Placek z truskawkami i kruszonką

Zaktualizowany: 2024 8 kwietnia

placek z truskawkami i kruszonką

Przepis na proste ciasto z truskawkami i kruszonką

Jeśli chcesz zachwycić swoją rodzinę pysznym i łatwym do przygotowania wypiekiem, to koniecznie musisz upiec ten prosty i pyszny placek z truskawkami i kruszonką! To połączenie delikatnego ciasta z soczystymi truskawkami i chrupiącą kruszonką zrobi na Twoich gościach i bliskich wrażenie. A przygotowanie go jest dziecinnie proste – wystarczy połączyć składniki, dodać świeże aromatyczne truskawki i kruszonkę, a całość upiec w piekarniku. Gotowe ciasto można podać na ciepło lub na zimno, z lodami lub bitą śmietaną. Idealny wypiek na letnie dni, kiedy truskawki są w sezonie. Spróbuj i zobacz, jak łatwo można zrobić coś pysznego!

placek z truskawkami i kruszonka 6

Ciasto z truskawkami i kruszonką przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste i szybkie ciasta z owocami, a w sezonie na truskawki uwielbiasz dodawać je do swoich wypieków, to koniecznie upiecz ten pyszny maślany placek z truskawkami i migdałową kruszonką.

placek z truskawkami i kruszonka 5

Placek z truskawkami i kruszonką przepis

Wypieki Beaty
Proste i szybkie ciasto z pysznymi truskawkami i chrupiącą kruszonką z migdałami.
4.58 z 57 ocen
Czas przygotowania 30 minut
45 minut
Czas całkowity 1 hour 15 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 314 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości 24/24 cm, albo 20/30 cm. Tortownica o średnicy około 26 cm.
Składniki

składniki na ciasto z truskawkami

składniki na kruszonkę z migdałami

Instrukcja
 

Jak zrobić proste ciasto z truskawkami

  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
    200 g masła, 150 g cukru
  • Zmieszaj razem obydwie mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
    200 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka cukru waniliowego
  • Do masła dodaj po jednym jajku i po każdym krótko zmiksuj masę.
    4 jajka
  • Dodaj mąkę i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników.
  • Wylej ciasto do przygotowanej foremki o wielkości 24/24 cm.
  • Na wierzch ciasta wyłóż truskawki – jeśli owoce są duże, to przekrój je na pół.
    500 g truskawek
  • Na owoce wyłóż kruszonkę.
  • Możesz też posypać na koniec całe ciasto posiekanymi migdałami.
    1 garść migdałów
  • Ciasto piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40-50 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź.

Jak zrobić migdałową kruszonkę na ciasto

  • Zmieszaj razem masło, mąkę, cukier i mielone migdały – rozetrzyj w palcach tworząc grudki ciasta.
    100 g mąki pszennej, 100 g masła, 50 cukru, 50 g migdałów
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 314kcalWeglowodany: 30gBiałko: 5gTłuszcz: 19g
Słowa kluczowe ciasto wiosenne, ciasto z rabarbarem i bezą, ciasto z truskawkami, szybkie ciasto
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
placek z truskawkami i kruszonka 4

Placek z truskawkami – moje uwagi

Placek z truskawkami i kruszonką to bardzo proste i przede wszystkim smaczne ciasto idealne na weekend.

Jeśli lubicie ciasto z truskawkami, to koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Dostajecie tu po pierwsze puszyste maślane ciasto, po drugie pyszne truskawki i po trzecie duuuużo kruszonki z posiekanymi migdałami.

A to wszystko w sporej blaszce :)

Bo to takie ciasto z truskawkami dla rodziny, do dzielenia się.

placek z truskawkami i kruszonką

Jak zrobić szybkie ciasto z truskawkami i kruszonką?

Ciasto robimy bardzo szybko, bo nie jest na drożdżach, tylko na proszku do pieczenia!

Będziecie potrzebować tu miękkie masło, które ucieracie z cukrem aż będzie białe i puszyste. Ja osobiście polecam użycie cukru pudru, to miksowanie będzie szybsze.

Mąkę najlepiej przesiejcie razem z proszkiem do pieczenia przez sito.

Gdy już zmiksujecie dobrze masło, dodajcie do niego po jednym jajku i po każdym krótko zmiksujcie masę.

Potem dodajcie mąkę, ale pamiętajcie, aby nie mieszać za długo ciasta z dodaną mąką.

Ciasto miksujemy to do połączenia składników, inaczej ciasto może stracić swoją puszystość i po upieczeniu może być twarde i gniotowate!

Jeśli będziecie na to uważać, to otrzymacie super puszysty placek z truskawkami i kruszonką :)

Poza tym, jako dodatkową rekomendację dodam, że ten przepis pochodzi ze strony Ani Starmach.

Po prostu nie może się nie udać  – a jakby co, to wszelkie reklamacje proszę bezpośrednio do Ani :D

placek z truskawkami i kruszonka 8

Czym zastąpić truskawki w cieście?

A co gdy sezon na truskawki się skończy? Nie ma problemu!

