Paszteciki z ciasta filo

Zaktualizowany: 2024 5 lutego
paszteciki z ciasta filo_1

Przepis na paszteciki z mięsem w cieście filo

Zapraszam dziś na pyszne domowe paszteciki z ciasta filo z prostym mięsnym farszem. Te paszteciki są zrobione od zera – zaczynając od ciasta filo. Ale jeśli nie macie czasu, albo boicie się robić ciasto filo, to możecie użyć gotowe ciasto. Z moim przepisem przygotujecie paszteciki z mięsem, które zasmakują każdemu. Polecam!

paszteciki z ciasta filo

Paszteciki z ciasta filo przepis krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłu na fajną i prostą przekąskę, która zasmakuje każdemu, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

paszteciki z ciasta filo 3

Paszteciki z ciasta filo przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne paszteciki z mięsem mielonym przygotowane z ciasta filo.
4.60 z 5 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 1 hour 20 minut
Porcje 10
Składniki

składniki na domowe ciasto filo

  • 500 g maki pszennej (typ 500)
  • 250 ml wody (ciepłej)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • masło (rozpuszczone (do posmarowania ciasta))

składniki na farsz do pasztecików

Instrukcja
 

Jak zrobić paszteciki z mięsem w cieście filo

  • Mąkę wysypujemy na stolnicę robiąc w niej dołek do którego wbijamy jajko, wsypujemy łyżeczkę soli i dolewamy wodę – mieszamy wszystko razem do uzyskania jednolitej, trochę klejącej masy.
    500 g maki pszennej, 1 łyżeczka soli, 1 jajko, 250 ml wody
  • Nie podsypujcie za dużo mąki bo ciasto będzie twarde i mało elastyczne. Oczywiście można wszystko przygotować w mikserze co nam zaoszczędzi sporo czasu :)
  • Tak przygotowane ciasto dzielimy na kulki po ok 50-60 gram.
  • Pozostawiamy je pod przykryciem aby nie wyschły na 15-20 minut aby ciasto odpoczęło.
  • Przygotuj farsz przez wymieszanie mięsa z przyprawami i jajkiem.
    500 g mięsa mielonego, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka czarnego pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka granulowanego czosnku, dodatkowo
  • Każdy kawałek ciasta rozwałkuj cieniutko w placek wielkości naleśnika, posmaruj roztopionym maslem, nałóż na niego trochę farszu i zwiń.
    masło
  • Gotowe paszteciki układaj na blaszce.
  • Piecz w temperaturze 200 stopni (góra/dół) przez około 20 minut – aż się ładnie zrumienią.
  • Podawaj na ciepło.
Notatki
Jeśli nie masz czasu na przygotowanie domowego ciasta filo, to możesz wykorzystać takie ze sklepu. 
Prywatne
Słowa kluczowe paszteciki z mięsem, z mięsem paszteciki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
paszteciki z mięsem mielonym

Mięsne paszteciki z filo – uwagi

Jeśli zrobiliście burki z mojego przepisu, to z tego ciasta (domowa wersja ciasta filo) możecie zrobić pyszne paszteciki z mięsem :)

Wiem, że samo wykonanie ciasta jest dość pracochłonne – w zasadzie nie samo wykonanie, ale późniejsze wałkowanie, ale ten efekt wart jest wysiłku.

Gotowe ciasto dzielicie na małe porcje, które wałkujecie na cienki placek wielkości naleśnika, nadziewacie go mięsem mielonym, a potem pieczecie – mięsa nie trzeba wcześniej poddawać obróbce cieplnej :)

Jeśli samodzielne przygotowanie ciasta filo Was przerasta, to możecie skorzystać z gotowego ciasta, albo w ostateczności zastąpić go ciastem francuskim (chociaż wtedy pasztecik wyjdzie trochę inny).

Z tej porcji otrzymacie bardzo dużo pasztecików – wystarczy dla każdego głodomorka ;)

Jak zrobić farsz z mięsa mielonego do pasztecików?

Ja używam tu gotowe mięso mielone – może to być mięso wieprzowe (wolę z szynki) albo mieszane wieprzowo-wołowe.

Do mięsa dodałam jedno jajko oraz przyprawy i dokładnie wyrobiłam je ręką – im dłużej wyrabiasz mięso, tym lepszej konsystencji nabiera.

Czy mięso mielone na farsz do pasztecików trzeba wcześniej podsmażyć?

Ja go nie podsmażam, dodaję surowe mięso na ciasto, zawijam i piekę w piekarniku. Jeśli masz wątpliwości i boisz się, że mięso „nie dojdzie” podczas pieczenia, to możesz je wcześniej podsmażyć. Wtedy nie dodawaj do mięsa jajka, tylko od razu przełóż mięso na patelnię, dodaj przyprawy i smaż mieszając, aby mięso nie zbiło się zbyt mocno.

Ps. Przy przepisie burka macie zdjęcia krok po kroku z przygotowania ciasta.

Przy okazji polecam wam inne moje przepisy na przekąski

paszteciki z ciasta filo z mięsem mielonym

Polecane przepisy na pyszne przekąski

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne przekąski idealne na imprezy i święta. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2015 14 października