Pianki marshmallows

Zaktualizowany: 2023 14 września
pianki marshmallows

Przepis na domowe pianki marshmallows

Dziś mam przepis na domowe marshmallows. Okazuje, się że te puchate, słodkie pianki można zrobić samodzielnie w domu i nie jest to trudne. Zobacz moje wskazówki pod przepisem, aby ich przygotowanie było bezproblemowe. Dodatkowo możesz swoim piankom nadać ulubiony smak, albo fajny kolor. Spróbuj koniecznie!

pianki marshmallows

Pianki marshmallows przepis krok po kroku

Jeśli się zastanawiasz jak zrobić w domu takie pyszne pianki, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

pianki marshmallows

Pianki marshmallows przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne domowe pianki idealne jako deser dla dzieci i nie tylko.
4.14 z 15 ocen
Czas przygotowania 40 minut
4 hours
Czas całkowity 4 hours 40 minut
Porcje 8
Składniki

składniki na domowe pianki marshmallows

  • 4 białka ((użyłam z jajek rozmiar L))
  • 520 g cukru
  • 75 g glukozy
  • 170 g wody
  • 55 g żelatyny
  • aromat (ulubiony – do smaku)
  • opcjonalnie barwnik spożywczy
Instrukcja
 

Jak zrobić pianki marshmallows

  • Cukier, glukozę i wodę umieść w niezbyt szerokim rondelku z grubym dnem, podgrzewaj mieszając od czasu do czasu do temperatury 130 stopni.
    520 g cukru, 75 g glukozy, 170 g wody
  • Białka umieść w misie miksera i miksuj na wolnych obrotach – tak tylko do spienienia.
    4 białka
  • Żelatynę namocz w odrobinie wody – tyle, żeby ją zakryła.
    55 g żelatyny
  • Gdy syrop cukrowy osiągnie odpowiednią temperaturę (uważaj, aby się nie skarmelizował), to wlej go wąskim strumieniem do białek – zwiększ w trakcie obroty miksera.
  • Żelatynę podgrzej w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej i dodaj od razu do zaparzonych białek.
  • Miksuj całość jak bezę, aż białka będą bardzo gęste.
  • Dodaj aromat i zmiksuj.
    aromat
  • Jeśli dodajesz barwnik, to wymieszaj go delikatnie łopatką.
    opcjonalnie barwnik spożywczy
  • Spore naczynie żaroodporne – lub dwa – wysmaruj masłem i przelej masę.
  • Pozostaw do zastygnięcia.
  • Nożem pokrój masę na mniejsze kawałki – jeśli będzie się lepić, to możesz je obtoczyć w cukrze pudrze.
Prywatne
Słowa kluczowe pianki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
marshmallows

Domowe marshmallows – uwagi

Przepis na pianki marshmallows pochodzi z książki Alaina Ducasse „Mikołajek i słodkie przekąski” – na blogu znajdziecie również recenzję tej książki (zapraszam do jej przeczytania :)).

Przygotowanie pianek nie jest trudne i możecie zrobić je razem z dziećmi.

Jest jednak jeden warunek, który musi być spełniony – musicie posiadać termometr kulinarny.

pianki marshmallows

Jak zrobić marshmallows – wskazówki

Pianki marshmallows robi się trochę podobnie jak bezę – ubija się białka, to do czego ten termometr?

Otóż białka należy zalać wrzącym syropem cukrowym i do tego niezbędny jest termometr – temperatura syropu musi osiągnąć 130 stopni.

Do takiej bezy dodajecie potem żelatynę, aromat (ja użyłam waniliowy, ale myślę, że następnym razem spróbuję z pomarańczowym :D) oraz opcjonalnie barwnik spożywczy – ja dałam czerwony i celowo go tylko lekko wmieszałam, tak aby w piankach wyszły smugi.

W smaku te pianki są o niebo lepsze od takich sklepowych i nawet ja je podjadałam dzieciom :)

Nie muszę chyba dodawać jaka to była dla nich frajda – takie domowe pianki są bezczenne.

Możecie je zjeść tak po prostu, albo jeszcze lepiej dodać do gorącego kakao, czy też gorącej czekolady …..

pianki-marshmallows
marshmarllows
marshmallows
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.14 z 15 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na słodkie desery dla dzieci i nie tylko

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na słodkie desery, które przypadną do gustu dzieciom, ale również dorosłym. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2016 2 listopada

Podziel się przepisem

16 komentarzy

  1. 6352c8b46924b72c48ab06ff8d56b395?s=54&d=mm&r=g
    Sylwia 2022 26 maja w 18:15- Odpowiedz

    Czy taka w proszku glukoza z apteki może być?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 26 maja w 19:33- Odpowiedz

      Powinna być ok

  2. 8ad0de8478ccbc2145e0a1710fe0f90c?s=54&d=mm&r=g
    Ewelina 2019 8 grudnia w 21:33- Odpowiedz

    zdążę przełożyć masę do szprycy ? i zrobić takie piankowe kleksy ? ile można przechowywać taki pianki ?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 9 grudnia w 09:00- Odpowiedz

      Zdążysz przełożyć do szprycy i wycisnąć :) Co do przechowywania, to jeśli będą w szczelnym pojemniku to można je długo przechowywać.

  3. 8ad0de8478ccbc2145e0a1710fe0f90c?s=54&d=mm&r=g
    ika 2018 26 października w 21:27- Odpowiedz

    jak to szybko zastyga :D fajne doświadczanie, masa mega rośnie pod wpływem gorącego syropu :)
    jak są już gotowe to nie muszę ich wkładać do lodówki prawda ?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 27 października w 14:31- Odpowiedz

      Nie, nie musisz :)

  4. 2ed4e3f9585361e3f52d18cec1998ce2?s=54&d=mm&r=g
    Michalina Kruszyńska 2017 13 marca w 17:19- Odpowiedz

    A po co ta glukoza? I czy jest niezbędna?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 13 marca w 17:52- Odpowiedz

      Glukoza podała w oryginalnym przepisie. Tutaj służy ona do nadania masie piankowej elastyczności i plastyczności. Możesz spróbować zrobić pianki bez glukozy, tylko pewnie masa będzie trochę inna w strukturze.

      • 349dbfd304e3e8bf288ab58a761a1531?s=54&d=mm&r=g
        Wioleta 2021 27 marca w 23:53- Odpowiedz

        Witam mam pytanie glukoza w proszku może być czy niezbędna jest płynna?

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2021 1 kwietnia w 17:05- Odpowiedz

          Glukoza jest niezbędna.

      • 349dbfd304e3e8bf288ab58a761a1531?s=54&d=mm&r=g
        Wioleta 2021 28 marca w 13:22- Odpowiedz

        Mam pytanie czy zamiast glukozy mogę dodać syrop glukozowy

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2021 1 kwietnia w 17:05- Odpowiedz

          Możesz spróbować.

  5. 3877aa3bfb9908b5c5a60f9d915dd5fc?s=54&d=mm&r=g
    Marta Oppenkowska 2016 5 listopada w 11:09- Odpowiedz

    Nigdy nie jadłam takich pianek ,ale zdjęcia wyglądają tak apetycznie ,że mam ochotę zjeść ich cały tuzin!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2016 7 listopada w 09:16- Odpowiedz

      Powiem Ci, że mi smakowały – i to bardzo, a zwykle nie jem takich słodyczy :)

  6. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Angelika_Monika Candy Pandas 2016 4 listopada w 21:09- Odpowiedz

    Te kolory są tak BOSKIE! <3

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2016 7 listopada w 09:16- Odpowiedz

      Dziękuję :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy