Odwrócone ciasto rabarbarowe

Zaktualizowany: 2023 17 czerwca
odwrócone rabarbarowe

Przepis na odwrócone ciasto z rabarbarem

Odwrócone ciasto rabarbarowe, to ciasto z karmelizowanym rabarbarem, które jest pieczone do góry nogami. Dzięki umieszczeniu rabarbaru na spodzie foremki do pieczenia nabiera on karmelowego smaku, a ciasto nie przesiąka od jego soków. Koniecznie spróbujcie!

odwrócone rabarbarowe

Odwrócone ciasto rabarbarowe przepis krok po kroku

Jeśli lubicie ciasta z rabarbarem, to koniecznie wypróbujcie ten przepis na ciasto pieczone do góry nogami.

odwrC3B3cone rabarbarowe1

Odwrócone ciasto rabarbarowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasto z rabarbarem pieczone z rabarbarem na spodzie ciasta.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Porcje 12
Wyposażenie
  • Foremka do pieczenia o wielkości około 22 cm.
Składniki

składniki na odwrócone ciasto rabarbarowe

  • 60 g masła
  • 3/4 szklanki cukru trzcionowego (150 g)
  • ok. 500 g rabarbaru
  • 110 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (225 g)
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 1 szklanka cukru (200 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej (mielonej )
  • 1 szklanka śmietany (lub jogurtu naturalnego – 250 ml)
Instrukcja
 

Jak zrobić odwrócone ciasto z rabarbarem

  • Na dno foremki wyłóż w cząstkach 60 g masła, wysmaruj też masłem boki.
    60 g masła
  • Rabarbar umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Zasyp go cukrem trzcinowym, dokładnie wymieszaj i odstaw na bok na około 5 minut.
    ok. 500 g rabarbaru, 3/4 szklanki cukru trzcionowego
  • Po tym czasie wyłóż rabarbar do foremki.
  • W misce zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę.
    1,5 szklanki mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.
    110 g masła
  • Jajka zmiksuj ze szklanką cukru.
    2 jajka, 1 szklanka cukru
  • Do masy jajecznej dodawaj na zmianę mąkę, masło i jogurt (tak aby jako ostatnia poszła porcja mąki).
    1 szklanka śmietany
  • Wyłóż ciasto na rabarbar i wyrównaj.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około godzinę (ja piekłam o 10 minut dłużej, bo ciasto ciągle trochę "pływało", jeśli nie masz pewności, czy ciasto jest już gotowe, to lepiej potrzymaj go trochę dłużej).
  • Po upieczeniu odstaw ciasto na około 10 minut do przestudzenia. Następnie obkrój go dookoła i ostrożnie przełóż na talerz, tak aby warstwa rabarbarowa była u góry.
Notatki
Podane składniki są na foremkę 22 cm – jeśli używasz tortownicę, to ją zabezpiecz dodawkowo (obłóż ją od zewnątrz folią aluminiową, bo w trakcie pieczenia może wyciekać sos z owoców).
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto z rabarbarem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
odwrócone rabarbarowe

Odwrócone ciasto z rabarbarem – uwagi

Jest jeszcze trochę rabarbaru, więc proponuję upieczenie odwróconego ciasta rabarbarowego.

Ciasto jest wspaniałe – słodko-kwaśne, lekko maślane, a dodane przyprawy świetnie się komponują z całością.

Jeśli lubicie rabarbar i lekko kwaśne ciasta, to wypróbujcie ten przepis!

Polecam wam również mój przepis na ciasto maślankowe z rabarbarem albo na ciasto z rabarbarem i twarogiem.

Przepis na to ciasto znalazłam u Marthy Stewart, ale go trochę pozmieniałam.

Polecane przepisy na ciasta z rabarbarem

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne ciasta z rabarbarem. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2013 25 czerwca