Pasticciotti – włoskie babeczki
Przepis na pasticciotti – włoskie babeczki z kremem budyniowym
Przepis na pasticciotti, włoskie babeczki z kremem budyniowym, to doskonała propozycja dla miłośników słodkich rozkoszy. Te małe włoskie cuda zachwycają delikatnym ciastem, które skrywa w swym wnętrzu delikatny krem migdałowy. Te babeczki są nie tylko wyjątkowe w smaku, ale także pięknie się prezentują, sprawiając, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia. Odkryj tę klasyczną włoską recepturę i zanurz się w aromacie i smaku tradycji kulinarnych Italii.
Spis treści
Włoskie babeczki z kremem przepis krok po kroku
Jeśli lubisz włoską kuchnię i uwielbiasz słodkie małe babeczki, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Pasticciotti – włoskie babeczki przepis
Składniki
składniki na krem migdałowy do babeczek
- 40 g skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej (3 łyżki) )
- 100 g cukru (pół szklanki)
- 120 ml śmietany kremówki (użyłam 30 %)
- 240 ml mleka
- 2 żółtka (u mnie z jajek L)
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego (lub do smaku)
- 1 łyżka masła (około 20 g)
składniki na ciasto do babeczek
- 300 g mąki pszennej (- 2 szklanki plus trochę do podsypywania)
- 100 g cukru (- pół szklanki)
- 1 jajko (użyłam L)
- 1 łyżeczka wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g masła
- 60 g smalcu (ewentualnie margaryny – użyłam smalec)
- 60 ml mleka
Instrukcja
Jak zrobić migdałowy krem do babeczek
- W rondelku zmieszaj razem skrobię, cukier, mleko i śmietankę – tak aby nie było grudek.40 g skrobi kukurydzianej, 100 g cukru, 120 ml śmietany kremówki, 240 ml mleka
- Dodaj żółtka zamieszaj.2 żółtka
- Zagotuj całość – tak jak budyń – dość często mieszaj, aby nie było grudek w kremie.
- Do gotowego budyniu dodaj masło oraz aromat – energicznie wymieszaj.1 łyżka masła, 1 łyżeczka aromatu migdałowego
- Przykryj wierzch budyniu folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
Jak zrobić ciasto do babeczek pasticciotti
- Zmieszaj razem mąkę (użyj najpierw 300 g), cukier oraz proszek do pieczenia.300 g mąki pszennej, 100 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Dodaj pokrojone na kawałki masło oraz smalec – wyrób aby powstała kruszonka.60 g masła, 60 g smalcu
- Dodaj jajko, wanilię i mleko – wyrób ciasto.1 jajko, 1 łyżeczka wanilii, 60 ml mleka
- Jeśli ciasto jest mocno kleiste to dodaj trochę mąki, zagnieć.
- Podziel ciasto na dwie porcje, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez przynajmniej godzinę.
- Jedno schłodzone ciasto rozwałkuj – ja dość często podsypywałam je mąką – na grubość około pół cm.
- Szklanką o średnicy max 8 cm wytnij 12 kółek.
- Formę na babeczki wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką (albo wstaw do niej papierowe foremki do babeczek), włóż do otworów kółka z ciasta i dokładnie wylep ścianki.
- Nałóż na ciasto krem budyniowy (ja nakładałam "z górką").
- Rozwałkuj drugi kawałek ciasta – wytnij tą samą szklanką koła.
- Nałóż je na wierzchy babeczek i wciśnij w boki.
- Blachę z babeczkami przykryj i schłodź w lodówce (lub na balkonie) przez godzinę.
- Piekarnik nagrzej do 220 stopni (góra-dół).
- Piecz babeczki przez około 15-18 minut.
- Po upieczeniu ostudź.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Co to są babeczki Pasticciotti?
Pasticciotti, to włoskie babeczki z pół kruchego ciasta, wypełnione masą budyniową – najczęściej migdałową. Babeczki są mega pyszne i wciągające. Ja do swoich dałam krem migdałowy aż po same czubki, wiec było się w co wgryzać. Jeśli nie przepadacie za migdałowym smakiem, to krem możecie aromatyzować skórką pomarańczową lub cytrynową – na pewno będą smakowały wyśmienicie. Oczywiście – jak to we Włoszech – idealnie do nich pasuje cappuccino – nie zapomnijcie o tym dodatku ;)
Jak przygotować babeczki migdałowe – wskazówki
Włoskie babeczki pasticciotti robi się łatwo, ale wymagają trochę czasu na schłodzenie. Najpierw chłodzimy samo ciasto, a potem jeszcze nadziane babeczki (ja skorzystałam z niskiej temperatury za oknem i wystawiłam blachę z babeczkami na balkon). Ciasto możecie sobie przygotować wcześniej i przechować w lodówce, wtedy w dzień pieczenia pójdzie wam znacznie szybciej. Z przepisu otrzymacie 12 sporych babeczek.
Jeśli lubicie włoską kuchnię i włoskie słodkości, to koniecznie zajrzyjcie również do innych przepisów na blogu – polecam wam zeppole, frittelle di carnevale, włoską tartę serową, czy też popularne ciasteczka cantucci.
Przepis znalazłam tutaj.
Polecane przepisy na babeczki
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne babeczki o różnych smakach. Na blogu jest ich ogromny wybór, więc na pewno znajdziesz tam babeczki idealne dla siebie. Ja tu tak na szybko polecam takie trzy przepisy:
4 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Wyszły absolutnie pyszne, właśnie wcinam ostatnią sztukę :-) Skorzystałam z Twojej porady co do zmniejszenia ilości cukru w kremie migdałowym i uważam, ze to była bardzo dobra decyzja – krem i tak wyszedł słodki. Jedyne co to, moje nie były takie piękne jak Twoje. Między kremem, a górną warstwą ciasta po upieczeniu powstała wolna przestrzeń (u Ciebie babeczka jest pięknie wypełniona). Masz pomysł dlaczego? Budyń nadkładałam „na bogato” i dociskałam ciasto.
Cieszę się, że tobie te babeczki również smakowały :) Co do ciasta, to sama nie wiem, może to kwestia jak piecze piekarnik. Mój budyń mocno zgęstniał, bo upiekłam go dzień wcześniej i trzymałam na balkonie – może przez to ciągle trzymał swoją formę i podczas pieczenia „nie ubił się”.
Budyń (użyłam tylko mleka) i ciasto już się chłodzą :-)
Wow, super daj znać jak ci smakowały