Parówki w cieście – krabowe przysmaki
Przepis na parówki w cieście drożdżowym wyglądające jak kraby
Zapraszam dziś na niezwykłą przekąskę – parówki zawijane w cieście drożdżowym. Możecie zrobić bardziej tradycyjne parówki, albo jak ja zrobić je w kształcie krabów. Takie parówki na pewno szczególnie spodobają się dzieciom, ale pewnie również dorośli będą nimi zachwyceni. Gorąco polecam!
Spis treści
Parówki w cieście przepis krok po kroku
Jeśli szukacie pomysłu na niebanalną przekąskę, która zasmakuje zarówno dzieciom jaki dorosłym, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Przepis na parówki w cieście
Składniki
składniki na parówki w cieście drożdżowym
- 40 g drożdży świeżych
- 2 łyżki mleka (ciepłego (do drożdży))
- 2 łyżeczki cukru ((do drożdży))
- 500 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 żółtka (z jajek rozmiar L)
- 1 białko
- 4 łyżki śmietany (- 18%)
- 2 łyżki oleju
- ok 120 ml mleka (ciepłego )
- około 8 – 10 parówek (albo więcej :))
- 1 jajko (roztrzepane)
Instrukcja
Jak zrobić parówki w cieście
- Rozrób drożdże – pokrusz je, zasyp cukrem i zalej dwoma łyżkami mleka, wymieszaj i odstaw na chwilę.40 g drożdży świeżych, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżki mleka
- Resztę składników (oprócz mleka i białka) umieść w dużej misce.500 g mąki pszennej, 2 żółtka, 4 łyżki śmietany, 2 łyżki oleju, 0,5 łyżeczki soli
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto, stopniowo dodawaj mleko (wg potrzeby).ok 120 ml mleka
- Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 30-60 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieć i rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm.
- Placek pokrój na paski o szerokości około 2 cm.
- Parówki podziel na dwie połówki.
- Każdą z nich owiń paskiem ciasta zaczynając oklejanie od części przeciętej. Ciasto nawijaj tak aby się lekko nakładało na siebie tworząc jakby rożek.
- Parówki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowaj duże odstępy, bo będą mocno rosły.
- Gdy wszystkie parówki są gotowe, to z pozostawionego ciasta uformuj małe kuleczki, zamocz je w białku i przyklej jako oczy.1 białko
- Przygotuj odnóża (ja cięłam ciasto na kawałki wielkości kopytek i potem rozcinałam do połowy), je również zamocz w białku i przyklej.
- Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem, wtedy po upieczeniu będą miały piękny kolor i będą się błyszczeć.1 jajko
- Część parówek (albo całość) możesz zawinąć w cieńsze paski ciasta (ciasto rozwałkowane na około 0,5 cm) i upiec w ten sposób (wtedy ja parówki przecinam jeszcze na pół wzdłuż – z jednej parówki otrzymuję 4 ćwiartki).
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni (termoobieg).
- Parówki piecz około 25 minut – do zrumienienia.
- Podawaj na ciepło.
- Dla lepszego efektu możesz zrobić krabom oczka z odrobiny majonezu i ziarenek czarnego pieprzu lub kawałeczków czarnych oliwek :)
Prywatne
Parówki zawinięte w ciasto – uwagi
Jakiś czas temu na mojej stronie na facebooku zamieściłam zdjęcie parówek w cieście w kształcie krabów, czy też ślimaczków.
Zdjęcie to wzbudziło wiele zainteresowania i niektórzy prosili o przepis.
Obiecałam, że po urlopie zmierzę się z tym tematem.
Podstawy już miałam, gdyż mam super przepis na parówki w cieście po babci męża.
Przepis przetestowany już wielokrotnie i upieczone według niego parówki zawsze się cieszyły wielkim powodzeniem na imprezach.
Wreszcie miałam chwilkę, więc czym prędzej zabrałam się do roboty.
Upiekłam kraby i dodatkowo trochę parówek w cieście w tradycyjnym wydaniu.
Poniżej zamieszczam przepis i zdjęcia z pracy nad nimi.
Zapraszam was także na domowe corn dogi – amerykański przysmak z parówkami w roli głównej :)
Polecane przepisy na pyszne przekąski
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne przekąski idealne na każdą okazję. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
2 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Świetne są widzialam zdjęcie na Stylowi.pl bede robic na urodziny syna dzieki za przepis .Własnie zastanawialam sie jak zrobic biale na oczkach majonez swietny pomysl.
Zycze milej pracy nad parowkami :)