Orzechowa drożdżówka

Zaktualizowany: 2023 24 września
orzechowa drożdżówka

Przepis na apetyczną orzechową drożdżówkę

Dziś u mnie przepyszna, słodka orzechowa drożdżówka. Tu puszyste ciasto drożdżowe posmarowałam masłem z cukrem i posypałam dużą ilością posiekanych orzechów. Ciasto zwinęłam i podzieliłam na drożdżówki. Otrzymałam niezwykle apetyczne ciasto, które musisz spróbować i Ty! Zobacz mój dokładny przepis krok po kroku i upiecz drożdżówkę z orzechami już dziś!

orzechowa drozdzowka2

Orzechowa drożdżówka przepis krok po kroku

Jeśli lubisz słodkie i pełne smaku ciasta drożdżowe, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

orzechowa drozdzowka1

Orzechowa drożdżówka przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne, słodkie ciasto drożdżowe zwijane z nadzieniem orzechowym.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
1 hour 50 minut
Czas całkowity 2 hours 50 minut
Porcje 10
Składniki

składniki na orzechową drożdżówkę

Instrukcja
 
  • Do 100 ml letniego mleka dodaj łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże – odstaw do lekkiego wyrośnięcia.
    1 łyżeczka cukru, 100 ml mleka, 20 g drożdży
  • Przesianą mąkę wsyp do miski do ciasta.
    500 g mąki pszennej
  • Dodaj wyrośnięty rozczyn, letnie mleka, miękkiego masła i żółtka. Zagnieć ciasto – jeśli jest zbyt gęste, to możesz dodać troszkę więcej mleka.
    3 żółtka, ok 300 ml mleka, 50 g masła
  • Pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Masło rozpuść i wymieszaj z cukrem pudrem i prawie wszystkimi orzechami (pozostaw trochę do dekoracji).
    150 g cukru pudru, 150 g masła, 200 g orzechów
  • Ciasto lekko zagnieć i rozwałkuj na grubość około 1 cm.
  • Na ciasto wyłóż masę orzechową i rozsmaruj pozostawiając po bokach czysty margines.
  • Zwiń ciasto w rulon, pokrój ostrym nożem na grube plastry (około 5 cm grubości) i układaj je w wysmarowanej tłuszczem foremce.
  • Foremkę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny.
  • Po tym czasie wstaw ciasto do zimnego piekarnika, ustaw temperaturę pieczenia na 180 stopni (góra/dół) i piecz przez około 30 minut.
  • Po upieczeniu przestudź ciasto na kratce.
  • Przygotuj lukier – około 4 czubate łyżki cukru pudru zmieszaj  z odrobiną ciepłej wody i polej ciasto, po wierzchu posyp pozostawionymi orzechami.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto drożdżowe z orzechami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
orzechowa drozdzowka1

Ciasto drożdżowe z orzechami – uwagi

Jestem ogromną wielbicielką ciast drożdżowych, a że dawno żadnego nie piekłam, to już miałam straszną ochotę na jakieś.

Przypadkiem trafiłam na przepis na ciasto drożdżowe z orzechami (przepis Tupperware) – niewymagające wielu składników, a do tego szybkie w przygotowaniu.

W smaku jest bardzo maślane i orzechowe (użyłam więcej orzechów niż podawał przepis).

Ja go upiekłam w formie ślimaczków, ale można oczywiście wyłożyć ciasto w całości do blaszki, polać masłem z cukrem i posypać orzechami.

Podana porcja jest na sporą blaszkę – tortownicę 26-28cm.

Zapraszam was również serdecznie do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta drożdżowe :)

orzechowa drozdzowka3
orzechowa drozdzowka5
orzechowa drozdzowka6
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na drożdżówki

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne słodkie ciasta drożdżowe. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2012 14 listopada

Podziel się przepisem

1 komenarz

  1. 2e1b2c0b68dab68bc0b4dacf5e5bbf12?s=54&d=mm&r=g
    radomil 2013 9 lipca w 16:30- Odpowiedz

    jezny… to ciasto wyglada oblednie…

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy