Paluchy z serem

Zaktualizowany: 2024 14 lutego
paluchy z serem

Przepis na bagietki zapiekane z serem

Przepis na paluchy z serem to prosty sposób na przygotowanie pysznych bagietek, które pieczone są z serem na wierzchu. Te wyjątkowe przekąski świetnie sprawdzą się jako dodatek do zup, sałatek lub jako samodzielna przekąska. Ich chrupiąca struktura zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Spróbuj tego przepisu i zaskocz swoich gości smakiem i konsystencją tych wyjątkowych paluchów z serem!

paluchy z serem

Paluchy z serem przepis krok po kroku

Jeśli lubisz domowe pieczywo i uwielbiasz przekąski z serem, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

paluchy z serem2

Paluchy z serem

Wypieki Beaty
Przepis na domowe bagietki zapiekane z serem na wierzchu.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 2 hours 20 minut
Porcje 5
Składniki
Instrukcja
 
  • Z mleka, cukru i drożdży zrób rozczyn drożdżowy – zmieszaj razem, przykryj i ostaw aby lekko ruszyły.
    1 szklanka letniego mleka, 15 g świeżych drożdży, 0,5 łyżeczki cukru
  • Mąkę, sól i olej umieść w dużej misce, dodaj drożdże i wyrób gładkie ciasto.
    3 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, łyżka oleju
  • Miskę z ciastem przykryj ręczniczkiem i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  • Ciasto ponownie lekko zagnieć.
  • Podziel na pięć równych części.
  • Każdą lekko rozwałkuj na prostokąt, a następnie ciasto zwiń zaczynając od węższej strony.
  • Bułeczki ułóż na blaszce z papierem do pieczenia.
  • Przykryj ręczniczkiem i pozostaw do wyrośnięcia na pół godziny.
  • Po tym czasie posmaruj bułeczki po wierzchu odrobiną oleju i połóż po plasterku żółtego sera.
    5 plasterków żółtego sera
  • Piecz w 180 stopniach przez około 10 minut.
  • Po upieczeniu wystudź.
Prywatne
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Bagietki zapiekane z serem – uwagi

Mój syn uwielbia paluchy z serem, albo półbagietki z serem – w zasadzie wszelkie pieczywo z zapieczonym serem. Specjalnie dla niego zrobiłam domową wersję paluchów z serem – mam więc teraz wersję „wiem, co jem” – a w tym przypadku – jem pysznie. Bułeczki wychodzą lekkie i puszyste, a zapieczony ser pachnie obłędnie w całym domu. Ten przepis jest dla wszystkich wielbicieli białego pieczywa w domowej zdrowszej wersji.

Podana porcja wystarczy na 5 sporych paluchów.

Zapraszam was także do wypróbowania innych moich przepisów na domowe bułki.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na domowe pieczywo

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne domowe pieczywo, które można jeść na śniadanie i przekąski. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2014 2 marca