Paszteciki z ciasta filo
Przepis na paszteciki z mięsem w cieście filo
Zapraszam dziś na pyszne domowe paszteciki z ciasta filo z prostym mięsnym farszem. Te paszteciki są zrobione od zera – zaczynając od ciasta filo. Ale jeśli nie macie czasu, albo boicie się robić ciasto filo, to możecie użyć gotowe ciasto. Z moim przepisem przygotujecie paszteciki z mięsem, które zasmakują każdemu. Polecam!
Spis treści
Paszteciki z ciasta filo przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na fajną i prostą przekąskę, która zasmakuje każdemu, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Paszteciki z ciasta filo przepis
Składniki
składniki na domowe ciasto filo
- 500 g maki pszennej (typ 500)
- 250 ml wody (ciepłej)
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko (rozmiar L)
- masło (rozpuszczone (do posmarowania ciasta))
składniki na farsz do pasztecików
- 500 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku (lub około 3 ząbki świeżego czosnku wyciśniętego przez praskę)
- dodatkowo (- bazylia, oregano – po około pół łyżeczki )
Instrukcja
Jak zrobić paszteciki z mięsem w cieście filo
- Mąkę wysypujemy na stolnicę robiąc w niej dołek do którego wbijamy jajko, wsypujemy łyżeczkę soli i dolewamy wodę – mieszamy wszystko razem do uzyskania jednolitej, trochę klejącej masy.500 g maki pszennej, 1 łyżeczka soli, 1 jajko, 250 ml wody
- Nie podsypujcie za dużo mąki bo ciasto będzie twarde i mało elastyczne. Oczywiście można wszystko przygotować w mikserze co nam zaoszczędzi sporo czasu :)
- Tak przygotowane ciasto dzielimy na kulki po ok 50-60 gram.
- Pozostawiamy je pod przykryciem aby nie wyschły na 15-20 minut aby ciasto odpoczęło.
- Przygotuj farsz przez wymieszanie mięsa z przyprawami i jajkiem.500 g mięsa mielonego, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka czarnego pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka granulowanego czosnku, dodatkowo
- Każdy kawałek ciasta rozwałkuj cieniutko w placek wielkości naleśnika, posmaruj roztopionym maslem, nałóż na niego trochę farszu i zwiń.masło
- Gotowe paszteciki układaj na blaszce.
- Piecz w temperaturze 200 stopni (góra/dół) przez około 20 minut – aż się ładnie zrumienią.
- Podawaj na ciepło.
Notatki
Prywatne
Mięsne paszteciki z filo – uwagi
Jeśli zrobiliście burki z mojego przepisu, to z tego ciasta (domowa wersja ciasta filo) możecie zrobić pyszne paszteciki z mięsem :)
Wiem, że samo wykonanie ciasta jest dość pracochłonne – w zasadzie nie samo wykonanie, ale późniejsze wałkowanie, ale ten efekt wart jest wysiłku.
Gotowe ciasto dzielicie na małe porcje, które wałkujecie na cienki placek wielkości naleśnika, nadziewacie go mięsem mielonym, a potem pieczecie – mięsa nie trzeba wcześniej poddawać obróbce cieplnej :)
Jeśli samodzielne przygotowanie ciasta filo Was przerasta, to możecie skorzystać z gotowego ciasta, albo w ostateczności zastąpić go ciastem francuskim (chociaż wtedy pasztecik wyjdzie trochę inny).
Z tej porcji otrzymacie bardzo dużo pasztecików – wystarczy dla każdego głodomorka ;)
Jak zrobić farsz z mięsa mielonego do pasztecików?
Ja używam tu gotowe mięso mielone – może to być mięso wieprzowe (wolę z szynki) albo mieszane wieprzowo-wołowe.
Do mięsa dodałam jedno jajko oraz przyprawy i dokładnie wyrobiłam je ręką – im dłużej wyrabiasz mięso, tym lepszej konsystencji nabiera.
Czy mięso mielone na farsz do pasztecików trzeba wcześniej podsmażyć?
Ja go nie podsmażam, dodaję surowe mięso na ciasto, zawijam i piekę w piekarniku. Jeśli masz wątpliwości i boisz się, że mięso „nie dojdzie” podczas pieczenia, to możesz je wcześniej podsmażyć. Wtedy nie dodawaj do mięsa jajka, tylko od razu przełóż mięso na patelnię, dodaj przyprawy i smaż mieszając, aby mięso nie zbiło się zbyt mocno.
Ps. Przy przepisie burka macie zdjęcia krok po kroku z przygotowania ciasta.
Przy okazji polecam wam inne moje przepisy na przekąski.
Polecane przepisy na pyszne przekąski
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne przekąski idealne na imprezy i święta. Tutaj polecam takie trzy przepisy: