Oponki serowe na sodzie

Zaktualizowany: 2023 30 listopada
pączki serowe

Przepis na smażone serowe oponki bez drożdży

Jeśli masz ochotę na szybką i pyszną przekąskę idealną nie tylko na Tłusty Czwartek to przygotuj razem ze mną ekspresowe oponki serowe na sodzie. Te oponki twarogowe nie są robione na drożdżach, więc zyskujecie wiele czasu na ich przygotowaniu. Ciasto na oponki nie musi wyrastać i oponki z sera smażycie od razu po przygotowaniu! Zobaczcie mój prosty przepis i sprawdźcie jak zrobić serowe oponki smażone na głębokim tłuszczu.

pączki twarogowe

Oponki serowe na sodzie przepis krok po kroku

Jeśli lubisz smażone słodkości, ale masz mało czasu, to wypróbuj przepis na takie ekspresowe oponki.

oponki serowe

Oponki serowe na sodzie przepis

Wypieki Beaty
Przepis na szybkie i pyszne oponki z twarogiem robione bez drożdży. Takie oponki twarogowe zrobicie ekspresowo i jeszcze szybciej je zjecie. Gorąco polecam!
4 z 9 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 5 minut
Czas całkowity 25 minut
Porcje 25 sztuk – około
Kalorie 108 kcal
Składniki

składniki na oponki serowe:

składniki na lukier:

Instrukcja
 

Jak zrobić serowe oponki

  • Twaróg zmiel albo przeciśnij przez praskę.
    250 g twarogu
    jak zmielić twaróg na oponki
  • Dodaj do twarogu mąkę, sodę, jajka, cukier i cukier waniliowy lub aromat waniliowy.
    250 g mąki pszennej, 70 g cukru, cukier waniliowy, 2 jajka, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    składniki na oponki z serem
  • Zagnieć ciasto – jeśli ciasto się nie klei, to możesz dodać trochę jogurtu naturalnego. Jeśli jest zbyt lepkie to dodaj więcej mąki.
    jak zrobić ciasto na oponki z twarogiem
  • Posyp blat delikatnie mąką – rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm.
    jak rozwałkować ciasto na oponki
  • Wykrawaj szklanką kółka, a ich środki wycinaj kieliszkiem.
    jak zrobić oponki serowe
  • Skrawki ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij.
  • W szerokim rondlu rozgrzej olej do temperatury około 170 stopni.
    olej
  • Smaż oponki z obydwu stron na rumiano.
    jak usmażyć oponki z twarogiem
  • Po usmażeniu osusz na papierowym ręczniku.
  • Cukier puder zmieszaj z mlekiem, tak aby lukier był lekko płynny.
    ok 150 g cukru pudru, kilka łyżek mleka
  • Oponki zanurzaj do połowy w lukrze – odłóż na bok, aby zastygły.
    twarogowe oponki z lukrem
Film
Notatki
Ilość oponek zależy od grubości rozwałkowanego ciasta, rozmiaru szklanki i tego czy będziecie smażyć oddzielnie środki, czy też ponownie zagnieciecie je z ciastem i zrobicie nowe oponki.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 108kcalWeglowodany: 18gBiałko: 4gTłuszcz: 2.5gBłonnik: 0.3g
Słowa kluczowe opnki twarogowe, smażone oponki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
twarogowe oponki

Szybkie oponki z twarogiem – uwagi

Oponki serowe na sodzie, to idealne rozwiązanie na karnawałową słodkość. Robi się je bardzo szybko, nie potrzebują drożdży, więc można je od razu smażyć. Do tego przepysznie smakują – najlepsze są pierwszego dnia. Mi zostało kilka na drugi dzień i były już lekko twardawe, ale dalej smaczne (podgrzanie sprawia, że znowu robią się apetycznie mięciutkie).

oponki z twarogiem

Jak zrobić oponki z twarogu – wskazówki

Aby przygotować twarogowe oponki potrzebujesz do nich oczywiście twaróg. Jaki twaróg użyć do oponek? Tutaj najlepszy będzie twaróg w kostce – najlepiej półtłusty. Taki twaróg musicie zmielić maszynką, albo przecisnąć przez praskę (taką jak do ziemniaków). Wtedy dodajcie do takiego twarogu resztę składników i przygotowujcie ciasto na oponki. 

Gotowe ciasto lekko wałkujcie i wycinacie kółka – możecie je wyciąć np. szklanką. Aby zrobić w oponkach dziurkę wytnijcie środek kieliszkiem. Polecam wcześniejsze obsypanie krawędzi kieliszka mąką, wtedy wycięte środki łatwiej wypadną ze środka. Te środki z ciasta możecie usmażyć – wtedy otrzymacie rewelacyjne mini pączki twarogowe :) Jeśli nie chcecie ich smażyć oddzielnie, to dodajcie ciasto do resztek z wycinania kółek – ponownie krótko zagniećcie, rozwałkujcie i wytnijcie nowe oponki serowe :)

Takie wycięte oponki twarogowe smażycie na głębokim tłuszczu, aż będą ładnie rumiane. Ile smażyć oponki? Zaraz po wrzuceniu oponek na tłuszcz smażcie je około 3 minuty, a następnie ostrożnie przewróćcie je na drugą stronę. Ta zwykle smaży się już krócej – około 2 minuty. Ja zawsze sprawdzam wykałaczką czy oponki są gotowe. 

serowe oponki

Jak sprawdzić czy oponki się usmażyły?

W smażącą się oponkę wbijam wykałaczkę (mniej więcej na środku ciasta) i wyjmuję. Jeśli wykałaczka nie ma surowego ciasta, to oznacza, że oponka jest już dobrze usmażona. Wtedy ją wyciągam i osuszam na ręczniku papierowym – aby usunąć nadmiar tłuszczu. 

Koniecznie wypróbujcie ten przepis na oponki twarogowe i dajcie znać w komentarzach jak wam smakowały :) Polecam Wam również mój filmik z przygotowania oponek z serem, który znajdziecie tuż pod przepisem. Ekspresowe oponki serowe na sodzie to doskonały przepis dla dużych i małych.

Na blogu znajdziecie również wersję na oponki twarogowe robione tradycyjnie na drożdżach.

Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na oponki – np. na pieczone oponki z batata, dyniowe oponki albo czekoladowe donuty. Zachęcam także do sprawdzenia innych przepisów na Tłusty Czwartek.

oponki serowe  oponki serowe na sodzie
Przejdź do przepisu Przejdź do Video Drukuj Przepis
4 z 9 ocen
Postaw mi kawę

Przepis znalazłam na Kwestii smaku.

Polecane przepisy na Tłusty Czwartek

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy idealne na Tłusty Czwartek i nie tylko. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2019 4 lutego