Pancakes z borówkami
Przepis na placuszki z borówkami w stylu amerykańskim
Zapraszam dziś na tradycyjne amerykańskie placuszki pancakes z borówkami. Zrobicie je szybko i bez użycia miksera! Takie placuszki szczególnie zasmakują dzieciom, ale myślę, że nawet dorośli się na nie skuszą. Usmażcie je i podajcie na słodkie śniadanie, albo na przekąskę.
Spis treści
Pancakes z borówkami przepis krok po kroku
Jeśli lubicie fajne słodkie placuszki, to koniecznie zróbcie te amerykańskie placki z borówkami.
Pancakes z borówkami przepis
Składniki
składniki na pancakes z borówkami
- 200 g mąki pszennej ((1 i 1/3 szklanki) przesianej przez sito )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego (- opcjonalnie )
- 1 jajko (- u mnie rozmiar L – roztrzepane)
- ok 250 ml mleka (- oryginalnie jest 300 ml)
- 1 łyżka oleju ( lub rozpuszczonego masła)
- 200 g borówek ( – mniej więcej 3/4- 1 szklanka)
Instrukcja
Jak zrobić placuszki z borówkami
- Zmieszaj razem suche składniki.200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Jajko zmieszaj z mlekiem i tłuszczem.1 jajko, ok 250 ml mleka, 1 łyżka oleju
- Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmieszaj.
- Borówki dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.200 g borówek
- Patelnię posmaruj pędzelkiem niewielką ilością oleju i rozgrzej ją na średnim ogniu.
- Nakładaj po łyżce ciasta z borówkami na jeden placuszek.
- Ja lubię smażyć moje placuszki na mniejszym ogniu, trochę dłużej i pod przykryciem – dzięki temu są bardziej puszyste i mniej się przypalają.
- Przy pomocy łopatki i widelca ostrożnie przewróć pancakes na drugą stronę i podsmaż przez około 1-2 minuty.
- Zdejmij gotowe placuszki z patelni i nałóż nową porcję.
- Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Placuszki z borówkami – uwagi
Sama jestem zdziwiona, że pancakes z borówkami wcześniej u mnie zawitały – w końcu to już klasyka :)
Takie placuszki z dodanymi do środka borówkami są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych.
Teraz dołączyły do zacnego grona pancaków na moim blogu – mam ambicję posiadania największej liczy przepisów na placki w Polsce. Myślę, że idzie mi całkiem nieźle.
Placki usmażyłam na patelni z dołkami (takiej do jajek sadzonych), bo lubię ich rozmiar. Moje dzieci mogą je wygodnie wziąć do ręki i na pewno nic bokami im nie ucieknie.
Do pancaków najlepiej podać tradycyjny syrop klonowy, ale ja wybrałam domowy sos toffee oraz garść borówek – na prawdę nic więcej nie trzeba :)
Smacznego :)
Ps. Pojawiają się głosy, że ciasto jest zbyt rzadkie – placki smażyłam ponownie i ciasto jest takie jakie ma być – jeśli składniki są odmierzone dokładnie, to jest wszystko ok. Jeśli lubicie gęstsze ciasto, to dajcie mniej mleka.
Borówki podczas smażenia puszczają sok, co powoduje, że placuszki mogą lekko przywierać do patelni – ja po każdej porcji placków smaruję patelnię pędzelkiem zanurzonym w oleju.
Z tej porcji wyszło mi 17 placuszków z borówkami (przy nakładaniu łyżki ciasta na jeden placuszek), ale ostatni był większy od pozostałych, bo wyłożyłam już całe ciasto na raz. Przy takiej ilości placuszków jeden (bez dodatków) będzie miał około 65 kalorii.
Polecane przepisy na pancakes
Zobaczcie inne moje przepisy na pancakes o różnych smakach i z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
10 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Skuszona pięknymi zdjęciami zrobiłam te placuszki. Nie wyszly. Jak podeszwy. Ciasto rzeczywiście rzadkie. Smażyłam na wolnym ogniu, pod przykryciem.
Dzieciaki zniecierpliwione…dramat w kuchni z rana.
Po czasie ciasto w misce zgestniało i zaczęły wychodzić lepsze, ale dla mnie bez rewelacji.
Zdecydowanie lepsze przepisy na wszelkiego rodzaju placki są na KS.
Robię te placuszki i robią je inni i wychodzą, ciasto jest dobre. Ważyłaś składniki wagą?
Zdecydowanie za rzadkie ciasto – borowki tak bardzo wystawały, że nie byłam w stanie usmazyc pankejków z drugiej strony…Ps. dałam tylko szklankę mleka
Wyszły pyszne. Dałam 3/4 szkl mleka- wyszły idealne. Robiłam na zwykłej patelni. Polecam z sosem toffi :) Dziękuję za przepis.
Super :)
u mnie podobnie – mam wrażenie, że za dużo mleka, bo miejscami się przypalają, mimo, że robiłam na patelni naleśnikowej, która nie przypala nawet najrzadszych naleśników
następne podejście – zmniejszam ilość mleka
Może ja nie miałam takiego problemu, bo smażyłam je na patelni z dołkami – hmm muszę spróbować na normalnej patelni
.
Usmażyłam placuszki ponownie – ściśle wg przepisu. Ciasto jest dość rzadkie, ale takie ma być – placuszki smażą się dobrze. Jeśli przeszkadza ci konsystencja, to możesz dać szklankę mleka. Placuszki mogą lekko przywierać, ponieważ borówki podczas smażenia puszczają sok i on powoduje lekkie przywieranie placuszków.
Ciasto z tego przepisu wyszło mi za rzadkie, chyba za dużo mleka i zamiast okrągłych placuszków rozlały mi się na całą patelnie, w zwiazku z czym wyszły zbyt duże i cienkie.
Niestety placki wyszly beznadziejne, sa podane zle proporcje i ciasto jest za rzadkie
Nie wiem, czemu placki ci nie wyszły – jak widać na zdjęciach – u mnie były idealne.