Paluchy z ciasta pizzowego

Zaktualizowany: 2023 27 kwietnia
paluchy z ciasta

Przepis na drożdżowe paluchy

Domowe drożdżowe paluchy z ciasta drożdżowego to idealna słona przekąska! Są lekko chrupiące z zewnątrz i delikatnie miękkie i puszyste w środku. Przed pieczeniem możesz posypać je różnymi dodatkami – takimi jak sól, zioła, czy też sezam. Możesz podać je jako dodatek do zupy lub sosu, albo zjeść je same wraz z ulubionym dipem. To pyszna alternatywa dla chipsów i innych przekąsek – polecam spróbować!

paluchy_5

Paluchy z ciasta pizzowego przepis krok po kroku

Jeśli masz ochotę na pyszną i prostą przekąskę, albo może zbliża się jakaś domowa impreza, to koniecznie upiecz takie słone paluchy drożdżowe. Świetnie się sprawdzają i smakują każdemu!

paluchy 3

Paluchy z ciasta pizzowego przepis

Wypieki Beaty
Przepis na prostą i pyszną przekąskę z ciasta drożdżowego idealną na wieczór przed telewizorem lub na imprezę domową.
4.72 z 14 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 10 minut
2 hours
Czas całkowity 2 hours 30 minut
Porcje 4
Składniki

składniki na paluchy drożdżowe

Instrukcja
 

Jak zrobić paluchy z ciasta drożdżowego

  • Z drożdży, cukru i mleka zrób rozczyn – wszystko razem wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą, a następnie miseczkę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
    15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 100 ml mleka
  • W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.
    250 g mąki pszennej, 1 jajko, 50 g masła, 0,5 łyżeczki soli
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na około godzinę.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na blat i ponownie zagnieć.
  • Od ciasta odrywaj kawałki ciasta i tocz je w cienkie wałeczki.
  • Każdy posmaruj oliwą z oliwek i posyp przyprawami.
    przyprawy, oliwa z oliwek
  • Piecz około 10 minut w bardzo mocno nagrzanym piekarniku (najlepiej około 250 stopni – jeśli piekarnik tyle może) – tryb termoobieg, albo pieczenie dół + wentylator
  • Gdy paluchy się zrumienią wyjmij je z piekarnika i przestudź.
Prywatne
Słowa kluczowe paluchy drożdżowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
paluchy_4

Słone paluchy drożdżowe – uwagi

Te paluchy z ciasta pizzowego przypominają grissini, ale nie są tak bardzo chrupiące.

Podobnie jak grissini będą świetną przystawką i „przegryzką” imprezową :)

Możecie je dowolnie przyprawić i podać z sosami.

Moje paluchy posmarowałam oliwą z oliwek, a następnie posypałam gruboziarnistą solą oraz bazylią i oregano.

Pierwsze paluchy zniknęły już na gorąco – synek nie dał im nawet zbytni wystygnąć :)

Ciasto przygotowuje się prosto – możecie wykorzystać swój ulubiony przepis na ciasto na pizzę – albo przy okazji pieczenia pizzy możecie upiec sobie trochę paluchów :)


paluchy_6

Polecane przepisy na pyszne przekąski

Zobacz również inne moje przepisy na proste przekąski idealne na różne imprezy, przyjęcia w ogrodzie czy na wieczór z ulubionym serialem. Tutaj przedstawiam trzy z takich pysznych przepisów:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2015 8 kwietnia