Pasticciotti – włoskie babeczki

Zaktualizowany: 2023 4 grudnia
włoskie babeczki pasticciotti

Przepis na pasticciotti – włoskie babeczki z kremem budyniowym

Przepis na pasticciotti, włoskie babeczki z kremem budyniowym, to doskonała propozycja dla miłośników słodkich rozkoszy. Te małe włoskie cuda zachwycają delikatnym ciastem, które skrywa w swym wnętrzu delikatny krem migdałowy. Te babeczki są nie tylko wyjątkowe w smaku, ale także pięknie się prezentują, sprawiając, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia. Odkryj tę klasyczną włoską recepturę i zanurz się w aromacie i smaku tradycji kulinarnych Italii.

kruche babeczki z budyniem w środku

Włoskie babeczki z kremem przepis krok po kroku

Jeśli lubisz włoską kuchnię i uwielbiasz słodkie małe babeczki, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

włoskie babeczki pasticciotti

Pasticciotti – włoskie babeczki przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne kruche babeczki wypełnione kremem budyniowym.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 3 hours
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 3 hours 15 minut
Porcje 12
Kalorie 314 kcal
Składniki

składniki na krem migdałowy do babeczek

składniki na ciasto do babeczek

  • 300 g mąki pszennej (- 2 szklanki plus trochę do podsypywania)
  • 100 g cukru (- pół szklanki)
  • 1 jajko (użyłam L)
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g masła
  • 60 g smalcu (ewentualnie margaryny – użyłam smalec)
  • 60 ml mleka
Instrukcja
 

Jak zrobić migdałowy krem do babeczek

  • W rondelku zmieszaj razem skrobię, cukier, mleko i śmietankę – tak aby nie było grudek.
    40 g skrobi kukurydzianej, 100 g cukru, 120 ml śmietany kremówki, 240 ml mleka
  • Dodaj żółtka zamieszaj.
    2 żółtka
  • Zagotuj całość – tak jak budyń – dość często mieszaj, aby nie było grudek w kremie.
  • Do gotowego budyniu dodaj masło oraz aromat – energicznie wymieszaj.
    1 łyżka masła, 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • Przykryj wierzch budyniu folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.

Jak zrobić ciasto do babeczek pasticciotti

  • Zmieszaj razem mąkę (użyj najpierw 300 g), cukier oraz proszek do pieczenia.
    300 g mąki pszennej, 100 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodaj pokrojone na kawałki masło oraz smalec – wyrób aby powstała kruszonka.
    60 g masła, 60 g smalcu
  • Dodaj jajko, wanilię i mleko – wyrób ciasto.
    1 jajko, 1 łyżeczka wanilii, 60 ml mleka
  • Jeśli ciasto jest mocno kleiste to dodaj trochę mąki, zagnieć.
  • Podziel ciasto na dwie porcje, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez przynajmniej godzinę.
  • Jedno schłodzone ciasto rozwałkuj – ja dość często podsypywałam je mąką – na grubość około pół cm.
  • Szklanką o średnicy max 8 cm wytnij 12 kółek.
  • Formę na babeczki wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką (albo wstaw do niej papierowe foremki do babeczek), włóż do otworów kółka z ciasta i dokładnie wylep ścianki.
  • Nałóż na ciasto krem budyniowy (ja nakładałam "z górką").
  • Rozwałkuj drugi kawałek ciasta – wytnij tą samą szklanką koła.
  • Nałóż je na wierzchy babeczek i wciśnij w boki.
  • Blachę z babeczkami przykryj i schłodź w lodówce (lub na balkonie) przez godzinę.
  • Piekarnik nagrzej do 220 stopni (góra-dół).
  • Piecz babeczki przez około 15-18 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.
Notatki
Przed pieczeniem możesz posypać wierzchy babeczek płatkami migdałów.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 314kcalWeglowodany: 43gBiałko: 5gTłuszcz: 14gBłonnik: 1g
Słowa kluczowe babeczki z budyniem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
włoskie babeczki z budyniem pasticciotti

Co to są babeczki Pasticciotti?

