Pasticciotti – włoskie babeczki

Zaktualizowany: 2023 4 grudnia
włoskie babeczki pasticciotti

Przepis na pasticciotti – włoskie babeczki z kremem budyniowym

Przepis na pasticciotti, włoskie babeczki z kremem budyniowym, to doskonała propozycja dla miłośników słodkich rozkoszy. Te małe włoskie cuda zachwycają delikatnym ciastem, które skrywa w swym wnętrzu delikatny krem migdałowy. Te babeczki są nie tylko wyjątkowe w smaku, ale także pięknie się prezentują, sprawiając, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia. Odkryj tę klasyczną włoską recepturę i zanurz się w aromacie i smaku tradycji kulinarnych Italii.

kruche babeczki z budyniem w środku

Włoskie babeczki z kremem przepis krok po kroku

Jeśli lubisz włoską kuchnię i uwielbiasz słodkie małe babeczki, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

włoskie babeczki pasticciotti

Pasticciotti – włoskie babeczki przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne kruche babeczki wypełnione kremem budyniowym.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 3 hours
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 3 hours 15 minut
Porcje 12
Kalorie 314 kcal
Składniki

składniki na krem migdałowy do babeczek

składniki na ciasto do babeczek

  • 300 g mąki pszennej (- 2 szklanki plus trochę do podsypywania)
  • 100 g cukru (- pół szklanki)
  • 1 jajko (użyłam L)
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g masła
  • 60 g smalcu (ewentualnie margaryny – użyłam smalec)
  • 60 ml mleka
Instrukcja
 

Jak zrobić migdałowy krem do babeczek

  • W rondelku zmieszaj razem skrobię, cukier, mleko i śmietankę – tak aby nie było grudek.
    40 g skrobi kukurydzianej, 100 g cukru, 120 ml śmietany kremówki, 240 ml mleka
  • Dodaj żółtka zamieszaj.
    2 żółtka
  • Zagotuj całość – tak jak budyń – dość często mieszaj, aby nie było grudek w kremie.
  • Do gotowego budyniu dodaj masło oraz aromat – energicznie wymieszaj.
    1 łyżka masła, 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • Przykryj wierzch budyniu folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.

Jak zrobić ciasto do babeczek pasticciotti

  • Zmieszaj razem mąkę (użyj najpierw 300 g), cukier oraz proszek do pieczenia.
    300 g mąki pszennej, 100 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodaj pokrojone na kawałki masło oraz smalec – wyrób aby powstała kruszonka.
    60 g masła, 60 g smalcu
  • Dodaj jajko, wanilię i mleko – wyrób ciasto.
    1 jajko, 1 łyżeczka wanilii, 60 ml mleka
  • Jeśli ciasto jest mocno kleiste to dodaj trochę mąki, zagnieć.
  • Podziel ciasto na dwie porcje, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez przynajmniej godzinę.
  • Jedno schłodzone ciasto rozwałkuj – ja dość często podsypywałam je mąką – na grubość około pół cm.
  • Szklanką o średnicy max 8 cm wytnij 12 kółek.
  • Formę na babeczki wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką (albo wstaw do niej papierowe foremki do babeczek), włóż do otworów kółka z ciasta i dokładnie wylep ścianki.
  • Nałóż na ciasto krem budyniowy (ja nakładałam "z górką").
  • Rozwałkuj drugi kawałek ciasta – wytnij tą samą szklanką koła.
  • Nałóż je na wierzchy babeczek i wciśnij w boki.
  • Blachę z babeczkami przykryj i schłodź w lodówce (lub na balkonie) przez godzinę.
  • Piekarnik nagrzej do 220 stopni (góra-dół).
  • Piecz babeczki przez około 15-18 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.
Notatki
Przed pieczeniem możesz posypać wierzchy babeczek płatkami migdałów.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 314kcalWeglowodany: 43gBiałko: 5gTłuszcz: 14gBłonnik: 1g
Słowa kluczowe babeczki z budyniem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
włoskie babeczki z budyniem pasticciotti

Co to są babeczki Pasticciotti?

Pasticciotti, to włoskie babeczki z pół kruchego ciasta, wypełnione masą budyniową – najczęściej migdałową. Babeczki są mega pyszne i wciągające. Ja do swoich dałam krem migdałowy aż po same czubki, wiec było się w co wgryzać. Jeśli nie przepadacie za migdałowym smakiem, to krem możecie aromatyzować skórką pomarańczową lub cytrynową – na pewno będą smakowały wyśmienicie. Oczywiście – jak to we Włoszech – idealnie do nich pasuje cappuccino – nie zapomnijcie o tym dodatku ;)

włoskie babeczki z budyniem

Jak przygotować babeczki migdałowe – wskazówki

Włoskie babeczki pasticciotti robi się łatwo, ale wymagają trochę czasu na schłodzenie. Najpierw chłodzimy samo ciasto, a potem jeszcze nadziane babeczki (ja skorzystałam z niskiej temperatury za oknem i wystawiłam blachę z babeczkami na balkon). Ciasto możecie sobie przygotować wcześniej i przechować w lodówce, wtedy w dzień pieczenia pójdzie wam znacznie szybciej. Z przepisu otrzymacie 12 sporych babeczek.

Jeśli lubicie włoską kuchnię i włoskie słodkości, to koniecznie zajrzyjcie również do innych przepisów na blogu – polecam wam zeppole, frittelle di carnevale, włoską tartę serową, czy też popularne ciasteczka cantucci.

pasticciotti włoskie babeczki
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

Przepis znalazłam tutaj.

Polecane przepisy na babeczki

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne babeczki o różnych smakach. Na blogu jest ich ogromny wybór, więc na pewno znajdziesz tam babeczki idealne dla siebie. Ja tu tak na szybko polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2018 16 lutego

Podziel się przepisem

4 komentarze

  1. bf9d573dacc808e82c317b2bdc335291?s=54&d=mm&r=g
    natalia 2018 18 lutego w 14:41- Odpowiedz

    Wyszły absolutnie pyszne, właśnie wcinam ostatnią sztukę :-) Skorzystałam z Twojej porady co do zmniejszenia ilości cukru w kremie migdałowym i uważam, ze to była bardzo dobra decyzja – krem i tak wyszedł słodki. Jedyne co to, moje nie były takie piękne jak Twoje. Między kremem, a górną warstwą ciasta po upieczeniu powstała wolna przestrzeń (u Ciebie babeczka jest pięknie wypełniona). Masz pomysł dlaczego? Budyń nadkładałam „na bogato” i dociskałam ciasto.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 19 lutego w 10:59- Odpowiedz

      Cieszę się, że tobie te babeczki również smakowały :) Co do ciasta, to sama nie wiem, może to kwestia jak piecze piekarnik. Mój budyń mocno zgęstniał, bo upiekłam go dzień wcześniej i trzymałam na balkonie – może przez to ciągle trzymał swoją formę i podczas pieczenia „nie ubił się”.

  2. bf9d573dacc808e82c317b2bdc335291?s=54&d=mm&r=g
    natalia 2018 16 lutego w 19:59- Odpowiedz

    Budyń (użyłam tylko mleka) i ciasto już się chłodzą :-)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 16 lutego w 20:37- Odpowiedz

      Wow, super daj znać jak ci smakowały

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy