Parówki w cieście – krabowe przysmaki
Przepis na parówki w cieście drożdżowym wyglądające jak kraby
Zapraszam dziś na niezwykłą przekąskę – parówki zawijane w cieście drożdżowym. Możecie zrobić bardziej tradycyjne parówki, albo jak ja zrobić je w kształcie krabów. Takie parówki na pewno szczególnie spodobają się dzieciom, ale pewnie również dorośli będą nimi zachwyceni. Gorąco polecam!
Spis treści
Parówki w cieście przepis krok po kroku
Jeśli szukacie pomysłu na niebanalną przekąskę, która zasmakuje zarówno dzieciom jaki dorosłym, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Przepis na parówki w cieście
Składniki
składniki na parówki w cieście drożdżowym
- 40 g drożdży świeżych
- 2 łyżki mleka (ciepłego (do drożdży))
- 2 łyżeczki cukru ((do drożdży))
- 500 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 żółtka (z jajek rozmiar L)
- 1 białko
- 4 łyżki śmietany (- 18%)
- 2 łyżki oleju
- ok 120 ml mleka (ciepłego )
- około 8 – 10 parówek (albo więcej :))
- 1 jajko (roztrzepane)
Instrukcja
Jak zrobić parówki w cieście
- Rozrób drożdże – pokrusz je, zasyp cukrem i zalej dwoma łyżkami mleka, wymieszaj i odstaw na chwilę.40 g drożdży świeżych, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżki mleka
- Resztę składników (oprócz mleka i białka) umieść w dużej misce.500 g mąki pszennej, 2 żółtka, 4 łyżki śmietany, 2 łyżki oleju, 0,5 łyżeczki soli
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto, stopniowo dodawaj mleko (wg potrzeby).ok 120 ml mleka
- Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 30-60 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieć i rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm.
- Placek pokrój na paski o szerokości około 2 cm.
- Parówki podziel na dwie połówki.
- Każdą z nich owiń paskiem ciasta zaczynając oklejanie od części przeciętej. Ciasto nawijaj tak aby się lekko nakładało na siebie tworząc jakby rożek.
- Parówki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowaj duże odstępy, bo będą mocno rosły.
- Gdy wszystkie parówki są gotowe, to z pozostawionego ciasta uformuj małe kuleczki, zamocz je w białku i przyklej jako oczy.1 białko
- Przygotuj odnóża (ja cięłam ciasto na kawałki wielkości kopytek i potem rozcinałam do połowy), je również zamocz w białku i przyklej.
- Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem, wtedy po upieczeniu będą miały piękny kolor i będą się błyszczeć.1 jajko
- Część parówek (albo całość) możesz zawinąć w cieńsze paski ciasta (ciasto rozwałkowane na około 0,5 cm) i upiec w ten sposób (wtedy ja parówki przecinam jeszcze na pół wzdłuż – z jednej parówki otrzymuję 4 ćwiartki).
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni (termoobieg).
- Parówki piecz około 25 minut – do zrumienienia.
- Podawaj na ciepło.
- Dla lepszego efektu możesz zrobić krabom oczka z odrobiny majonezu i ziarenek czarnego pieprzu lub kawałeczków czarnych oliwek :)
Prywatne
Parówki zawinięte w ciasto – uwagi
Jakiś czas temu na mojej stronie na facebooku zamieściłam zdjęcie parówek w cieście w kształcie krabów, czy też ślimaczków.
Zdjęcie to wzbudziło wiele zainteresowania i niektórzy prosili o przepis.
Obiecałam, że po urlopie zmierzę się z tym tematem.
Podstawy już miałam, gdyż mam super przepis na parówki w cieście po babci męża.
Przepis przetestowany już wielokrotnie i upieczone według niego parówki zawsze się cieszyły wielkim powodzeniem na imprezach.
Wreszcie miałam chwilkę, więc czym prędzej zabrałam się do roboty.
Upiekłam kraby i dodatkowo trochę parówek w cieście w tradycyjnym wydaniu.
Poniżej zamieszczam przepis i zdjęcia z pracy nad nimi.
Zapraszam was także na domowe corn dogi – amerykański przysmak z parówkami w roli głównej :)
Polecane przepisy na pyszne przekąski
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne przekąski idealne na każdą okazję. Tutaj polecam takie trzy przepisy: