Pączki z kremem patissiere
Przepis na pyszne domowe pączki z kremem patissiere
Przygotuj razem ze mną rewelacyjne puszyste pączki z waniliowym kremem budyniowym. Te domowe pączki z lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową na wierzchu smakują lepiej niż z piekarni! Jeszcze ciepłe, lepiące od lukru, z obłędnym waniliowym kremem patissiere w środku to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Koniecznie musisz ich spróbować! Zobacz mój przepis na pączki i sprawdź jak zrobić pączki z kremem waniliowym.
Spis treści
Pączki z kremem patissiere przepis krok po kroku
Jeśli lubisz domowe pączki i lubisz je w różnych smakach, to koniecznie przygotuj je z takim pysznym kremem z tego przepisu.
Pączki z kremem patissiere przepis
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe na pączki:
- 500 g mąki pszennej
- 20 g drożdży (świeżych )
- 250 ml mleka (ciepłego )
- 2 żółtka
- 1 jajko ( – użyłam rozmiar L)
- 50 g masła (rozpuszczonego )
- 50 g cukru (- 1/4 szklanki)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka spirytusu ( lub octu spirytusowego)
składniki na waniliowy krem patissiere:
- 3 żółtka
- 15 g mąki pszennej ((1 łyżka) )
- 15 g mąki ziemniaczanej ((1 łyżka) )
- 35 g cukru ((2 łyżki) )
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 300 ml mleka
składniki na lukier do pączków
- 300 g cukru pudru (2 szklanki)
- 60 ml mleka (mniej więcej)
dodatkowo:
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Instrukcja
Jak zrobić waniliowy krem do pączków
- Mleko zagrzej w rondelku, tak aby było gorące, ale nie mocno zagotowane.300 ml mleka
- W tym czasie żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliową na gęstą białą masę, dodaj do żółtek obydwie mąki dokładnie połącz.1 łyżka cukru waniliowego, 3 żółtka, 15 g mąki pszennej, 35 g cukru, 15 g mąki ziemniaczanej
- Gorące mleko wlej cienkim strumieniem do masy jajecznej i w trakcie delikatnie mieszaj całość.
- Przelej masę ponownie do rondelka, ustaw na gazie i mieszając od czasu do czasu gotuj aż krem zgęstnieje.
- Gotowy krem przykryj z wierzchu folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
Jak zrobić ciasto drożdżowe na pączki
- Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, zalej ciepłym mlekiem i dokładnie rozmieszaj.20 g drożdży
- Rozczyn drożdżowy przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
- W misie miksera umieść mąkę, żółtka, jajko, resztę cukru oraz cukier z wanilią, dodaj rozczyn drożdżowy i zacznij wyrabiać ciasto.500 g mąki pszennej, 2 żółtka, 1 jajko, 50 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego
- W trakcie dodaj roztopione i ostudzone masło.50 g masła
- Im dłużej będziesz wyrabiać ciasto, tym pączki będą delikatniejsze i bardziej puszyste.
- Miskę z wyrobionym ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na około 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto delikatnie zagnieć i wyłóż na posypany odrobiną mąki blat – nie dodawaj za wiele mąki, bo pączki będą potem twardawe.
- Lekko rozwałkuj ciasto na grubość około 1-1,5 cm i dużą szklanką wycinaj koła – ciasto po wycięciu pączków, ponownie lekko zagnieć, rozwałkuj i wytnij następne pączki
- Ułóż je na blacie posypanym mąką, przykryj ściereczką i pozostaw do napuszenia na około 30 minut.
- W dość szerokim garnku lub rondlu podgrzej tłuszcz – musi być go tyle, aby pączki mogły swobodnie pływać i nie dotykać dna – tłuszcz musi być nagrzany do temperatury około 180 stopni – przy niżej temperaturze pączki będą się długo smażyć i mocno nasiąkną tłuszczem, przy dużo wyższej zaczną się palić.
- Wkładaj po 3-4 pączki do tłuszczu i smaż aż będą ładnie brązowe – po wbiciu wykałaczki w środek pączka wykałaczka powinna być czysta – wtedy będziesz wiedzieć, że pączek jest dobrze usmażony.
- Gotowe pączki wyjmuj na papierowy ręcznik, aby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Jak zrobić pączki
- Krem patissiere przełóż do szprycy i nadziewaj nim pączki – jeśli nie masz szprycy, to możesz zrobić nieduże nacięcie nożem i nałożyć nadzienie do środka małą łyżeczką.
- Cukier puder zmieszaj z mlekiem i tak przygotowanym lukrem posmaruj pączki, a wierzch posyp skórką pomarańczową.300 g cukru pudru, 60 ml mleka
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Pączki z kremem budyniowym – uwagi
Jest Tłusty Czwartek, to muszą być i pączki. Najlepsze takie domowe, jeszcze cieplutkie, świeżo usmażone. W tym roku pokusiłam się przygotowanie pączków z kremem patissiere. Może nazwa bardzo wyszukana, ale ten krem to krem budyniowy.
Co to jest krem patissiere?
Creme patissiere to popularny krem do wyrobów cukierniczych wywodzący się z Francji. Na ogół jest w waniliowym smaku, ale można przygotować jego różne wariacje aromatyzowane np. skórkami z cytrusów, kawą, czy też czekoladą. Nie bójcie się tego kremu, bo jest łatwy w przygotowaniu, a jednocześnie o niebo lepszy od budyniu – szczególnie takiego z torebki.Jeśli się jednak nie czujecie się na siłach, aby samodzielnie zrobić ten krem, albo nie macie czasu, to możecie pączki nadziać budyniem przygotowanym w mniejszej ilości mleka.
Jak zrobić pączki z kremem budyniowym – wskazówki
Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego – tutaj najlepiej wspomóc się mikserem. W trakcie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy krem patissiere. Z puszystego wyrośniętego ciasta drożdżowego robimy pączki i potem je smażymy. Ja osobiście wolę smażyć pączki z samego ciasta i dopiero po upieczeniu nadziewam je kremem. W ten sposób pączki smażą się dużo szybciej, więc chłoną mniej tłuszczu.
Jak nadziać pączki kremem?
Do nadziewania pączków kremem używam taką długą i wąską tylkę włożoną do grubego woreczka. Możecie też użyć szprycę cukierniczą. Jeśli nie macie nic, czy moglibyście nadziać pączki po upieczeniu, to możecie je smażyć już z kremem w środku. Wtedy wycięte kółka z ciasta drożdżowego trzeba jeszcze lekko rozciągnąć, na środek nałożyć trochę kremu i ciasto bardzo dokładnie skleić. Żeby się w trakcie smażenia nie rozkleiły.
Gotowe pączki z kremem waniliowym osuszamy na ręczniku papierowym, a jak trochę ostygną polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową. Zobaczcie w moim przepisie jak zrobić lukier na pączki.
Zapraszam was również na pyszne pączki z malinowym curdem, pączki orzechowe albo czekoladowe pączki z kremem pomarańczowym.
Ps. Przy okazji polecam Wam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie moje przepisy na proste ciasta, babeczki, ciasteczka i torty idealne na różne okazje. Książkę możecie kupić w moim sklepie – serdecznie zapraszam.
Przepis własny.
Polecane przepisy na pączki
Wypróbuj również inne moje przepisy na pączki. Na blogu znajdziesz przepisy zarówno na bardziej tradycyjne pączki, jak i na takie w wersji mini na jeden czy też dwa kęsy. Ja tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
10 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Dzień dobry, czy pączki nadziewamy kremem kiedy są jeszcze ciepłe po smażeniu, czy trzeba poczekać aż ostygną?
Ja nadziewam ciepłe, ale już nie gorące
Krem patissiere robiłam do tarty z owocami, wiem jaki jest pyszny, więc do pączków idealnie ^_^
O tak, idealny jest :)
Ile cukru zwykłego trzeba dodac do paczków? W skladnikach go nie ma a w wykonaniu jest ☺ a właśnie zabieram sie za prace
Dzięki za informację. Już dodałam do przepisu – 50g cukru :)
smacznego
Kupnych pączków nie lubimy ale domowe, świeże to co innego <3
Takie są najlepsze :)
idealne pączusie
Dziękuję :)