Oponki marchewkowe
Przepis na pieczone marchewkowe oponki
Zapraszam dziś na pyszne i pachnące cynamonem oponki marchewkowe zrobione z dodatkiem tartej marchewki. Jeśli lubicie ciasto marchewkowe, to takie oponki z marchewką również bardzo Wam zasmakują. A nie dość, że są pyszne, to są jeszcze bardzo proste i szybkie do zrobienia. Oponki zrobicie bez miksera – wystarczy wymieszać składniki łyżką. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić pieczone oponki z marchewką idealne na deser i przekąskę.
Spis treści
Oponki marchewkowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz ciasta marchewkowe, to koniecznie upiecz takie smakowite i aromatyczne oponki z tartą marchewką.
Oponki marchewkowe przepis
Składniki
składniki na oponki marchewkowe
- 100 g drobno tartej marchewki ((na tarce do ziemniaków) – 1 średnia marchewka)
- 100 g mąki pszennej ( – 2/3 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g cukru (- 1/4 szklanki)
- 0,5 łyżeczki cynamonu (mielonego )
- 1 jajko (- u mnie rozmiar L)
- 50 ml oleju
- 50 ml mleka
dodatkowo na wierzch oponek marchewkowych
- trochę mleka
- ok 50 g cukru (- 1/4 szklanki)
- 0,5 łyżeczki cynamonu (mielonego )
Instrukcja
Jak zrobić pieczone oponki z marchewką
- Umieść w misce wszystkie składniki oponek i wymieszaj łyżką.100 g drobno tartej marchewki, 100 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki cynamonu, 1 jajko, 50 ml oleju, 50 ml mleka
- Nałóż ciasto do foremki do oponek.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 12 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu lekko ostudź.
- Do miseczki wlej mleko, a do drugiej wsyp cukier i cynamon – wymieszaj.trochę mleka, ok 50 g cukru, 0,5 łyżeczki cynamonu
- Oponki zanurzaj z jednej strony w mleku, a następnie "maczaj" w cukrze.
- Gotowe do jedzenia :)
Prywatne
Pieczone oponki marchewkowe – uwagi
Pieczone oponki marchewkowe przygotowałam z myślą o mojej córeczce, która zajadała się donatami daktylowymi i mówiła, że są pyszne.
Ja nie bardzo lubię powielać przepisy, więc wymyśliłam nowe donaty – ale również pachnące cynamonem i z cynamonowym cukrem na wierzchu.
Jako składnik „nawilżający” postanowiłam wykorzystać drobniutko startą świeżą marchew (tarłam ją na tarce do ziemniaków – wiecie – na tej części co ręce zostawia bez skóry ;)). Do tego trochę oleju i mleka.
Oponki wyszły mięciutkie, wilgotne i pachnące cynamonem.
Moim dzieciom bardzo zasmakowały – dostały nawet po dwa do szkoły i wróciły okruszki :)
Jeśli nie macie takiej specjalnej foremki do oponek, to możecie upiec je jako babeczki.
Podaję przepis na 7 większych oponek – moja foremka ma 8 cm średnicę otworów na donaty marchewkowe.
Polecane przepisy na oponki
Wypróbuj również inne moje przepisy na oponki – pieczone i smażone – o różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
14 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Pieczemy z termoobiegiem czy góra dół ?
Góra-dół
Dziękuję za odpowiedź
A co to znaczy foremka do oponek?
To są takie foremki z okrągłymi otworami i wybrzuszonym środkiem – trochę jak do mini babeczek – chodzi mi o taką – http://www.magazynkuchenny.com/wp-content/uploads/2014/02/paczki-pieczone-w-formie.jpg jeśli nie masz, to możesz upiec je formach do babeczek – też takie często używam :)
Piękne! Wszystko co marchewkowe uwielbiam :D
Ja też :)
Dla dzieci wszystko, nawet można zedrzeć skórę z paluszków byleby były zadowolone xD
To fakt :)
:) trzeba czasem dzieci pooszukiwać :)
Fajnie, że są pieczone, a nie smażone w tłuszczu :)
:D
zobaczyłam zdjęcie na Zszywce i musiałam zajrzeć po przepis :) zapisany do wypróbowania, myślę że i mojej córce marchewkocholiczce i mi bardzo posmakują :)
Moja córka je pożarła i o dziwo również mój syn, który nie jest fanem marchewki (oczywiście nie powiedziałam mu co jest w środku ;))