Truskawki możecie zastąpić dowolnymi sezonowymi owocami – potem używajcie brzoskwinie, maliny, jagody czy gruszki.

Świetnie się też sprawdzą awaryjne owoce z puszki, albo owoce z kompotu.

Możecie również wykorzystać owoce mrożone :)

Ciasto z truskawkami kalorie

Jeśli się zastanawiacie ile kalorii ma ciasto z truskawkami i kruszonką, to powiem Wam, że nie jest źle ;) 100 g ciasta to około 300 kalorii (przy produktach, które ja użyłam). Ale, ale … jeśli ciasto podzielicie na 24 porcje, to jeden kawałek będzie miał tylko troszkę ponad 200 kalorii. Więc ten placek truskawkowy jest nie tylko pyszny, ale do tego ma w sumie niedużo kalorii – nic tylko jeść!

Nie traćcie więcej czasu i ruszajcie do pieczenia, bo najlepszy placek z truskawkami jest o krok :)

Podaję wam przepis na foremkę 24/24 cm (albo na blaszkę 20/30 cm).

Ps.

Wypróbujcie również inne przepisy na ciasto z truskawkami – wszystkie są pyszne :D

Ja uwielbiam ciasto z truskawkami i twarogiem, ciasto z truskawkami na maślance, albo jogurtowe ciasto z truskawkami.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.58 z 57 ocen
Postaw mi kawę
placek z truskawkami i kruszonka 10

Polecane słodkie wypieki z truskawkami

W sezonie na truskawki koniecznie skorzystajcie również z innych moich przepisów na pyszne truskawkowe słodkości. Tutaj polecam Wam między innymi takie przepisy z truskawkami:

Opublikowano: 2016 27 czerwca

Podziel się przepisem

23 komentarze

  1. 548b8e57c056beabb8c5b73862ab3497?s=54&d=mm&r=g
    Agnieszka 2023 12 lipca w 21:11- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Ciasto upiekłam w tortownicy 24 cm. Rzeczywiście po czasie podanym w przepisie patyczek był mokry, więc piekłam około 80 – 90 minut w temp. 175-180 stopni na termoobiegu. Wyszło bardzo dobre.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 12 lipca w 22:19- Odpowiedz

      Użyłaś mniejszą tortownicę, czy zmniejszyłaś ilość składników? Jeśli zrobiłaś normalną porcję, to normalne, że ciasto się dłużej piekło

  2. af2eb2146a16ed0f31e7b9fcae9972d8?s=54&d=mm&r=g
    Sylwia 2022 1 kwietnia w 21:39- Odpowiedz

    Witam czy można zamiast mąki ziemniaczanej dodać, tylko mąkę pszenna, i czy mogę zrobić w tortownicy????

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 2 kwietnia w 10:56- Odpowiedz

      Tak, możesz :) Możesz oczywiście upiec w tortownicy – najlepiej takiej około 26 cm. Tylko sprawdź czy nie trzeba będzie wydłużyć trochę czas pieczenia

  3. 0e2be1023ede61bf75f849ec835dbe96?s=54&d=mm&r=g
    Ania 2021 4 lipca w 07:50- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Witam, ciasto wyszło przepyszne. Robiłam 2a razy. W smaku maślane. Ostatnie zrobiłam rabarbarowo-truskawkowe i wyszło super połączenie. Jedyna jego wada to, że jest uzależniające :) Ps. Jestem z grupy osób, którym często wychodzą zakalce, dlatego ten przepis zostanie ze mną na dłużej. W moim piekarniku czas pieczenia max 35 – 40 min, bo przy 50 min za bardzo się spieka. Ostatnio zapomniałam dodać mąki ziemniaczanej , wszystko zrobiłam na pszennej i też wyszło ok.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 4 lipca w 14:45- Odpowiedz

      Super. Cieszę się, że przepis zasmakował

  4. 5f64e6c6f52139dd3a58d3ead052e766?s=54&d=mm&r=g
    Justyna 2021 3 lipca w 16:30- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Ciasto wyszło idealne, jest pyszne. Super przepis, z całą pewnością wrócę do tego przepisu.

  5. c5866efc02fdc0d1c2a0803afb6b7148?s=54&d=mm&r=g
    Agneta 2021 20 czerwca w 18:29- Odpowiedz

    Totalna porażka. 'Ciasto’ po upieczeniu jest płynne. A w smaku strasznie słodkie. Do wyrzucenia. Nie będę próbowała znowu go robić, może jakby dodać dwa razy tyle mąki to by coś wyszło z tego.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 20 czerwca w 18:50- Odpowiedz

      Jeśli ciasto było płynne, to czemu nie wydłużyłaś czasu pieczenia? Coś musiało pójść źle – może miksowanie masła, albo potem za długie miksowanie ciasta z mąką. Co do słodyczy ciasta, to wiadomo – jest to bardzo względna sprawa. Dla jednego będzie słodkie, a dla drugiego za mało. Według mnie szklanka cukru na ciasto na tak sporą blachę, to nie jest dużo. Ale może jesteś przyzwyczajona do jeszcze mniej słodkich ciast.

  6. dd09f02ef2728e75899ebb8856c90b66?s=54&d=mm&r=g
    Magdalena 2020 17 listopada w 21:46- Odpowiedz

    Wyszło idealne :)

  7. bc6fa3f641dc5b901501cb1554756ae1?s=54&d=mm&r=g
    Kamila 2020 20 czerwca w 07:35- Odpowiedz

    Witam, Niestety u mnie wyszedł zakalec…:( Ciasto wyszło bardzo ładne i niby wszystko się udało. Jedynie nie wiem czy początkowo masło z cukrem się nie zwazylo, nie mam takiego doswiadczenia. Jakie mogą być przyczyny zwazenia?
    Jedynie wyszła pyszna kruszonka z truskawkami bo ciasto do wyrzucenia niestety…
    Dałam też trochę więcej truskawek niż w przepisie i może przez ten sok z truskawek?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 20 czerwca w 16:01- Odpowiedz

      Jeśli truskawki były soczyste i puściły sok podczas pieczenia, to mogły spowodować zakalec. Poza tym ciast ucieranych nie można długo mieszać po dodaniu mąki, to też może doprowadzić do zakalca.

  8. 94c0202bf3e24456174bcab0b9f5c176?s=54&d=mm&r=g
    Aluta 2018 15 czerwca w 20:55- Odpowiedz

    Nie mam ręki do ciast, zrobię ponownie to dam znać, może będę wiedziała co zle zrobiłam :)

  9. 94c0202bf3e24456174bcab0b9f5c176?s=54&d=mm&r=g
    Aluta 2018 15 czerwca w 16:23- Odpowiedz

    Dramat.. ciasto kompletnie nie wyszło, nie chce się upiec. Juz na wstępie przy dodawaniu jajek wyglądało jakby się zwazylo, nie mam pojęcia co poszło nie tak. Nawet kruszarka nie wyglądała tak jak trzeba :/

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 15 czerwca w 16:50- Odpowiedz

      Masa maślana lubi się psuć przy dodawaniu jajek – jeśli są one zimne z lodówki – ja dodaję takie i się nie przejmuję, zawsze po upieczeniu ciasto jest ok. A czemu nie chce się upiec? Jest wilgotne ciągle?

      • 94c0202bf3e24456174bcab0b9f5c176?s=54&d=mm&r=g
        Aluta 2018 15 czerwca w 19:08- Odpowiedz

        Tak, nie urosło i miało konsystencję wciąż taka jak w misce. Szkoda bo to pierwsze ciasto jakie mi nie wyszło z Pani przepisu. Jestem bardzo ciekawa co mogło pójść nie tak. A czy masło do Kruszonki ma być zimne czy temerytura pokojowa, pytam bo na wierzchu wyglądało jakbym wylała olej

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2018 15 czerwca w 19:34- Odpowiedz

          Dziwne, mojej siostrze tak kiedyś „wyszło” ciasto, ale ona nie dała proszku do pieczenia :D masło do kruszonki daję zwykle takie w temperaturze pokojowej, a nawet go czasami rozpuszczam, jak nie mam czasu na zagniatanie kruszonki :) Mam nadzieję, że inne przepisy będą ci wychodzić :D i proszę mów mi po imieniu :D

          • 94c0202bf3e24456174bcab0b9f5c176?s=54&d=mm&r=g
            Alutka 2018 15 czerwca w 20:47

            Może chodzi też o typ masła… spróbuje jeszcze raz ale czasami przydałyby się filmiki

          • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
            Beata 2018 15 czerwca w 20:49

            Ja zawsze używam masła 82% – producent nieistotny :) Ostatnio nie mam jakoś weny na kręcenie filmików i potem ich obrabianie, ale chyba muszę się wziąć w garść i zacząć znowu kręcić :)

          • fffdfd7e0f12e00c88f60120a7a93412?s=54&d=mm&r=g
            Alruna 2018 27 czerwca w 23:16

            A czy podana temperatura nie uwzględnia przypadkiem termoobiegu? Wiele razy się tak nacięłam – blogerki, przyzwyczajone, że wszystko pieką na termo, zapominają to zaznaczyć w przepisie i potem przy pieczeniu w piekarniku ustawionym na góra-dół wychodzi zakalec.

          • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
            Beata 2018 28 czerwca w 08:09

            Ja jak piekę na termoobiegu to zawsze na 170 stopni :) a na 180 stopni w trybie góra/dół. Jeśli chcesz piecz na termoobiegu, to zmniejsz temperaturę :)

  10. 4ecfa0ebede6a4e80c54c014a367d58e?s=54&d=mm&r=g
    Izabela 2018 8 czerwca w 20:52- Odpowiedz

    Super przepis! Robiłam już kilka razy to ciasto i za każdym razem wychodziło puszyste i pyszne. Dodatkowo do truskawek dodawałam też rabarbar. Dziękuję za przepis

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 8 czerwca w 22:50- Odpowiedz

      Super Izabela – bardzo się cieszę :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy