Paprykowa pasta Htipiti

Zaktualizowany: 2023 30 sierpnia
smarowidło z papryki

Przepis na kanapkową pastę paprykową

Zapraszam was dziś na paprykową pastę kanapkową. Paprykowa pasta Htipiti to przepyszna grecka pasta ze słodkiej papryki i sera feta. Idealnie nadaje się do smarowania pieczywa. Możecie też ją używać jako dodatek do mięsa, czy też warzyw. Spróbujcie koniecznie!

grecka pasta paprykowa

Paprykowa pasta Htipiti przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne warzywne pasty i smarowidła idealne na przekąskę, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

paprykowa pasta htipiti

Paprykowa pasta Htipiti przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną pastę z papryki idealną na przekąskę.
4.17 z 6 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 hour
Porcje 5
Kalorie 91 kcal
Składniki

składniki na pastę paprykową

  • 3 papryki (średnie (moje miały 360 g po wyjęciu gniazd nasiennych))
  • 1 papryczka chilli ((chciałam ostrzej więc wzięłam jedną papryczkę jalapeno i jedną malutką chilli))
  • 150-200 g sera feta ((użyłam 110 g gdyż starczyło mi już „słoności” ;)))
  • 5 suszonych pomidorów ( z oleju)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny (- do smaku)
  • pieprz czarny (do smaku)
Instrukcja
 

Jak zrobić paprykową pastę

  • Papryki przetnij na pół, wytnij gniazda nasienne, ułóż je skórką do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    3 papryki, 1 papryczka chilli
  • Piecz w 190 stopniach (termoobieg) przez około pół godziny – skórka musi się pokryć czarnymi plamami.
  • Upieczone papryki wyjmij z piekarnika, przykryj folią spożywczą na 10 minut (to ułatwi zdjęcie skórki), po tym czasie folię zdejmij, a papryki zostaw do wystudzenia.
  • Zdejmij z papryk skórki i potnij je na mniejsze kawałki – przełóż do miski.
  • Dodaj ser feta – proponuję dać najpierw około 100 g i najwyżej potem dołożyć do smaku – przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone suszone pomidory.
    150-200 g sera feta, 1 ząbek czosnku, 5 suszonych pomidorów
  • Zmiksuj wszystko dokładnie blenderem.
  • Dodaj soku z cytryny do smaku, możesz też dodać pieprzu (ja dałam :) – pasta wyszła fajnie pikantna).
    1-2 łyżeczki soku z cytryny, pieprz czarny
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 91kcalWeglowodany: 6gBiałko: 4gTłuszcz: 6gBłonnik: 1.5g
Słowa kluczowe pasta kanapkowa, pasta paprykowa
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pasta paprykowa z fetą

Pasta paprykowa – smarowidło – uwagi

Ogłaszam wszem i wobec – nienawidzę słodką paprykę – niezależnie od koloru :)

Już sam jej zapach mnie ogromnie drażni.

A jak przez przypadek ją zjem w sałatce (bo udaje pomidora), to mi staje w gardle.

Jestem w stanie jeść tylko ostrą paprykę – a i to w stanie przetworzonym – np. uwielbiam papryczki jalapeno w zalewie.

Słodką paprykę do tej pory jadłam jedynie w zupie kremie paprykowo-pomidorowym – którą to zupę nawiasem mówić uwielbiam.

Nieźle, co?

paprykowe smarowidło

Teraz do tej zupy dołączyła paprykowa pasta Htipiti :D

Nie wiem, czy to kwestia pieczenia tej papryki, jej „oskórowania”, dodatku ostrej papryczki, czy też wszystko razem, ale ta pasta zawładnęła moim sercem.

Przyznaję się bez bicia, że wyjadałam ją po prostu samą łyżeczką.

Przepis znalazłam u Zuzanny z bloga Chilli czosnek i oliwa i mając w pamięci moje dobre stosunki z zupą z pieczonej papryki stwierdziłam, że zaryzykuję i zrobię sobie tą pastę.

Niczego nie żałuję, pasta jest czaaadowa – sami spróbujcie :)

Ta paprykowa pasta Htipiti to idealne smarowidło do chleba, albo do podjadania z warzywami pociętymi w słupki. Możecie do niej przygotować podpłomyki, albo chlebki naan.

Spróbujcie również przepisów na pastę z buraka i fety (to zupełnie inne połączenie smaków), domowy hummus, pastę baba ghanoush albo hummus tzatziki.

pasta htipiti z papryki
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.17 z 6 ocen
Postaw mi kawę
pasta paprykowa z fetą

Polecane przepisy na warzywne pasty

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne i lekkie warzywne smarowidła i pasty idealne na przekąskę i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2018 1 października