Papryczki jalapeno w zalewie
Przepis na papryczki jalapeno w zalewie octowej
Dziś u mnie przepis z kategorii przetwory i zaraz po ogórkach kiszonych, to przetwory, które robię co roku już od lat. Papryczki w occie to u nas podstawa i co roku robię ich sporo, a potem zjadamy je przez całą jesień, zimę i wiosnę. A także obdarowujemy nimi rodzinę i znajomych. Jeśli lubicie pikantne smaki, to takie papryczki w zalewie będą idealne!
Spis treści
Papryczki jalapeno w zalewie przepis z filmem
Jeśli macie sporo ostrych papryczek, to możecie przygotować je w zalewie octowej, aby cieszyć się ich smakiem przez cały okrągły rok.
Papryczki jalapeno w zalewie przepis
Składniki
składniki na papryczki w zalewie octowej
Instrukcja
Jak zrobić ostre papryczki w zalewie
- Papryczki umyj i pokrój w plastry, włóż do słoików.350-400 g papryczek jalapeno
- Wodę wstaw do gotowania, dodaj do niej cukier, sól, gorczycę, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, cebulę i czosnek – zamieszaj i zagotuj.500 ml wody, 75 g cukru, 1,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżki gorczycy, 4 kuleczki ziela angielskiego, 3 listki liści laurowych, kilka ziaren pieprzu, 0,5 cebuli, 3 ząbki czosnku
- Dodaj ocet i ponownie zagotuj.100 ml octu spirytusowego
- Słoiki z papryką zalej zalewą – tak aby całe papryki były nią przykryte.
- Słoiki zakręć i dodatkowo zapasteryzuj.
- Ja wstawiam słoiki do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na około 20 minut.
- Po tym czasie wyjmuję słoiki i stawiam nakrętką do dołu na grubym ręczniku, na koniec owijam je tym ręcznikiem i tak zostawiam do wystudzenia.
Film
Notatki
Prywatne
Ostre papryczki w zalewie na zimę – uwagi
Nie wiem jak u was, ale w naszym domu papryczki jalapeno w zalewie (marynowane) schodzą w ilościach hurtowych.
Kiedyś kupowaliśmy je w Biedrze, ale od dłuższego czasu są tam nie do dostania, teraz robimy większe zapasy jak jest tydzień hiszpański w Lidlu.
W zeszłym roku pierwszy raz sami zrobiliśmy dwa słoiczki papryczek jalapeno – wyszły pyszne – więc w tym roku też zrobiliśmy.
Na razie wyszły nam trzy spore słoiki z papryczek jalapeno i różnych odmian papryczek chilli rosnących na naszym balkonie.
Na pewno jeszcze dokupimy papryczek na ryneczku i zrobimy więcej słoiczków :)
Największym wielbicielem jalapeno w zalewie jest mój mąż – on to je nawet dodaje do swoich kanapek do pracy. Ja je wkrajam do sałatek, różnych risotto i kaszotto, do sosów i do gulaszów.
Schodzą od śniadania do kolacji :)
Dodatkowo zapraszam na film z przygotowania takich papryczek jalapeno w zalewie octowej.
Zapraszam również do przygotowania innych domowych przetworów – co powiecie na pikantny ajwar?
Polecane przepisy na domowe przetwory
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na domowe przetwory idealne na jesień i zimę. Tutaj polecam takie trzy przepisy: