Placek drożdżowy z rabarbarem

Zaktualizowany: 2023 5 czerwca
rhubarb strawberry cake

Przepis na placek drożdżowy z rabarbarem i truskawkami

Zapraszam na pyszne tradycyjne ciasto drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i maślaną kruszonką. To proste w swoim wyglądzie i przygotowaniu smaku jest niezwykle pyszne i będzie doskonałym dodatkiem do kubka kawy, czy też herbaty. Ciasto możecie przygotować na przyjęcie w ogrodzie, czy też na grilla. Gorąco polecam!

ciasto z truskawkami i rabarbarem

Placek drożdżowy z rabarbarem przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste tradycyjne polskie ciasta, to to ciasto drożdżowe z kruszonką i rabarbarem jest ich kwintesencją. Proste, puszyste, ze słodką maślaną kruszonką.

ciasto truskawkowe

Placek drożdżowy z rabarbarem i truskawkami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na prosty placek drożdżowy z rabarbarem, truskawkami i kruszonką.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 7 hours
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 7 hours 50 minut
Danie Ciasta
Porcje 16
Kalorie 263 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na foremkę 24/24 cm.
Składniki

składniki na ciasto drożdżowe:

składniki na kruszonkę do ciasta

dodatkowo do placka

  • około 300 g rabarbaru (- użyłam po połowie rabarbaru i truskawek)
Instrukcja
 

Jak zrobić placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

  • W rondelku podgrzej mleko, cukier i masło – lekko przestudź.
    120 ml mleka, 100 g cukru, 100 g masła
  • Dodaj do rondelka dwa jajka i krótko zmiksuj, dodaj rozkruszone drożdże i dokładnie wymieszaj (masa nie może być za gorąca, bo zabije drożdże).
    2 jajka, 25 g świeżych drożdży
  • Przelej całość do wysokiej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na przynajmniej 6 godzin (ja rozczyn zrobiłam wieczorem przed spaniem i ciasto robiłam rano).
  • Po 6 godzinach dodaj do rozczynu mąkę i wyrabiaj ciasto przez około 15 minut – aż będzie ładnie elastyczne i będzie odchodzić od boków miski – najlepiej robić to mikserem z końcówką do wyrabiania ciasta.
    300 g mąki pszennej
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i przygotuj owoce – truskawki przekrój na pół lub na ćwiartki, rabarbar pokrój w kawałki o grubości około 1 cm.
    około 300 g rabarbaru
  • Przełóż ciasto do formy o wielkości około 24/24 wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułóż owoce.
  • Przygotuj kruszonkę z podanych składników i posyp nią wierzch ciasta.
    75 g mąki pszennej, 50 g cukru, 25 g mąki ziemniaczanej, 60 g masła
  • Przykryj formę ściereczką i odstaw na około 30 minut.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni – tryb góra/dół.
  • Wstaw ciasto do piekarnika, pozostaw drzwi od piekarnika szeroko otwarte i piecz tak ciasto przez 20 minut.
  • Po tym czasie drzwiczki zamknij i piecz przez kolejne 30 minut – lub do suchego patyczka i ładnego zrumienienia ciasta.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 263kcalWeglowodany: 36.5gBiałko: 4.6gTłuszcz: 11.6gBłonnik: 1.7g
Słowa kluczowe ciasto drożdżowe z rabarbarem, drożdżówka z rabarbarem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
drożdżowe ciasto z rabarbarem i truskawkami

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – uwagi

Zrobiłam ostatnio placek drożdżowy z rabarbarem i truskawkami – niby drożdżówka, jak drożdżówka – nic nadzwyczajnego.

A jednak nie jest to do końca prawda :)

Przepis wypatrzyłam na Kwestii Smaku, a zaintrygował mnie niecodzienny sposób wykonania ciasta.

Byłam bardzo ciekawa, czy te „specjalne” zabiegi coś nowego wniosą, czy ciasto będzie jakieś nadzwyczajnie inne …

ciasto z truskawkami i kruszonką

Jak zrobić drożdżowy placek z rabarbarem?

Ciasto zrobiłam ściśle (albo prawie ściśle) wg wskazówek – jedyne co, to mój zaczyn drożdżowy stał całą noc, a nie 6 godzin – zrobiłam go wieczorem, a ciasto piekłam rano następnego dnia – zaczyn z miski nie uciekł i nic złego z nim się nie stało, więc można zrobić jak ja :D

Czy widzę jakąś ogromną różnicę w cieście?

Jako wielbicielka ciast drożdżowych powiem tak – raczej nie, chociaż muszę przyznać, że po zawinięciu ciasta w papier do pieczenia i potem w folię ciacho było nadal miękkie następnego dnia, a to różnie bywa z ciastami drożdżowymi (lubią one obsychać i twardnieć).

Czy warto się tak bawić?

W sumie czemu nie – nocne wyrastanie zaczynu skraca potem przygotowanie ciasta – nie musimy odstawiać ciasta do wyrośnięcia po dodaniu do niego mąki i tylko lekko napuszamy gotowe ciasto w formie, co zajmuje 30 minut.

Więc rano przygotowanie ciasta zajmuje jakieś 40 minut – co przy cieście drożdżowym jest ekspresem :)

Sami spróbujcie i podzielcie się swoimi przemyśleniami :D

A dodatkowo polecam wam bardziej tradycyjne przepisy na drożdżówki – ze śliwkami, z rabarbarem oraz bazyliową z truskawkami :)

Zapraszam również na pyszne ciasto z truskawkami i kruszonką.

placek z rabarbarem i truskawkami
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.67 z 3 ocen
Postaw mi kawę
placek drożdżowy z truskawkami
ciasto z truskawkami i kruszonką
ciasto z owocami i kruszonką

Polecane przepisy na ciasta drożdżowe z kruszonką

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne drożdżówki pieczone z kruszonką. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2017 23 czerwca

Podziel się przepisem

2 komentarze

  1. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Angelika_Monika Candy Pandas 2017 25 czerwca w 11:44- Odpowiedz

    Drożdżowe z owocami i kruszonką na maśle <3 Czego chcieć więcej <3

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 26 czerwca w 18:37- Odpowiedz

      No właśnie :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy