – wskazówki
Czemu odwrócone? Bo pieczone jest jakby do „góry nogami” i potem po upieczeniu odwracane, aby spód ciasta był na górze.
Jak to zrobić?
Na dno foremki wylewamy karmel i na niego wykładamy orzechy, na to wędruje ciasto.
Tak pieczone ciasto spokojnie sobie wyrasta, a orzechy oblepiają się karmelem i stają bardzo fajnie chrupiące.
Po upieczeniu ciasto odwracamy do góry nogami, aby orzechy ze spodu znalazły się na górze :D
Fajnie? Fajnie!
Spróbujcie koniecznie :)
A jeśli lubicie takie ciacha do góry nogami, to upieczcie również odwrócone ciasto bananowe, kokosowe albo z gruszkami :)
Polecane przepisy na ciasta z orzechami
Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne ciasta z chrupiącymi orzechami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Polecane przepisy
Zostaw komentarz