Orzechowe ciasteczka z dżemem

Zaktualizowany: 2023 7 grudnia
ciasteczka orzechowe

Przepis na orzechowe ciasteczka z dżemem Marthy Stewart

Przepis na kruche orzechowe ciasteczka przekładane dżemem to harmonia chrupiącej tekstury i delikatnego smaku owocowego. Te pyszne, małe wypieki łączą w sobie wyjątkowy orzechowy posmak z lekką kwaskowością dżemu, tworząc doskonałą równowagę. Proste w przygotowaniu ciasteczka doskonale nadają się na słodki poczęstunek idealny na różne okazje. Odkryj prostotę i smak w jednym dzięki temu przepisowi na kruche orzechowe ciasteczka Linzer przekładane dżemem!

ciasteczka orzechowe z dżemem

Orzechowe ciasteczka z dżemem przepis krok po kroku

Jeśli lubisz orzechowe kruche ciasteczka to spróbuj tych przekładanych dodatkowo dżemem owocowym.

ciasteczka na walentynki

Orzechowe ciasteczka z dżemem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na orzechowe ciasteczka przekładane dżemem od Marthy Stewart.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 50 minut
Czas wykonania 20 minut
30 minut
Czas całkowity 1 hour 40 minut
Porcje 4
Składniki

składniki na orzechowe ciasteczka z dżemem

Instrukcja
 

Jak zrobić orzechowe ciasteczka przekładane dżemem

  • Orzechy laskowe podpraż w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół) przez około 10 minut – przełóż orzechy na czystą ściereczkę i energicznie trąc materiałem o orzechy usuń z nich skórkę.
    200 g orzechów laskowych
  • Przełóż orzechy do blendera i zmiksuj na mączkę.
  • Masło utrzyj z cukrem i wanilią na puszystą masę.
    150 g cukru, 230 g masła, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Do masy maślanej dodaj po jednym żółtku i krótko zmiksuj.
    2 żółtka
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem i zmielonymi orzechami.
    425 g mąki pszennej, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki cynamonu
  • Do masy maślanej dodaj porcjami mąkę i miksuj do połączenia składników.
  • Jeśli mikser ma problemy ze zmieszaniem, to końcówkę krótko zagnieć rękoma.
  • Podziel masę na dwie części, każdą spłaszcz, zawiń w folię i schłodź w lodówce przez przynajmniej 30 minut.
  • Po schłodzeniu wyjmij jedną część ciasta, rozwałkuj na około 5 mm grubości – podsypuj odrobiną mąki, bo ciasto może się lekko rwać – w takim przypadku sklejaj je w trakcie.
  • Wycinaj duże koła i duże serca – tyle aby tworzyły pary.
  • W co drugim ciastku wytnij na środku mniejszy kształt.
  • Ciastka są bardzo delikatne i lubią się rwać, więc proponuję przenosić je na blachę do pieczenia na szerokim nożu lub łopatce.
  • Piecz orzechowe ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół) przez około 10 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Całe ciasteczka smaruj dżemem i przykrywaj ciasteczkiem z wyciętym środkiem.
    około 3/4 szklanki dżemu malinowego
  • Ciastka przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Prywatne
Słowa kluczowe ciastka linzer, markizy z dżemem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
hazelnut cookies

Orzechowe ciasteczka linzer z dżemem – uwagi

Przepis na orzechowe ciasteczka z dżemem wypatrzyłam u Marthy Stewart jeszcze przed świętami Bożego Narodzenia. Miałam wtedy tyle przepisów wcześniej zaplanowanych, że już zupełnie nie starczyło mi na nie czasu. Jednak przepis tak mi się podobał, że zapamiętałam je na później. Teraz wykorzystuję go przy okazji Walentynek :)

Te ciasteczka orzechowe są bardzo uniwersalne – zmieniając kształt i dżem możecie podać je na różne okazje. W Boże Narodzenie robimy gwiazdki, w Walentynki serduszka, w Wielkanoc kwiatuszki, a poza tym możemy je robić zupełnie bez okazji. A na prawdę warto, bo ciasteczka są przeeeepyszne – ja sama ciągle się do nich dobierałam, a moja córka zjadła chyba większość. Nawet sąsiedzi się załapali na kilka i też im bardzo smakowały :)

ciasteczka na walentynki

Przygotowanie kruchych ciasteczek orzechowych

Same ciasteczka orzechowe są bardzo kruche i muszę przyznać, że niezbyt wdzięczne do wałkowania i wykrawania – trzeba z nimi postępować bardzo delikatnie, bo się lubią rwać – ja do przekładania na blaszkę pomagałam sobie podkrajając ciastka od spodu szerokim nożem i przenosząc je na nim na papier do pieczenia. Za to po upieczeniu to bajka – aromatyczne, delikatne i kruche. Po przełożeniu dżemem i poleżeniu ciasteczka miękną – ale dalej są przepyszne – dlatego jeśli wolicie je chrupiące, to przełóżcie je dżemem bezpośrednio przed podaniem.

Spróbujcie też przepis na czekoladowe ciasteczka z kremem podobne do ciasteczek oreo.

ciastka orzechowe
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę
ciasteczka przekładane dżemem
ciasteczka orzechowe

Polecane przepisy na ciastka przekładane

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne ciasteczka przekładane różnymi kremami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2017 11 lutego