Papryczki jalapeno w zalewie
Przepis na papryczki jalapeno w zalewie octowej
Dziś u mnie przepis z kategorii przetwory i zaraz po ogórkach kiszonych, to przetwory, które robię co roku już od lat. Papryczki w occie to u nas podstawa i co roku robię ich sporo, a potem zjadamy je przez całą jesień, zimę i wiosnę. A także obdarowujemy nimi rodzinę i znajomych. Jeśli lubicie pikantne smaki, to takie papryczki w zalewie będą idealne!
Spis treści
Papryczki jalapeno w zalewie przepis z filmem
Jeśli macie sporo ostrych papryczek, to możecie przygotować je w zalewie octowej, aby cieszyć się ich smakiem przez cały okrągły rok.
Papryczki jalapeno w zalewie przepis
Składniki
składniki na papryczki w zalewie octowej
Instrukcja
Jak zrobić ostre papryczki w zalewie
- Papryczki umyj i pokrój w plastry, włóż do słoików.350-400 g papryczek jalapeno
- Wodę wstaw do gotowania, dodaj do niej cukier, sól, gorczycę, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, cebulę i czosnek – zamieszaj i zagotuj.500 ml wody, 75 g cukru, 1,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżki gorczycy, 4 kuleczki ziela angielskiego, 3 listki liści laurowych, kilka ziaren pieprzu, 0,5 cebuli, 3 ząbki czosnku
- Dodaj ocet i ponownie zagotuj.100 ml octu spirytusowego
- Słoiki z papryką zalej zalewą – tak aby całe papryki były nią przykryte.
- Słoiki zakręć i dodatkowo zapasteryzuj.
- Ja wstawiam słoiki do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na około 20 minut.
- Po tym czasie wyjmuję słoiki i stawiam nakrętką do dołu na grubym ręczniku, na koniec owijam je tym ręcznikiem i tak zostawiam do wystudzenia.
Film
Notatki
Prywatne
Ostre papryczki w zalewie na zimę – uwagi
Nie wiem jak u was, ale w naszym domu papryczki jalapeno w zalewie (marynowane) schodzą w ilościach hurtowych.
Kiedyś kupowaliśmy je w Biedrze, ale od dłuższego czasu są tam nie do dostania, teraz robimy większe zapasy jak jest tydzień hiszpański w Lidlu.
W zeszłym roku pierwszy raz sami zrobiliśmy dwa słoiczki papryczek jalapeno – wyszły pyszne – więc w tym roku też zrobiliśmy.
Na razie wyszły nam trzy spore słoiki z papryczek jalapeno i różnych odmian papryczek chilli rosnących na naszym balkonie.
Na pewno jeszcze dokupimy papryczek na ryneczku i zrobimy więcej słoiczków :)
Największym wielbicielem jalapeno w zalewie jest mój mąż – on to je nawet dodaje do swoich kanapek do pracy. Ja je wkrajam do sałatek, różnych risotto i kaszotto, do sosów i do gulaszów.
Schodzą od śniadania do kolacji :)
Dodatkowo zapraszam na film z przygotowania takich papryczek jalapeno w zalewie octowej.
Zapraszam również do przygotowania innych domowych przetworów – co powiecie na pikantny ajwar?
Polecane przepisy na domowe przetwory
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na domowe przetwory idealne na jesień i zimę. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Prosty przepis na przygotowanie ostrych papryczek w słoiku. Takie papryczki w zalewie na zimę i jesień, to idealny dodatek do kanapek i różnych dań. Pikantne papryczki w occie smakują wyśmienicie i mocno podkręcają smak wielu potraw. Jeśli robisz przetwory na zimę, to przygotuj te ostre papryczki konserwowe. Możesz je używać w swojej kuchni na wiele sposobów, szczególnie jeśli lubisz pikantne dania. Ostre papryczki konserwowe możesz np. dodać do domowej pizzy, gulaszu, różnych mięs i sałatek. Wypróbuj mój przepis na ostre papryczki w zalewie i ciesz się pysznymi papryczkami przez cały rok!
46 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Papryczki jalapeno w zalewie przepis
Jak zrobić papryczki konserwowe?
Czy w papryczkach jalapeno wycina się nasiona ?
My zwykle wycinamy
Czy mogę w tej zalewie zrobić patyczki pepperoni ?
Pewnie, ja nawet dodawałam habanero :)
A zalewa ma być gorąca czy zimna ?
Ja zalewam gorącą i od razu zakręcam słoiki.
Witam
A ja mam pytanko odnośnie kwaśnego smaku
Czy taka ilość octu daje mocny kwaśny smak czy raczej delikatny?
Mój mąż woli jak to mówi „ petardy „ i chodzi nie tylko o ostry smak ale również o bardzo kwaśny
Wydaje mi się , ze 100 ml octu na 500 ml wody to może być za mało na kubki smakowe mojego męża czyli chyba ich brak ♀️
Z góry dziękuje za odpowiedź
Jak dla mnie ten smak jest właśnie taki bardziej delikatny – ja nie przepadam za smakiem octu i są dla mnie akurat. Dla twojego męża będzie pewnie go za mało :)
Ok to dam 300 :D
Zrobiłam dwa słoiczki z samego rana :) Dzięki za przepis!
