Pierniczkowe markizy z kajmakiem

 

ciasteczka linzer z kajmakiem

 

Na święta piekę zawsze sporo różnych ciasteczek – tradycyjne pierniczki, ciasteczka cynamonowe, albo orzechowe.

W tym roku do tej słodkiej paczki dołączyły kruche pierniczkowe markizy z kajmakiem.

Ciasteczka zrobiłam na bazie ciasteczek maślanych – są więc bardzo kruche i chrupiące. Lekko kakaowe i bardzo delikatnie piernikowe (jeśli lubicie bardzo piernikowe ciasteczka, to możecie dać więcej przyprawy do piernika – najlepiej takiej domowej, mocno aromatycznej).

Ciasteczka pieczemy parami i w jednym z nich wycinamy środek, tak aby po złożeniu „wyglądał” przez nie kajmak (możecie też użyć zamiast kajmaku ulubiony dżem albo konfiturę – chociaż masa kajmakowa bardzo to smakowo pasuje).

Z podanej porcji wyszły mi trzy blachy ciasteczek – do złożenia – ich ilość zależy od tego jak duże będziecie robić ciasteczka.

Ciastka podczas pieczenia się lekko kurczą, więc nie róbcie też ich zbyt małych 🙂

 

pierniczki z kajmakiem  ciasteczka z kajmakiem
 

ciasteczka z karmelem  pierniczkowe markizy z kajmakiem
 

kruche ciasteczka z masą kajmakową  pierniczki z kajmakiem

Przepis do druku

 

Pierniczkowe markizy z kajmakiem

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 20 większych złożonych ciasteczek.
Autor:
Typ przepisu: Ciasteczka
Ilość: 20
Składniki
  • 350 g (2 i ⅓ szklanki) mąki (plus trochę do wałkowania)
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (lub więcej jeśli lubicie mocno piernikowe smaki)
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 100 g (3/4 szklanki) cukru pudru
  • 200 g miękkiego masła
  • około 125 g masy kajmakowej z puszki
Wykonanie
  1. Masło utrzyj z cukrem pudrem.
  2. Mąkę wymieszaj z kakao i przyprawą do piernika.
  3. Do masy jajecznej dodaj po jednym jajku, a po każdym wsyp część mąki.
  4. Gotowe ciasto przełóż do woreczka foliowego i schłódź w lodówce przez noc.
  5. Następnego dnia wyjmij ciasto z lodówki i pozwól się mu lekko ocieplić przez około pół godziny - ciasto będzie bardziej plastyczne.
  6. Rozwałkuj cienko ciasto, wycinaj foremkami ciasteczka - parami, a w co drugim wytnij inną mniejszą foremką środek.
  7. Piecz w 170 stopniach przez około 10 minut.
  8. Po upieczeniu ostudź.
  9. Ciasteczka bez dziurki posmaruj po wierzchu masą kajmakową - mniej więcej mała łyżeczka masy.
  10. Przykryj ciasteczkiem z dziurką.
  11. Możesz dodatkowo posypać ciasteczka cukrem pudrem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 400 Tłuszcze: 20 g Węglowodany: 48 Błonnik: 1 Białka: 7 g