Omlet biszkoptowy przepis
Przepis na puszysty omlet biszkoptowy
Puszysty biszkoptowy omlet to świetna propozycja na pyszne słodkie śniadanie. Omlet dzięki mocnemu ubiciu piany i delikatnym mieszaniu mąki jest super puszysty i delikatny jak biszkopt. Taki omlet możecie albo usmażyć na patelni na małym ogniu, albo upiec w piekarniku. Podajcie go na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Spis treści
Przepis na omlet biszkoptowy krok po kroku
Jeśli lubisz niespieszne słodkie śniadania to rozpieść się takim idealnym biszkoptowym omletem!
Omlet biszkoptowy przepis
Składniki
składniki na omlet biszkoptowy
- 1 białko (rozmiar L )
- 1 żółtko
- 25 g mąki pszennej ((bardziej czubata łyżka))
- 40 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- masło (do wysmarowania formy)
Instrukcja
Jak zrobić omlet biszkoptowy krok po kroku
- W jednej misce umieść żółtko, mleko, mąkę i cukier z wanilią.25 g mąki pszennej, 40 ml mleka, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 żółtko
- W drugiej misce zmiksuj białko aż będzie puszyste.1 białko
- Zmiksuj składniki z drugiej miski.
- Dodaj białko do ciasta i delikatnie wymieszaj.
- Formę do pieczenia posmaruj masłem, przelej ciasto.masło
- Piecz w 200 stopniach (tryb góra-dół) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
- Jedz na ciepło.
- Jeśli omlet smażysz, to patelnię teflonową posmaruj odrobiną oleju.
- Wylej ciasto, przykryj patelnię pokrywką i zmniejsz ogień.
- Smaż około 5 minut, a następnie ostrożnie przewróć omlet na drugą stronę i smaż do ścięcia.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Puszysty omlet jak biszkopt – uwagi
Taki omlet biszkoptowy robię w domu już od jakiegoś czasu i to dość często, bo moja córka go uwielbia.
Dlaczego dopiero teraz dzielę się przepisem – nie wiem – ale lepiej późno niż wcale. A ten omlet to cudo! Zawsze wychodzi mega puszysty i do tego jest sycący.
Jakie składniki są potrzebne do zrobienia omleta biszkoptowego?
Do omletu potrzebujecie jedynie podstawowych składników, które na pewno macie w domu, a jak nie, to bez problemu kupicie w każdym sklepie. Ja tu zawsze używam takie produkty:
- jajka – najlepiej rozmiar L
- mąka pszennej – zwykle używam tu tortową typ 450
- mleko – u mnie 1,5%, ale można go zastąpić mlekiem roślinnym, albo innym mlekiem
- cukier z wanilią
Zależnie od ilości jajek dobieracie ilość pozostałych składników. Mi wystarcza porcja z jednego jajka. Jak go zrobię z dwóch jajek, to córka nie jest w stanie zjeść :)
Jak przygotować biszkoptowy omlet – wskazówki
Aby omlet był lekki jak piórko i mega puszysty musicie najpierw rozdzielić żółtka od białek. Ja do żółtek dodaję od razu odmierzoną ilość mąki i mleka, dodaję cukier z wanilią. W drugiej misce miksuję białka na bardzo gęstą i puszystą masę. Wtedy miksuję żółtka z pozostałymi składnikami. Dodaję pianę z białek do ciasta i delikatnie mieszam, aby ciasto zachowało swoją puszystość. Tak przygotowane ciasto na omlet można już smażyć.
Gdy mam więcej czasu, to go piekę omlet w piekarniku, wtedy jest jeszcze bardziej puszysty i tylko lekko opada.
Jak mi się spieszy, to smażę ten biszkoptowy omlet na rozgrzanej patelni delikatnie posmarowanej olejem lub rozpuszczonym masłem. Omlet smażę na małym ogniu pod przykryciem i w trakcie bardzo ostrożnie przewracam na drugą stronę i smażę go jeszcze chwilkę. Tak przygotowywany niestety przy obracaniu bardziej opada i nie jest aż tak puszysty jak upieczony w piekarniku. Ale dalej jest bardziej puszysty niż tradycyjne placuszki i omlety.
Przepis bardzo łatwo zwielokrotnić – wszystko podaję na jedno jajko, jak zwiększamy ilość jajek, to zwiększamy ilość innych składników. Na dwie osoby do najedzenia wystarczy wg mnie porcja z 3 jajek – ale to zależy od „żarłoczności” :D
Polecam wam także wypróbowanie innych przepisów na pyszne placki i naleśniki :)
Dodam, że omlet jest fit i jedna porcja ma niewiele kalorii :D
Polecane przepisy na placuszki
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne słodkie i puszyste placuszki idealne na śniadanie i przekąskę w ciągu dnia. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
13 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Dzień dobry, jakich wymiarów jest Pani forma?
Ta ze zdjęcia nie jest duża – mieści mniej więcej porcję z dwóch jajek i ma jakieś 20/12 cm
Dzień dobry! Mam okrągłą blaszkę o średnicy 21 cm – z ilu jajek zrobić ten omlet, żeby był taki duży i puszysty jak na zdjęciu? :) i czy trzeba dłużej piec wtedy? pozdrawiam!
Ja bym zrobiła z dwóch i piecz go podobnie.
Mi opadł,co zrobiłam źle,dokładnie według przepisu
Mi też zwykle trochę opada – szczególnie gdy jest smażony na patelni. Biszkopt po upieczeniu też opada. Jeśli mocno ci opadł, to może białka były za słabo ubite
poproszę o ilość składników na 3 osoby
Pomnóż składniki razy 3 :)
Mega dobre! U mnie jednak nieco krócej trzeba piec- max 15 min. Polecam!
Pyszny ❣️
Najlepszy omlet jaki jadłam ! Z jednego jajka dla mnie akurat za mało.
Przepyszny! I bardzo efektowny. Dodatkowo cieszę się, że smakuje jak ciasto a myślę, że jest całkiem zdrowy:) Dziękuję
Cieszę się, że zasmakował