Pizza z patelni przepis

Zaktualizowany: 2023 12 września
pizza z patelni

Przepis na szybką pizzę z patelni

wpis sponsorowany

Jeśli chcesz wiedzieć jak zrobić pizzę z patelni, to koniecznie zobacz mój dzisiejszy przepis. Pizza z patelni to rozwiązanie jest idealne dla osób, które nie mają dostępu do piekarnika, albo piekarnik się im zepsuł. Bo zrobienie pizzy na patelni jest jak najbardziej możliwe i Ty też możesz zrobić taką pizzę w domu! Spróbuj koniecznie.

pizza robiona na patelni

Pizza z patelni przepis krok po kroku

Jeśli masz ochotę na pizzę, ale Twój piekarnik szwankuje, lub go wcale nie masz, to możesz ją zrobić na patelni!

pizza z patelni

Pizza z patelni przepis

Wypieki Beaty
Niezwykła pizza smażona na patelni. Kaloryczność podaję dla pizzy margherity.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 12 minut
Czas całkowity 2 hours 12 minut
Danie Obiad
Porcje 5
Kalorie 733 kcal
Składniki

składniki na ciasto na pizzę z patelni (na około 4-5 sztuk):

składniki na sos pomidorowy do pizzy

  • 200 ml passaty pomidorowej
  • sól i pieprz ( do smaku)
  • 1 ząbek czosnku ( lub pół łyżeczki czosnku granulowanego)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano

dodatkowo do pizzy z patelni

  • około 3 kulki sera mozzarella (duże :))
  • inne dodatki
Instrukcja
 

Jak zrobić pizzę na patelni

  • Drożdże rozkrusz, dodaj do nich cukier i połowę mleka – wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
    20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, około 200 ml mleka
  • Do dużej miski wsyp mąkę i sól, dodaj jajko i olej lub oliwę, wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
    500 g mąki pszennej, 1 jajko, 4 łyżki oleju
  • Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia, po tym czasie ciasto ponownie zagnieć.
  • Podziel ciasto na 4-5 części, każdą rozwałkuj na wielkość patelni.
  • Wymieszaj razem wszystkie składniki sosu pomidorowego – dopraw do smaku solą i pieprzem.
    200 ml passaty pomidorowej, sól i pieprz, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • Patelnię posmaruj olejem za pomocą pędzelka, ułóż na dnie spód od pizzy.
  • Posmaruj ciasto sosem pomidorowym, ułóż na nim pokrojoną w plasterki mozzarellę – wierzch możesz dodatkowo posypać bazylią i oregano.
    około 3 kulki sera mozzarella
  • Patelnię przykryj szczelną przykrywą (jeśli ma odpowietrznik, to zaklej go taśmą).
  • Smaż pizzę na niedużym ogniu przez około 10-12 minut – sprawdź podnosząc ja delikatnie, czy spód jest dobrze wypieczony.
  • Podawaj na ciepło.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1pizzaKalorie: 733kcalWeglowodany: 81.6gBiałko: 27.2gTłuszcz: 33.5gBłonnik: 2.8g
Słowa kluczowe pizza robiona na patelni
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Prosta pizza z patelni – uwagi

Tak, to możliwe, a na dodatek jest na prawdę proste i wręcz ekspresowe – zrobienie pizzy zajęło mi jakieś 10-12 minut.

Nie potrzeba do tego jakiegoś specjalnego ciasta – używałam zwykłe tradycyjne ciasto na pizzę.

Za to nie przesadzałam z ilością dodatków, bo się bałam, czy się wszystkie dobrze zrobią.

Dzieciom zrobiłam pizzę margheritę oraz wersję z dodatkiem kukurydzy, a mi i mężowi zrobiłam pizzę z szynką i ostrą papryką.

W sumie przygotowaliśmy na obiad 5 szybkich pizz :)

Musicie koniecznie wypróbować tą metodę.

pizza margherita z patelni

Jak zrobić pizzę na patelni – wskazówki

Będziecie potrzebować do tego dobrą patelnię – taką, do której ciasto nie będzie przywierać i dodatkowo musi mieć ona dobrze dopasowaną pokrywkę.

Pizzę smażymy pod przykryciem – całość nagrzewa się a ciasto wyrasta i opieka się momentalnie.

Ja nawet nie przewracałam ciasta na drugą stronę – widziałam w internecie przepisy, które wymagały podsmażenia samego ciasta z jednej strony, potem ciasto się przewraca na drugą stronę i dopiero teraz nakłada się dodatki. Ja to sobie darowałam, a pizza wyszła świetna :)

Swoją pizzę smażyłam na patelni marki Woll, którą namiętnie testowałam od dłuższego czasu – na blogu możecie przeczytać jej recenzję.

A jak się wam widzi taka pizza z patelni? Jesteście na tak, czy nie bardzo?

pizza z patelni

Ile smażyć pizzę na patelni?

Ja swoje pizze smażyłam po około 10 minut – bez konieczności przewracania ciasta na drugą stronę. Długość smażenia pizzy zależy od tego jak grube ciasto będziecie mieli i jak mocna jest moc palnika.

domowa pizza margherita

Ile kcal ma pizza z patelni?

Kaloryczność pizzy z patelni zależy w dużej mierze od użytych dodatków. U mnie jedna cała pizza margherita miała trochę ponad 700 kcal. Ogólnie jej kaloryczność jest zbliżona do kaloryczności tradycyjnej pizzy, bo jedyna różnica jest tu w sposobie upieczenia.

domowa pizza margherita
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na pizzę dla całej rodziny

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszną pizzę o różnych smakach i zrobioną z różnymi dodatkami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2017 27 listopada