Pasticciotti, to włoskie babeczki z pół kruchego ciasta, wypełnione masą budyniową – najczęściej migdałową. Babeczki są mega pyszne i wciągające. Ja do swoich dałam krem migdałowy aż po same czubki, wiec było się w co wgryzać. Jeśli nie przepadacie za migdałowym smakiem, to krem możecie aromatyzować skórką pomarańczową lub cytrynową – na pewno będą smakowały wyśmienicie. Oczywiście – jak to we Włoszech – idealnie do nich pasuje cappuccino – nie zapomnijcie o tym dodatku ;)

włoskie babeczki z budyniem

Jak przygotować babeczki migdałowe – wskazówki

Włoskie babeczki pasticciotti robi się łatwo, ale wymagają trochę czasu na schłodzenie. Najpierw chłodzimy samo ciasto, a potem jeszcze nadziane babeczki (ja skorzystałam z niskiej temperatury za oknem i wystawiłam blachę z babeczkami na balkon). Ciasto możecie sobie przygotować wcześniej i przechować w lodówce, wtedy w dzień pieczenia pójdzie wam znacznie szybciej. Z przepisu otrzymacie 12 sporych babeczek.

Jeśli lubicie włoską kuchnię i włoskie słodkości, to koniecznie zajrzyjcie również do innych przepisów na blogu – polecam wam zeppole, frittelle di carnevale, włoską tartę serową, czy też popularne ciasteczka cantucci.

pasticciotti włoskie babeczki
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

Przepis znalazłam tutaj.

Polecane przepisy na babeczki

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne babeczki o różnych smakach. Na blogu jest ich ogromny wybór, więc na pewno znajdziesz tam babeczki idealne dla siebie. Ja tu tak na szybko polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2018 16 lutego

Podziel się przepisem

4 komentarze

  1. bf9d573dacc808e82c317b2bdc335291?s=54&d=mm&r=g
    natalia 2018 18 lutego w 14:41- Odpowiedz

    Wyszły absolutnie pyszne, właśnie wcinam ostatnią sztukę :-) Skorzystałam z Twojej porady co do zmniejszenia ilości cukru w kremie migdałowym i uważam, ze to była bardzo dobra decyzja – krem i tak wyszedł słodki. Jedyne co to, moje nie były takie piękne jak Twoje. Między kremem, a górną warstwą ciasta po upieczeniu powstała wolna przestrzeń (u Ciebie babeczka jest pięknie wypełniona). Masz pomysł dlaczego? Budyń nadkładałam „na bogato” i dociskałam ciasto.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 19 lutego w 10:59- Odpowiedz

      Cieszę się, że tobie te babeczki również smakowały :) Co do ciasta, to sama nie wiem, może to kwestia jak piecze piekarnik. Mój budyń mocno zgęstniał, bo upiekłam go dzień wcześniej i trzymałam na balkonie – może przez to ciągle trzymał swoją formę i podczas pieczenia „nie ubił się”.

  2. bf9d573dacc808e82c317b2bdc335291?s=54&d=mm&r=g
    natalia 2018 16 lutego w 19:59- Odpowiedz

    Budyń (użyłam tylko mleka) i ciasto już się chłodzą :-)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 16 lutego w 20:37- Odpowiedz

      Wow, super daj znać jak ci smakowały

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Babeczki Pasticciotti przepis

Przepis na włoskie kruche babeczki wypełnione kremem budyniowym. Te kruche babeczki z kremem migdałowym smakują obłędnie, więc koniecznie musicie je upiec! Jak wszystkie włoskie przepisy także i te kruche babeczki z kremem nastawione na dobre, podstawowe składniki. Ja swoje babeczki nadziałam kremem migdałowym, ale możecie przygotować inne wersje smakowe - np. pomarańczową, czy cytrynową.

Przepis na włoskie kruche babeczki

Kruche ciastka z kremem migdałowym możecie przygotować na weekend do kawy, albo na jakąś uroczystość. Będą to idealne babeczki na Wielkanoc albo np. na urodziny. Babeczki wyglądają uroczo posypane samym cukrem pudrem, ale możecie również polać je polewą czekoladową. Zajrzycie do mojego przepisu krok po kroku i zobaczcie jak zrobić kruche babeczki z kremem. Takie włoskie babeczki pasticciotti na pewno zasmakują każdemu!

Zachęcam was także do wypróbowania innych moich przepisów na babeczki.