Pesto z rzodkiewki
Przepis na domowe pesto z liści rzodkiewki
Jeśli nie lubisz marnowania jedzenia w swojej kuchni, to zobacz mój przepis na pesto z rzodkiewki, a dokładnie na pesto z liści rzodkiewki. Otóż liści rzodkiewki nie musisz wyrzucać! Te liście są jadalne i możesz z nich zrobić proste i pyszne domowe pesto, które będzie doskonałe do gotowanego makaronu, to tostów, zapiekanek a nawet do mięsa. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Pesto z liści rzodkiewki przepis krok po kroku
Nie wyrzucaj liści z rzodkiewki – zrób z nich pyszne zielone pesto!
Pesto z rzodkiewki przepis
Składniki
Instrukcja
Jak zrobić pesto z liści rzodkiewki
- Liście rzodkiewki dokładnie umyj i osusz, odetnij końcówki.1 pęczek liści rzodkiewki
- Ziarna słonecznika podpraż chwilę na suchej patelni.4 łyżki ziaren słonecznika
- Zmiksuj razem liście rzodkiewki, słonecznik, parmezan i czosnek – w trakcie dolej olej (możesz najpierw wlać 2/3 i zobaczyć, czy to wystarczy).4 łyżki tartego parmezanu, 2 ząbki czosnku, około 100 ml oleju
- Na koniec posól i popierz do smaku.sól i pieprz
- Sos możesz przechować kilka dni w lodówce – w szczelnie zamkniętym słoiczku.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Pesto z liści rzodkiewki – uwagi
Pesto z rzodkiewki idealnie wpisuje się w coraz popularniejszy w ostatnim czasie ruch „zero waste”.
Zero waste – czyli zero odpadów.
Staramy się jak najbardziej wykorzystywać jedzenie i niczego nie marnować, nie wyrzucać.
Okazuje się, że w naszej kuchni możemy zrobić niezłą rewolucję. Warzywa i owoce możemy wykorzystywać na wiele sposobów.
Z miazgi warzywnej po wyciskaniu soków możemy zrobić kotleciki, czy placuszki.
Z obierek po ziemniaków możemy zrobić chipsy 😯😋
A z natek warzyw korzeniowych możemy zrobić pesto – świetne jest np. z natki pietruszki. Widziałam takie z natki marchewki, a ja mam dla was dziś pesto z liści rzodkiewki :D
Oczywiście najlepiej na takie pesto nadają się natki z warzyw z dobrych upraw. Najlepiej od sprawdzonego gospodarza, tak aby nie były nasiąknięte chemią i metalami ciężkimi.
Domowe pesto jest bardzo proste do zrobienia, a do tego jest przepyszne.
Jak zrobić wegańskie pesto z rzodkiewki?
Jeśli chcecie zrobić wersję wegańską, to wystarczy, że zamiast parmezanu do sosu dodacie nieaktywne płatki drożdżowe (jak ja).
Ja osobiście uwielbiam te płatki – świetnie smakują, super podkreślają smak potraw i lekko je zagęszczają. A do tego mają sporo białka i witamin z grupy B. Takie płatki bez większego problemu dostaniecie w sklepach ze zdrową żywnością, albo w sklepach internetowych (ja kupuję na allegro).
To kto robi ze mną pesto z rzodkiewki? :D
Z takim sosem możecie zjeść nie tylko makaron, ale także wykorzystać go jako marynatę do mięsa, posmarować kanapkę, zrobić pizzę, albo chlebek :D
A gdzie wy byście go jeszcze użyli?
Polecane przepisy z pesto
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy i pomysły na dania i nie tylko z wykorzystaniem pesto. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: