Pieczona owsianka malinowa

Zaktualizowany: 2024 21 lutego
pieczona owsianka malinowa

Przepis na pieczoną owsiankę malinową z dżemem

wpis sponsorowany

Dziś u mnie pieczona owsianka malinowa. Pieczone owsianki to jedno z moich ulubionych śniadań – są takie chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku. A kiedy do tego dodam aromatyczny dżem malinowy i garść świeżych malin, to jest to absolutna uczta dla podniebienia! Owsianka to świetne rozwiązanie dla osób dbających o swoje zdrowie i formę. Jest źródłem błonnika, który reguluje trawienie, a także węglowodanów złożonych, które zapewniają nam energię na długi czas. Świeże maliny, to po prostu bomba witaminowa i smakowa! Zachęcam każdego, kto szuka pomysłu na zdrowe i pyszne śniadanie, aby spróbował tej propozycji. To idealne danie na początek dnia – daje energię, wypełnia żołądek na długo i smakuje obłędnie!

pieczona owsianka malinowa

 Pieczona owsianka malinową przepis krok po kroku

Jeśli lubisz owsianki, to koniecznie wypróbuj przepis na pieczoną owsiankę idealną do zabrania także do pracy czy do szkoły.

owsianka pieczona

Pieczona owsianka malinowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną owsiankę z malinami – idealna na ciepło i na zimno.
3.87 z 15 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 55 minut
Porcje 8
Kalorie 155 kcal
Składniki

składniki na pieczoną owsiankę z malinami

Instrukcja
 

Jak zrobić pieczoną owsiankę malinową

  • W misce wymieszaj razem mleko, płatki, jajka i cynamon.
    2 szklanki mleka, 2 szklanki płatków owsianych, 2 jajka, 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • Dodaj po łyżeczce dżem i lekko wymieszaj – możesz zostawić większe kawałki – fajnie będą wyglądać w owsiance po upieczeniu
    100 g dżemu
  • Formę do pieczenia o wielkości około 22/22 posmaruj tłuszczem (ja użyłam olej kokosowy).
  • Wylej owsiankę.
  • Na wierzchu ułóż maliny – jeśli masz je mrożone, to nie musisz wcześniej ich rozmrażać.
    maliny
  • Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) około 30-45 minut – aż owsianka będzie rumiana.
  • Po upieczeniu odstaw na około 10 minut.
  • Możesz jeść na ciepło i na zimno.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 155kcalWeglowodany: 22.7gBiałko: 6.8gTłuszcz: 4.5g
Słowa kluczowe owsianka pieczona, owsianka z piekarnika
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pieczona owsianka z malinami

Owsianka malinowa z piekarnika – uwagi

Pieczona owsianka malinowa to świetny pomysł na zdrowe i pyszne śniadanie. Ale nie tylko – taką owsiankę możecie zabrać do szkoły, pracy, na wycieczkę, do samochodu – gdzie tylko chcecie. Wyśmienicie smakuje ona zarówno na ciepło – zaraz po upieczeniu, jak i na zimno. Wtedy można ją zajadać jak lekkiego batonika musli, albo ciasto. Już raz pokazywałam na blogu przepis na pieczoną owsiankę – wtedy piekłam ją w słoiczkach i podawałam jako indywidualny posiłek. Teraz upiekłam ją w foremce i pokroiłam na kawałki. Ten sposób przygotowania o wiele bardziej zwiększa możliwości wykorzystania.

Muszę dodać, że nawet mój mąż, który normalnie nie je owsianki, dostał do pracy dwa kawałki i powiedział, że mogę taką mu robić. Zresztą nie ma się co dziwić, bo ta pieczona owsianka malinowa, wygląda jak ciasto i smakuje rewelacyjnie – szczególnie jeśli dodacie do niej dżemu malinowego. Ja upiekłam ją z Dżemem malinowym od dżemowara firmy Stovit. Ten dżem jest niskosłodzony oraz nie zawiera konserwantów i polepszaczy. To najlepszy wybór jeśli nie macie domowego dżemu z malin :D

Jeśli lubicie przepisy z wykorzystaniem dżemów, to koniecznie upieczcie także proste i pyszne babeczki brzoskwiniowe :)

Ps. Dodam jeszcze, że jeden taki kawałek pieczonej owsianki z malinami to jedynie 155 kalorii.

owsianka pieczona z dżemem owsianka malinowa
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
3.87 z 15 ocen
Postaw mi kawę
owsianka pieczona z malinami pieczona owsianka malinowa

Polecane przepisy na owsianki na zdrowe śniadanie

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne i zdrowe owsianki idealne do zjedzenia w ciągu dnia. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit

stovit

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2019 8 kwietnia