Pavlova banoffee
Przepis na bezę Pavlova banoffee, czyli bezę z bananami i sosem toffee
Beza Pavlova banoffee to prawdziwy raj dla miłośników słodkości! Ta przepyszna beza składa się z chrupiącej, lekkiej pianki bezowej, kremowego kremu śmietankowego, świeżych kawałków banana i klejącego karmelu z czekoladą – to połączenie smaków, które rozpływa się w ustach i pozostawia niezapomniane wrażenia.
Krem śmietankowy to świetna baza dla bezy banoffee – jego łagodny smak i delikatna konsystencja doskonale harmonizują z chrupiącą pianką i słodkimi bananami. Sos karmelowo-czekoladowy, którym polewamy bezę na końcu, nadaje całości głębszy smak i lepką konsystencję, co sprawia, że każdy kęs to czysta przyjemność. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Pavlova banoffee przepis krok po kroku
Jeśli lubisz bezy z kremem, a beza Pavlova to dla Ciebie najlepszy deser na świecie, to koniecznie wypróbuj ten przepis na bezę banoffee z karmelem i bananami. To prawdziwa rozkosz dla podniebienia :)
Pavlova banoffee przepis
Składniki
składniki na bezę
- 6 białek (- użyłam jajka rozmiar L)
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
składniki na krem śmietankowy do bezy
- 300 ml śmietany kremówki (zimnej)
- 125 g serka mascarpone (zimnego)
- 2 łyżki cukru pudru
składniki na sos karmelowo-czekoladowy
- 100 g cukru ((pół szklanki) )
- 45 g masła
- 90 ml śmietany kremówki ( – użyłam 30%)
- około 25 g gorzkiej czekolady
dodatkowo:
- 2 banany ( pokrojone w plasterki)
Instrukcja
Jak zrobić bezę do Pawlowej
- Ubij białka ze szczyptą soli.6 białek
- Dodawaj po łyżce cukier i miksuj, aż się rozpuści, a białka zrobią się gęste i lśniące.300 g cukru
- Dodaj mąkę i ocet – krótko zmiksuj.1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu winnego
- Wyłóż bezę na blaszkę z papierem do pieczenia – zrób krążek o średnicy około 22 cm.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni, włóż bezę do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 110 stopni (termoobieg) – piecz bezę przez około 2 godziny.
- Po upieczeniu, piekarnik wyłącz, lekko uchyl drzwiczki – bezę pozostaw w piekarniku do zupełnego wystudzenia.
Jak zrobić krem śmietankowy do bezy
- Ubij śmietanę kremówkę na sztywno, dodaj cukier puder i mascarpone – krótko zmiksuj.300 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 125 g serka mascarpone
Jak zrobić sos karmelowo-czekoladowy do bezy banoffee
- W rondelku umieść cukier i podgrzewaj go aż się rozpuści i nabierze karmelowej barwy (ja mieszam cukier drewnianą łyżką) – uważaj aby nie przypalić cukru, bo zrobi się gorzki.100 g cukru
- Do rozpuszczonego cukru dodaj masło i wymieszaj – masa zgęstnieje.45 g masła
- Wlej ostrożnie śmietanę kremówkę (uważaj, bo całość zacznie wrzeć – nie poparz się!), mieszaj aż sos nabierze gładkości.90 ml śmietany kremówki
- Zdejmij rondelek z ognia.
- Na koniec dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.około 25 g gorzkiej czekolady
- Sos ostudź w temperaturze pokojowej – nie nakładaj go gorącego na bezę.
Jak złożyć bezę
- Na bezę wyłóż krem z bitej śmietany, nałóż na niego pokrojone banany, a całość polej sosem karmelowo-czekoladowym.2 banany
- Bezę przechowuj w lodówce.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Karmelowa beza z bananami – uwagi
Dziś przed wami prezentuje się królowa wśród ciast bezowych – Pavlova banoffee. Pavlova wywodzi się z Australii i Nowej Zelandii, ale zawojowała cały świat. To pyszne ciasto składa się na ogół z dużej bezy, kremu na bazie śmietany kremówki oraz świeżych owoców. Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej – tradycja głosi, że pierwszy raz został przygotowany podczas pobytu tancerki w Perth przez szefa kuchni hotelu Esplanade. Jednak do autorstwa deseru pretendują także Nowozelandczycy, twierdząc, że przyrządzono go w Wellington podczas tournée Pawłowej w 1926 roku (źródło Wikipedia). Australijczycy i Nowozelandczycy mogą się kłócić, a my korzystamy na tym, bo deser jest przepyszny. Niby prosty, niby z banalnych składników, a jednak ma to coś w sobie, co nie pozwala przejść obojętnie.
Jak zrobić bezę banoffee z kremem i bananami – wskazówki
Wiem, że niektórzy mogą się obawiać pieczenia bezy, ale to nie jest takie straszne. Musicie porządnie ubić białka z cukrem, a wtedy beza na pewno wyjdzie ładnie. Nie pieczemy jej w zbyt wysokiej temperaturze (inaczej będzie bardziej sucha i nie delikatna w środku, a na dodatek będzie ciemniejsza). Przy pieczeniu liczy się temperatura i czas pieczenia – zarezerwujecie na to dwie godziny, a potem jeszcze trochę na studzenie. Najlepiej wyjąć bezę z piekarnika dopiero gdy ten zupełnie ostygnie. Ja co jakiś czas robię w domu bezę Pavlovej w różnych odsłonach smakowych. Teraz przygotowałam wersję inspirowaną ciastem banoffee.
Aby bita śmietana była stabilniejsza i nie podchodziła wodą zmiksowałam ją z serkiem mascarpone – cukier dodałam już tylko symbolicznie. Do tego dodałam świeże banany pokrojone w plasterki oraz domowy sos karmelowo-czekoladowy. Ciasto jest samo z siebie bardzo słodkie, więc postanowiłam, że do sosu karmelowego dodam gorzką czekoladę. Tym sposobem zniwelowałam chociaż odrobinę jego słodycz. Jeśli lubicie, to możecie dodać do niego dodatkowo soli – uwierzcie mi, że to jest pyszne!
Ps. Pewnie nie zużyjecie całego sosu na bezę – możecie go przechowywać w lodówce i dodawać do deserów, naleśników albo placuszków. Jeśli po pobycie w lodówce mocno zgęstnieje, to wystarczy go lekko podgrzać, aby był znowu płynny.
Mam nadzieję, że ta beza Pavlova banoffee zasmakuje również wam :)
Zapraszam was także do wypróbowania innych moich przepisów na bezy oraz na ciasta z kremem.
Polecane przepisy na bezy
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne bezy pavlova o różnych smakach i różnych kremach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu. Serdecznie polecam.