Pączki czekoladowo-pomarańczowe

Zaktualizowany: 2024 7 stycznia
pączki czekoladowe z budyniem pomarańczowym

Przepis na pączki czekoladowo-pomarańczowe

Przepis na czekoladowe pączki czekoladowo nadziane kremem pomarańczowym to połączenie intensywnego smaku czekolady i świeżości pomarańczy w formie puszystych pączków. Te aromatyczne, złociste kulki są nie tylko delikatne i wilgotne, ale także wzbogacone nutą pomarańczowej świeżości. Prosta receptura sprawia, że przygotowanie tych pączków jest łatwe i satysfakcjonujące, a efekt to harmonijne połączenie słodyczy i świeżości w każdym kęsie. Idealne na świąteczny stół czy popołudniową herbatę, pączki czekoladowo-pomarańczowe to niezapomniana uczta dla podniebienia. Odkryj radość smakowania w każdym kęsie tych pysznych pączków.

pączki czekoladowo-pomarańczowe

Pączki czekoladowo-pomarańczowe przepis krok

Jeśli lubisz smakowite pączki o nieoczywistych smakach, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

pC485czki czekoladowo pomaraC584czowe2

Pączki czekoladowo-pomarańczowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na niezwykłe czekoladowe pączki z kremem pomarańczowym.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 5 minut
Czas całkowity 2 hours 5 minut
Porcje 16
Składniki

składniki na ciasto na pączki:

składniki na pomarańczowy krem do pączków

składniki na lukier do pączków

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto na pączki:

  • Przygotuj rozczyn drożdżowy – drożdże rozkrusz, zasyp cukrem, zalej ciepłym mlekiem i rozmieszaj, aż drożdże się rozpuszczą.
    50 g świeżych drożdży, 4 łyżeczki cukru, 250 ml mleka
  • Miseczkę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
  • W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta, dodaj wyrośnięte drożdże i zagnieć gładkie ciasto.
    450 g mąki pszennej, 3 łyżki kakao, 1/3 łyżeczki soli, 3 jajka, 50 g masła
  • Miskę z ciastem przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
  • Blat posmaruj delikatnie olejem, wyłóż wyrośnięte ciasto i go lekko zagnieć.
  • Szklanką powycinaj pączki – odłóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny.
  • Tłuszcz wlej do dość szerokiego rondelka i podgrzej do temperatury 180 stopni.
  • Smaż pączki z obu stron (sprawdź wykałaczką, czy ciasto w środku jest dopieczone).
  • Gotowe pączki wyłóż na ręcznik kuchenny, aby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.

Jak zrobić pomarańczowy krem:

  • Pięćset mililitrów soku zagotuj z cukrem, w pozostałym soku rozmieszaj budynie.
    600 ml soku pomarańczowego, 3 łyżki cukru, 2 budynie waniliowe
  • Dodaj mieszaninę do gotującego się soku i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
  • Do gorącego budyniu dodaj w kawałkach masło i wymieszaj, aby się w całości rozpuściło.
    100 g masła
  • Na budyń połóż woreczek foliowy, lub kawałek folii spożywczej i dokładnie dociśnij go do budyniu (zapobiegnie to tworzeniu się na nim twardej warstwy).
  • Gdy budyń ostygnie nadziej nim gotowe pączki.

Jak zrobić lukier do pączków

  • Cukier puder zmieszaj z sokiem pomarańczowym – nie dawaj od razu całej porcji, tylko stopniowo dodawaj sok do cukru.
    3 szklanki cukru pudru, około 8 łyżek soku pomarańczowego
  • Lukrem posmaruj przestudzone pączki, po wierzchu możesz posypać je kandyzowaną skórką pomarańczową.
    kandyzowana skórka pomarańczowa
Prywatne
Słowa kluczowe pączki czekoladowe, pączki z pomarańcza
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pączki czekoladowo-pomarańczowe1

Czekoladowe pączki z kremem pomarańczowym – uwagi

Jakiś czas temu na blogu My Men’s Kitchen wypatrzyłam ciasto drożdżowe z pomarańczowym budyniem, potem u Mateusza pojawiły się czekoladowe pączki z nutellą.

Wcześniej już piekłam czekoladową drożdżówkę z twarogiem, ale czekoladowych pączków – nie. Mocno mnie zaintrygował ten budyń pomarańczowy, wiec postanowiłam zrobić pączki czekoladowo-pomarańczowe – nadziane kremem z takiego właśnie budyniu.

Samo ciasto zrobiłam jak tradycyjne ciasto drożdżowe, tylko dodałam do niego gorzkie kakao. Pozwoliłam mu długo wyrastać, aby moje pączki były puszyste i delikatne. Pączki nie lubią, gdy jest zbyt dużo mąki, dlatego do końcowego zagniatania, wałkowania i wycinania nie używałam mąki do podsypywania, tylko lekko wysmarowałam blat i ręce olejem.

Ważna jest też tu temperatura smażenia pączków – najbardziej optymalna jest temperatura 180 stopni (najlepiej zmierzyć to termometrem cukierniczym). Nie oszczędzajcie też na tłuszczu do smażenia – pączki muszą w nim swobodnie pływać – ja zużyłam litr oleju, możecie też zastąpić go kilogramem smalcu. Usmażone pączki należy następnie odsączyć na papierze kuchennym.

Ja swoje pączki nadziewałam dopiero po upieczeniu (za pomocą szprycy), ale możecie nadzienie nałożyć przed pieczeniem, a następnie dokładnie skleić pączki, aby nadzienie nie wypływało.

Z podanej porcji otrzymacie około 16 pączków.

Wypróbujcie również inne moje przepisy na pączki.

pączki czekoladowo-pomarańczowe

Polecane przepisy na pączki

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne pączki. Na blogu jest ich spory wybór, a ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2014 21 lutego