Oponki z batata
Przepis na pieczone oponki z batatami
Drożdżowe oponki z batata to świetny pomysł na słodki deser zarówno w Tłusty Czwartek, jak i na weekend do kawy. Te oponki są pieczone, więc mają trochę mniej kalorii niż takie smażone w głębokim tłuszczu. Do tego batat dodany do ciasta na oponki dodaje mu nie tylko fajnego koloru, ale również smaku i wilgotności. Gorąco polecam!
Spis treści
Pieczone oponki z batatów przepis krok po kroku
Jeśli lubisz drobne słodkie wypieki idealne na szybką przekąskę, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Oponki z batata przepis
Składniki
składniki na drożdżowe oponki z batatem
- 20 g drożdży (świeżych )
- 1 łyżeczka cukru do drożdży
- 50 ml mleka (ciepłego )
- 175 g batata (ugotowanego )
- ok 250 g mąki pszennej ((ponad 1,5 szklanki))
- 25 g cukru ((2 lekko czubate łyżki) )
- 0,5 łyżeczki cynamonu (mielonego )
- 1 jajko
- 25 ml oleju ((około 2,5 łyżki) )
dodatkowe składniki do oponek
- 50 g cukru (1/4 szklanki)
- 1 łyżeczka cynamonu (mielonego)
- trochę mleka
Instrukcja
Jak zrobić drożdżowe oponki pieczone
- Batata po ugotowaniu dokładnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków, albo przetrzyj przez praskę – ostudź.175 g batata
- Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru oraz ciepłe mleko – dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.20 g drożdży, 1 łyżeczka cukru do drożdży, 50 ml mleka
- W dużej misie umieść mąkę, batata, cynamon, jajko, olej i cukier. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.ok 250 g mąki pszennej, 25 g cukru, 0,5 łyżeczki cynamonu, 1 jajko, 25 ml oleju
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
- Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć.
- Wyjmij je na posypany mąką blat i rozwałkuj na grubość około 1 – 1,5 cm.
- Dużą szklanką wykrój koła, a następnie wykrój środki – np. kieliszkiem.
- Oponki ułóż na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (może to też być blaszka do donatów).
- Skrawki ciasta ponownie zagnieć rozwałkuj i wytnij kolejne oponki – tak do wykończenia ciasta (środki możesz upiec jako mini pączki).
- Blachę z oponkami przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na około pół godziny.
- W tym czasie rozgrzej piekarniki do 180 stopni (tryb góra/dół).
- Piecz oponki około 15 minut.
- Zaraz po upieczeniu zanurz wierzch oponek w mleku wlanym do miseczki, a następnie włóż oponki do drugiej miski z cukrem wymieszanym z cynamonem.50 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu, trochę mleka
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Pieczone oponki z batata – uwagi
Co powiecie na pyszne i do tego mało kaloryczne pieczone oponki tudzież pieczone pączki?
Te zrobiłam z dodatkiem puree z batata.
Dzięki niemu oponki nabrały przepięknego żółtego koloru.
W połączeniu z cynamonem oponki z batata smakują wręcz obłędnie – moja córka zjadła sporą ich część.
A i ja ciągle do nich podchodziłam i podjadałam ;)
Co najważniejsze – te pączki są pieczone, a nie smażone w tłuszczu.
W związku z tym znacznie udało się ograniczyć ich kaloryczność.
Ile kalorii ma pieczona oponka z batata?
Jedna oponka ma około 100 kalorii – na pewno więc możecie zjeść jedną, dwie lub trzy bez większych wyrzutów sumienia.
Wycięte środki możecie ponownie zagnieść i zrobić więcej oponek, albo upiec je – będziecie wtedy mieli dodatkowe mini pączki.
Koniecznie wypróbujcie również inne przepisy na oponki z mojego bloga. Polecam wam oponki marchewkowe, oponki dyniowe, cynamonowe oponki z kruszonką albo oponki twarożkowe.
Polecane przepisy na oponki
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne oponki – na blogu znajdziesz przepisy zarówno na takie pieczone jak i na te smażone na głębokim tłuszczu. Tutaj polecam takie trzy przepisy: