Pączki z makiem

Zaktualizowany: 2024 7 stycznia
drożdżowe pączki z makiem

Przepis na pączki z makiem i czekoladową polewą

Przepis na pączki z makiem to kulinarne arcydzieło, gdzie puszyste pączki łączą się z aromatyczną i bogatą masą makową. Te delikatne, złociste pączki są nie tylko wyjątkowo miękkie, lecz także wypełnione bogactwem smaku maku, tworząc niezapomniane doznania dla podniebienia. Prosta receptura sprawia, że przygotowanie tych pączków jest łatwe i satysfakcjonujące, a efekt to wyśmienite, domowe pączki gotowe. Odkryj rozkosz w każdym kęsie tych pysznych pączków z nadzieniem z maku.

pączki z makiem1

Pączki z makiem przepis krok po kroku

Jeśli uwielbiasz pączki i lubisz je z różnymi nadzieniami, to koniecznie wypróbuj tego połączenia smaków.

paczki z makiem 1

Pączki z makiem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na niezwykłe pączki z masą makową w środku i czekoladową polewą.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour
1 hour 30 minut
Czas całkowity 3 hours
Porcje 20
Składniki

składniki na pączki z makiem

  • 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 500 lub 550)
  • 50 g drożdży (świeżych)
  • 50 g cukru (1/4 szklanki)
  • 250 ml mleka (letniego)
  • 4 żółtka (z jajek rozmiar L)
  • 50 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
  • 1/2 laski wanilii (lub 1 op. cukru waniliowego)
  • ok 0,5 puszki masy makowej
  • 1 kieliszek spirytusu
  • sok (z połowy cytryny)
  • około 1 kg tłuszczu (do smażenia – może być olej lub smalec)
Instrukcja
 

Jak zrobić pączki z masą makową

  • Drożdże rozkrusz, dodaj łyżkę cukru.
    50 g drożdży
  • Dodaj do drożdży letnie (nie gorące!) mleko.
    250 ml mleka
  • Wymieszaj całość do rozpuszczenia drożdży, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 20-30 minut).
  • W dużej misce umieść pozostałe składniki: mąkę, resztę cukru, żółtka, wanilię, spirytus, sok z cytryny.
    500 g mąki pszennej, 50 g cukru, 4 żółtka, 1/2 laski wanilii, 1 kieliszek spirytusu, sok
  • Wyrośnięte drożdże dodaj do pozostałych składników i wyrabiaj ciasto.
  • Na koniec dodaj masło i wyrabiaj aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski, albo od rąk.
    50 g masła
  • Przykryj miskę z ciastem i odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny – godzinę. Po tym czasie ponownie zagnieć ciasto i możesz przystąpić do lepienia pączków.
  • Rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm i wytnij szklanką krążki.
  • Na wierzchu każdego ułóż masę makową i dokładnie sklej krążek tworząc kulkę (możesz też przykryć krążek ciasta drugim krążkiem i skleić brzegi).
    ok 0,5 puszki masy makowej
  • Układaj pączki w dużych odstępach na wysypanej mąką blaszce, przykryj i odstaw do wyrośnięcia (muszą podwoić rozmiar – zajmie to około 30 minut).
  • Tłuszcz rozpuść w dużym rondelku i podgrzej do około 180 stopni (do jeszcze zimnego tłuszczu możesz dodać kieliszek spirytusu).
  • Smaż pączki z obydwu stron (możesz wykałaczką sprawdzić, czy są już gotowe – wykałaczka będzie czysta).
  • Gotowe pączki wyłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.
  • Po przestudzeniu udekoruj cukrem pudrem lub polej rozpuszczoną czekoladą.
Prywatne
Słowa kluczowe pączki makowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pączki z makiem4

Pączki z masą makową – uwagi

Dlaczego pączki z makiem? Bo mam do nich duży sentyment. Jeszcze w czasach licealno/studenckich pojawiły się w moim rodzinnym Olsztynie nowe piekarnie i właśnie tam sprzedawano pączki z makiem. Z moją miłością do wszystkiego co z makiem porzuciłam „zwykłe” pączki na te „wypasione” i często z moim przyszłym mężem zachodziliśmy po szkole na te pączusie – mniam :)

Do ciasta wykorzystałam swój sprawdzony przepis, a z braku czasu na nadzienie wykorzystałam gotową masę makową z puszki (dodałam tylko do niej aromat migdałowy, bo uwielbiam, gdy masa makowa jest mocno migdałowa). Masa z puszki świetnie zdała egzamin, gdyż miała idealną konsystencję.

Dla przypomnienia podam kilka wskazówek dotyczących smażenia pączków.

pączki z makiem2

Jak smażyć pączki – wskazówki

Najważniejsza jest temperatura tłuszczu – powinna wynosić około 180 stopni – jeśli będzie wyższa – pączki będą się palić, jeśli niższa – będą mocno nasiąkać tłuszczem. Podobno dobrze jest dodać do jeszcze zimnego tłuszczu kieliszek spirytusu, aby pączki go nie wchłaniały – ja tak robię i wydaje mi się, że faktycznie są mniej tłuste :)

Nie można też smażyć za dużo pączków na raz, bo to obniża mocno temperaturę tłuszczu. Pączki powinny swobodnie pływać – więc najlepiej użyć do smażenia dużego rondla o wysokich ściankach.

Pamiętajcie też, aby przy robieniu pączków nie używać zbyt dużo mąki do podsypywania – najlepiej nawet z niej zrezygnować, a blat i ręce natłuścić lekko olejem – zbyt dużo mąki spowoduje, że pączki będą twardsze.

Usmażone pączki należy odtłuścić na papierze kuchennym, a po ostudzeniu polecam oblanie ich rozpuszczoną czekoladą :)

Zachęcam was także do wypróbowania innych moich przepisów na pączki – polecam wam między innymi pączki z kremem budyniowym, przepis na najlepsze pączki, pączki orzechowe, albo pączki czekoladowo-pomarańczowe.

Polecane przepisy na pączki domowe

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na rewelacyjne domowe pączki przygotowane z różnym nadzieniem oraz na smakowite małe pączusie idealne na jeden kęs. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2014 25 lutego