Piernik na melasie
Przepis na wilgotnego piernika z melasą
Jeśli lubicie pierniki i macie w domu melasę i nie wiecie co z nią zrobić, to koniecznie upieczcie taki wilgotny piernik na melasie. Melasa dodana do ciasta nadaje mu piękny czekoladowy kolor oraz niezwykły jakby kawowy smak. W okresie bożonarodzeniowym warto upiec to ciasto i rozkoszować się jego smakiem. Polecam!
Spis treści
Piernik na melasie przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste, aromatyczne i wilgotne pierniki, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Piernik na melasie przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na wilgotnego piernika z melasą
- 150 g masła
- 200 g miodu ((0,6 szklanki lub 10 łyżek) )
- 200 g melasy ((0,6 szklanki lub 10 łyżek) )
- 100 g cukru ((pół szklanki) )
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (+ 2 łyżki ciepłej wody)
- 250 ml mleka ((1 szklanka) )
- 2 jajka (rozmiar L)
- 300 g mąki pszennej ((2 szklanki) )
Instrukcja
Jak zrobić piernika z melasą
- W większym garnku umieść razem masło, miód, melasę, cukier i przyprawę do piernika – pogrzej aż masło się rozpuści, a masa stanie się jednolita.150 g masła, 200 g miodu, 200 g melasy, 100 g cukru, 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- Odstaw garnek do lekkiego ostudzenia – tak aby było jeszcze lekko ciepłe.
- W tym czasie przesiej mąkę przez sito, a sodę rozpuść w wodzie.300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Do przestudzonej masy wlej mleko i wymieszaj, a następnie wbij jajka i zmiksuj lub wymieszaj trzepaczką.250 ml mleka, 2 jajka
- Wsyp mąkę i zmiksuj.
- Ciasto przelej do foremki o wielkości około 20/30 cm.
- Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 45 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Ciasto przechowuj w szczelnym pojemniku, wtedy może postać kilka dni.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Piernik na melasie – uwagi
Ja się jakoś nie umiem oprzeć żadnemu piernikowi :)
Uwielbiam ten korzenny aromat i smak przypraw dodawanych do piernika i nigdy ich sama nie żałuję :)
W czasach mojej młodości mama rzadko piekła pierniki.
A jak już robiła, to zwykle było to Piernik Kętrzyński – taki z torebki :D
Niby z torebki, a był po prostu idealny i ciągle mam go gdzieś z tyłu głowy. Gdy piekę takie normalne ciasto piernikowe na dużą blachę. I zawsze sprawdzam, czy smak jest podobny czy nie. Chociaż z tymi smakami dzieciństwa to też różnie bywa. Najbardziej na ich wspomnienie wpływają jednak emocje z tamtych dni. To wszystko razem łączy się mieszankę typowej nostalgii lat dziecinnych :D
Teraz też upiekłam taki prosty, puszysty i wilgotny piernik na melasie.
Melasę miałam „fest” mocną, więc i ciasto wyszło mocno ciemne, z takim właśnie przydymionym, lekko kawowym smakiem melasy. Dla mnie bomba :)
Jeśli nie używaliście wcześniej melasy w swoich wypiekach, to koniecznie musicie to zrobić.
Kupicie ją bez problemu w sklepach internetowych – np. na allegro.
Do piernika będziecie oczywiście potrzebować również przyprawę do piernika. Ja wam polecam przygotowanie domowej przyprawy do piernika, bo jest mega aromatyczna i dużo lepsza od tych sklepowych.
A jak już ją będziecie mieć, to upieczcie sobie jeszcze ciasto imbirowe, miękkie pierniczki albo puszystego piernika :)
Inspiracja – Moje wypieki
Polecane przepisy na piernikowe słodkości
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy pachnące piernikiem. Tutaj polecam między innymi takie trzy:
6 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Czy można piec piernik bez funkcji termoobiegu?
Tak, możesz piec góra dół – tylko podnieś temperaturę o jakieś 10 stopni, albo wydłuż czas pieczenia
A czy zamiast miodu mogę dodać tylko melasę – 400g?
Ciasto będzie mało słodkie, jeśli nie masz miodu, to daj cukier
czy można zastąpić czymś melasę ?
Możesz zastąpić miodem – tylko daj go może tak połowę porcji, bo piernik może być za słodki. Nie będzie też on wtedy taki ciemny – możesz dodać gorzkiego kakao (dla koloru). Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, to dodaj odrobinę więcej mleka.