REWELACJA !!! dziś otworzyłem mały słoiczek po majonezie, papryki chili do 2 kanapek z mięskiem. Cały słoik zjadłem :-) naprawdę pycha!!! To teraz dla mnie najlepszy przepis na ostrą paprykę, sprawdzę jeszcze jak wyjdzie zwykła słodka w tej zalewie.
Ale zapowiada sie rewelacja. Dziękuje za mega przepis!!!
Super, bardzo się cieszę :)
Właśnie wekuje papryczki, jestem bardzo ciekawa smaku jak już przejdą aromatem zalewy
Tak czy siak będzie piekło i będzie gorąco
❤️
Na pewno :)
Czy każda ostra papryka się nadaje do tego przepisu?
Tak, ja często je mieszam, potrafię nawet wrzucić hababero :)
Dziękuję za odpowiedź. Sama nie wiem jakie mam odmiany wiem, że bardzo ostre i ładnie dojrzewają w tym roku pozdrawiam
Po jakim czasie papryczki są gotowe do jedzenia??
Hmm, zawsze stoją u mnie przynajmniej miesiąc nim się do nich dobiorę, ale pewnie wystarczy potrzymać je krócej.
zalewasz je gorocym roztworem,i gorace sloiki wkladasz do piekarnika.
Możesz podpowiedzieć do czego właściwie takie marynowane papryczki wykorzystać?
Mój mąż dodaje je do kanapek, a ja do sałatek i sosów :)
zjadać, zjadać. Po prostu. Pychota. Dwa razy pieką!!!!
hahaha
Drobno pokrojone – do sosìw, plasteki do mięs, burgerów, salatek, gulaszy, na kanapki, do koreczków na stół… tak naprawdę do czego tylko chcesz i lubisz. Ja dodaję wszędzie
Te papryczki są świetne. Robię już drugi rok i napewno pozostaną na stałe z nami uwielbiamy takie smaki.
My też je uwielbiamy i robimy co roku :)
Wszystko ok ale to nie są jalapeno tylko czuszka
Podstawą są Jalapeno, ale jak pisałam wcześniej my dodajemy wszystko co jest pod ręką. Chili, Jalapeno, Hungarian Black a i również trochę Habanero :)
Najlepsze papryczki na swiecie. Schodza u nas bard, o szybko takze w tym roku to ie ogromny zapas. Dodam ze z zalewy ktora mi zostala zrobilam kawalki kalafiora w sloikach i wyszedl przepyszny. Chrupiacy i ekstra w smaku. Przepis oczywiscie dodany do ulubionych
My też je uwielbiamy :)
Teraz już wiem żeby obierać i kroić papryczki w rękawiczkach. Wychodowałem takie ostre, że pół dnia dłonie piekły.
:)
Rece nie piekly podczas krojenia, wiec nie zalozylam rekawiczek. To byl blad! Potem jeszcze mylam naczynia i pieklam rozne rzeczy w piekarniku. Rece palily! Po paru godzinach przeszlo, ale przeczytalam w necie co pomaga na to: 2 tabletki musujace wapna z vit. c rozpuszczone w 1 L letniej wody. Zanurzyc w tym rece. Jest ulga!
Co do marynaty, podczas robienia juz mi smakowala. Ile mam czekac na degustacje? Ktos czekal mniej niz miesiac?
Fajna rada z tym wapnem :) co do jedzenia, to pewnie wcześniej już możesz jeść
Dodatkowo usunelam z papryczki ziarenka, gdyz obawialam sie ich wiekszej ostrosci. Moze ktos jeszcze napisze po jakim dokladnie czasie robil degustacje :) Przyprawy kupowalam na lokalnym ryneczku, gdyz towar jest lepszej jakosci niz te z marketow. Lubie robic kielki w zwyklym sloiku przykrytym gaza opatrunkowa z apteki i gumka. Nasiona z marketu nie wypuscily kielkow, a te kupione na targowisku owszem! Wychodzi taniej samemu robic kielki niz kupowac gotowe.
Gorczyce (zwykla lub czarna, ostrzejsza) z tego przepisu mozna wykorzystac wlasnie na kielki lub zrobic samemu musztarde ze swiezymi lub suszonymi figami. Ponadto widzialam w lokalnym sklepie ogrodniczym swieze listki laurowe w doniczce na polce z ziolami.
myślę, że po dwóch tygodniach można już jeść. Mamy słoiczki jeszcze sprzed dwóch-trzech lat i są równie dobre – nie robią się bardzo miękkie i pozostają bardzo smaczne.
Po trzech tygodniach otworzylam pierwszy sloiczek po malym majonezie i sprobowalam papryczki. Niebo w gebie! Do kanapki bomba! Poprosze o wiecej takich przepisow na przetwory, szczegolnie takich z owocow i warzyw, ktore sa dostepne przez caly czas. Moge podzielic sie przepisem na blyskawicznie marynowane cebulki, gotowe w pare godzin.
Beato, dziekuje za ten przepis! Z pewnoscia zrobie papryczki ponownie.
Gdzies jeszcze przeczytalam, ze na przeplukanie oczu najlepsza jest sol fizjologiczna.
Jestem ogromnym fanem ostrych potraw i papryczek jalapeno :D
:)
Polecam odmianę Carolina Reaper
to raczej nie do zalewy a na sos :) No i to nie są Japaleno :)
Aż tak nie przepadamy za ostrymi smakami ale taka nutka charakterności w jakimś daniu to super pomysł :)
Taka mała papryczka potrafi zdziałać cuda :)