Pierniczki lebkuchen
Przepis na proste miękkie pierniczki lebkuchen pachnące pomarańczą
W te Boże Narodzenie przygotuj razem ze mną pyszne i aromatyczne miękkie pierniczki w lukrze. Te pierniki robione są bez wałkowania i wycinania kształtów, za to lepimy w dłoniach nieduże kuleczki z ciasta piernikowego i je pieczemy. Pierniki po upieczeniu polewamy prostym lukrem i zjadamy ze smakiem. Jeśli nie wiecie jak zrobić miękkie pierniczki, to koniecznie zobaczcie mój przepis!
Spis treści
Pierniczki lebkuchen przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste i szybkie ciasteczka, do tego uwielbiasz pierniki, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Pierniczki lebkuchen przepis
Składniki
składniki na miękkie pierniczki lebkuchen
- 200 ml miodu naturalnego ((około 280 g))
- 85 g masła
- 250 g mąki pszennej (- 1 i 2/3 szklanki)
- 85 g migdałów (mielonych )
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu (zmielonego )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (drobno posiekanej (w sumie 100 g))
składniki lukier do pierników lebkuchen
- 2 szklanki cukru pudru (- 300 g)
- kilka łyżek wody (gorącej (u mnie to było 5-6 łyżek))
Instrukcja
Jak zrobić miękkie pierniczki lebkuchen
- W rondelku podgrzej razem miód i masło – do czasu aż masło się rozpuści.200 ml miodu naturalnego, 85 g masła
- Zamieszaj i odstaw do lekkiego wystudzenia.
- W dużej misce umieść wszystkie suche składniki.250 g mąki pszennej, 85 g migdałów, 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- Dodaj masę miodowo-maślaną i zmiksuj mikserem.
- Dodaj skórki z pomarańczy i cytryny – wymieszaj.0,5 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
- Schłodź masę (ja swoją wystawiłam na balkon, aby było szybciej :)).
- Namoczonymi w wodzie rękoma tocz kulki o wielkości orzecha włoskiego (nabierałam masę małą łyżeczką – czubatą porcję i wtedy toczyłam kulki).
- Układaj kulki na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – zachowaj odstępy między ciastkami.
- Spodem łyżki lub dłonią lekko spłaszcz każdą kulkę.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez 15 minut.
- Zaraz po upieczeniu ciastka będą bardzo miękkie, potem lekko stwardnieją.
Jak zrobić lukier na pierniczki lebkuchen
- Wsyp cukier puder do miseczki, dodaj 2-3 łyżki gorącej wody i zamieszaj.2 szklanki cukru pudru, kilka łyżek wody
- Jeśli masa jest bardzo gęsta, to dodaj jeszcze trochę wody.
- Wierzch każdego ciastka zanurz w lukrze i odłóż do wyschnięcia.
- Możesz też posypać wierzch lukru odrobiną kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Miękkie pierniczki lebkuchen – uwagi
U mnie Święta Bożego Narodzenia nie mogą się obejść bez ciasteczka, a szczególnie bez pierniczków.
Tradycyjnie przed świętami pieczemy całą naszą czwórką masę delikatnych i cienkich pierniczków idealnych do dekorowania, wieszania na choince i przede wszystkim do dzielenia się z innymi :)
Przepis na te pierniczki znajdziecie tutaj.
Oprócz pierniczków zawsze piekę jeszcze masę innych ciasteczek – moje ulubione orzechowe, migdałowe, zwykle maślane, czy też jabłkowo-żurawinowe.
W tym roku do grona moich ulubionych świątecznych ciasteczek dołączyły słynne pierniczki lebkuchen :)
Lebkuchen są grube i miękkie, mocno miodowe i cytrusowe w smaku (i do tego słodkie).
Ich jedyną ozdobą jest gruba warstwa lukru (który dodatkowo zabezpiecza ciastka przed wysychaniem).
Jak zrobić miękkie pierniczki lebchuchen – wskazówki
Ich przygotowanie jest bardzo szybkie, a ciasto nie wymaga dojrzewania – wystarczy je tylko schłodzić, aby ciasto stężało.
Nie trzeba też godzinami wykrawać foremkami ciasteczek – wystarczy utoczyć w dłoniach małe kulki i przed pieczeniem lekko je spłaszczyć łyżką lub dłonią :)
Samo ciasto na pierniczki robimy tradycyjnie – czyli najpierw rozpuszczamy masło z miodem. Gdy masa lekko ostygnie, wtedy dodajemy do niej mąkę z przyprawami i mieszamy do połączenia składników.
Ciasto wstawiamy do lodówki, albo wystawiamy na balkon, aby stężało. Wtedy zaczynamy przygotowanie pierniczków. Nabieramy łyżeczką porcje ciasta i toczymy z nich kuleczki, które układamy na blaszce do pieczenia i lekko spłaszczamy.
Ile piec pierniczki?
Pierniczki pieczemy w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez mniej więcej 15 minut. Wyjmujemy blachę i zostawiamy chwilę pierniczki, aby ostygły.
Jak zrobić lukier na pierniczki?
Lukier zrobiłam bardzo prosty – z cukru pudru zmieszanego z ciepłą wodą. Wystarczy do cukru dodać po trochu wodę i mieszać. Jeśli chcecie jeszcze smaczniejsze pierniczki lebkuchen, to zamiast wody możecie dodać trochę soku z pomarańczy.
Koniecznie zróbcie te miękkie pierniczki z nutą pomarańczy i dajcie znać jak wam smakowały!
Zapraszam was do wypróbowania innych przepisów idealnych na Boże Narodzenie :)
A poniżej zdjęcia pierniczków lebkuchen z 2014 roku :)
Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.
Polecane przepisy pierniczki na święta
Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na pyszne ciasteczka idealne na święta i nie tylko. Tutaj polecam między takie trzy przepisy: