Omlet biszkoptowy przepis

Zaktualizowany: 2023 24 października
omlet biszkoptowy

Przepis na puszysty omlet biszkoptowy

Puszysty biszkoptowy omlet to świetna propozycja na pyszne słodkie śniadanie. Omlet dzięki mocnemu ubiciu piany i delikatnym mieszaniu mąki jest super puszysty i delikatny jak biszkopt. Taki omlet możecie albo usmażyć na patelni na małym ogniu, albo upiec w piekarniku. Podajcie go na ciepło z ulubionymi dodatkami.

waniliowy omlet pieczony

Przepis na omlet biszkoptowy krok po kroku

Jeśli lubisz niespieszne słodkie śniadania to rozpieść się takim idealnym biszkoptowym omletem!

omlet biszkoptowy

Omlet biszkoptowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo puszysty i delikatny omlet jak biszkopt.
4.46 z 37 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 30 minut
Porcje 1 porcja
Kalorie 215 kcal
Składniki

składniki na omlet biszkoptowy

Instrukcja
 

Jak zrobić omlet biszkoptowy krok po kroku

  • W jednej misce umieść żółtko, mleko, mąkę i cukier z wanilią.
    25 g mąki pszennej, 40 ml mleka, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 żółtko
  • W drugiej misce zmiksuj białko aż będzie puszyste.
    1 białko
  • Zmiksuj składniki z drugiej miski.
  • Dodaj białko do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  • Formę do pieczenia posmaruj masłem, przelej ciasto.
    masło
  • Piecz w 200 stopniach (tryb góra-dół) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
  • Jedz na ciepło.
  • Jeśli omlet smażysz, to patelnię teflonową posmaruj odrobiną oleju.
  • Wylej ciasto, przykryj patelnię pokrywką i zmniejsz ogień.
  • Smaż około 5 minut, a następnie ostrożnie przewróć omlet na drugą stronę i smaż do ścięcia.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 215kcalWeglowodany: 17gBiałko: 13gTłuszcz: 10g
Słowa kluczowe omlet z piekarnika, puszysty omlet
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
waniliowy naleśnik pieczony

Puszysty omlet jak biszkopt – uwagi

Taki omlet biszkoptowy robię w domu już od jakiegoś czasu i to dość często, bo moja córka go uwielbia.

Dlaczego dopiero teraz dzielę się przepisem – nie wiem – ale lepiej późno niż wcale. A ten omlet to cudo! Zawsze wychodzi mega puszysty i do tego jest sycący.

puszysty naleśnik pieczony

Jakie składniki są potrzebne do zrobienia omleta biszkoptowego?

Do omletu potrzebujecie jedynie podstawowych składników, które na pewno macie w domu, a jak nie, to bez problemu kupicie w każdym sklepie. Ja tu zawsze używam takie produkty:

  • jajka – najlepiej rozmiar L
  • mąka pszennej – zwykle używam tu tortową typ 450
  • mleko – u mnie 1,5%, ale można go zastąpić mlekiem roślinnym, albo innym mlekiem
  • cukier z wanilią

Zależnie od ilości jajek dobieracie ilość pozostałych składników. Mi wystarcza porcja z jednego jajka. Jak go zrobię z dwóch jajek, to córka nie jest w stanie zjeść :)

puszysty pieczony omlet

Jak przygotować biszkoptowy omlet – wskazówki

Aby omlet był lekki jak piórko i mega puszysty musicie najpierw rozdzielić żółtka od białek. Ja do żółtek dodaję od razu odmierzoną ilość mąki i mleka, dodaję cukier z wanilią. W drugiej misce miksuję białka na bardzo gęstą i puszystą masę. Wtedy miksuję żółtka z pozostałymi składnikami. Dodaję pianę z białek do ciasta i delikatnie mieszam, aby ciasto zachowało swoją puszystość. Tak przygotowane ciasto na omlet można już smażyć.

Gdy mam więcej czasu, to go piekę omlet w piekarniku, wtedy jest jeszcze bardziej puszysty i tylko lekko opada.

Jak mi się spieszy, to smażę ten biszkoptowy omlet na rozgrzanej patelni delikatnie posmarowanej olejem lub rozpuszczonym masłem. Omlet smażę na małym ogniu pod przykryciem i w trakcie bardzo ostrożnie przewracam na drugą stronę i smażę go jeszcze chwilkę. Tak przygotowywany niestety przy obracaniu bardziej opada i nie jest aż tak puszysty jak upieczony w piekarniku. Ale dalej jest bardziej puszysty niż tradycyjne placuszki i omlety.

Przepis bardzo łatwo zwielokrotnić – wszystko podaję na jedno jajko, jak zwiększamy ilość jajek, to zwiększamy ilość innych składników. Na dwie osoby do najedzenia wystarczy wg mnie porcja z 3 jajek – ale to zależy od „żarłoczności” :D

Polecam wam także wypróbowanie innych przepisów na pyszne placki i naleśniki :)

Dodam, że omlet jest fit i jedna porcja ma niewiele kalorii :D


szybki omlet puszysty puszysty pieczony naleśnik

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.46 z 37 ocen
Postaw mi kawę

puszysty omlet pieczony puszysty omlet biszkoptowy

Polecane przepisy na placuszki

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne słodkie i puszyste placuszki idealne na śniadanie i przekąskę w ciągu dnia. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2020 27 stycznia

Podziel się przepisem

13 komentarzy

  1. 11027b23a58985e9e766eb04b8db6ac3?s=54&d=mm&r=g
    Anna 2023 2 lutego w 22:24- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Dzień dobry, jakich wymiarów jest Pani forma?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 2 lutego w 22:35- Odpowiedz

      Ta ze zdjęcia nie jest duża – mieści mniej więcej porcję z dwóch jajek i ma jakieś 20/12 cm

  2. 512ce0703eb8593494055fe83d76c363?s=54&d=mm&r=g
    Dorota 2022 28 grudnia w 02:32- Odpowiedz

    Dzień dobry! Mam okrągłą blaszkę o średnicy 21 cm – z ilu jajek zrobić ten omlet, żeby był taki duży i puszysty jak na zdjęciu? :) i czy trzeba dłużej piec wtedy? pozdrawiam!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 28 grudnia w 06:43- Odpowiedz

      Ja bym zrobiła z dwóch i piecz go podobnie.

  3. 4c1330989def02a0fdc8c5d72dcd7e37?s=54&d=mm&r=g
    Ola 2022 2 września w 20:04- Odpowiedz

    Mi opadł,co zrobiłam źle,dokładnie według przepisu

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 3 września w 08:06- Odpowiedz

      Mi też zwykle trochę opada – szczególnie gdy jest smażony na patelni. Biszkopt po upieczeniu też opada. Jeśli mocno ci opadł, to może białka były za słabo ubite

  4. 0cbc98848850fd559a6628566b0cafcc?s=54&d=mm&r=g
    Joanna 2022 25 sierpnia w 13:55- Odpowiedz

    poproszę o ilość składników na 3 osoby

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 25 sierpnia w 13:56- Odpowiedz

      Pomnóż składniki razy 3 :)

  5. b05a72eea8885009ad7579ddb9e37b9f?s=54&d=mm&r=g
    Kamila 2021 5 września w 18:09- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Mega dobre! U mnie jednak nieco krócej trzeba piec- max 15 min. Polecam!

  6. 78ac1cbf184059623e6ce93305582a5c?s=54&d=mm&r=g
    Julia 2021 8 lutego w 10:55- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Pyszny ❣️

  7. 526095998acf242395595c85a5127cf2?s=54&d=mm&r=g
    Ewa 2020 1 listopada w 10:17- Odpowiedz

    Najlepszy omlet jaki jadłam ! Z jednego jajka dla mnie akurat za mało.

  8. 5376f230cc9028b763b5f5e1fdae6e72?s=54&d=mm&r=g
    Magdalena 2020 13 sierpnia w 11:59- Odpowiedz

    Przepyszny! I bardzo efektowny. Dodatkowo cieszę się, że smakuje jak ciasto a myślę, że jest całkiem zdrowy:) Dziękuję

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 13 sierpnia w 21:34- Odpowiedz

      Cieszę się, że zasmakował

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy