Placki z mąki kokosowej
Przepis na bezglutenowe placuszki kokosowe
Dziś zapraszam Was na bardzo szybkie i zdrowe placki z mąki kokosowej idealne na śniadanie. Przygotujcie razem ze mną placki z mąki kokosowej. Takie placuszki zrobicie nawet bez użycia miksera – wystarczy zmieszać składniki widelcem. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić bezglutenowe placki kokosowe idealne na śniadanie, albo na przekąskę. Pamiętajcie, że takie placuszki możecie również spakować dzieciom do szkoły.
Spis treści
Przepis na placki z mąki kokosowej z filmem i zdjęciami
Jeśli szukacie przepisów na lekkie i bezglutenowe placki, to wypróbujcie przepis na placuszki z mąki kokosowej. Zobaczcie mój film tuż przed przepisem, aby było je łatwiej przygotować.
Placki z mąki kokosowej przepis
Składniki
składniki na bezglutenowe placuszki kokosowe
- 2 jajka (rozmiar L)
- 3 łyżki mąki kokosowej (płaskie – około 25-30 g)
- około 75-80 ml mleka (- 1/3 szklanki – do konsystencji)
- 1 łyżeczka cukru ( kokosowego lub innego "dosładzacza")
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego, albo 1/4 łyżeczki sody)
Instrukcja
Jak zrobić placki z mąki kokosowej krok po kroku
- Wszystkie składniki placków przełóż do miseczki.2 jajka, 3 łyżki mąki kokosowej, około 75-80 ml mleka, 1 łyżeczka cukru, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Zmieszaj razem łyżką lub widelcem (możesz białka oddzielić od żółtek i ubić je oddzielnie – wtedy delikatnie wymieszaj pianę z resztą ciasta).
- Patelnię posmaruj delikatnie olejem i smaż nieduże placuszki aż będą z obu stron rumiane.
- Smaż je na małym ogniu, możesz dodatkowo patelnię przykryć pokrywką.
- Przy obracaniu pomagaj sobie łopatką i np. widelcem.
- Jeśli ciasto za mocno zgęstnieje w trakcie smażenia placuszków, to dodaj trochę mleka i dokładnie wymieszaj ciasto.
- Placuszki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Przepis na placki z mąki kokosowej – wskazówki
Jestem wielbicielką wszelkich placków i placuszków, a w moje oko wpadł mi przepis na szybkie placki z mąki kokosowej :)
Muszę przyznać, że to będzie chyba mój hit – w przypadkach gdy brak pomysłu lub czasu na zrobienie czegoś do jedzenia.
Placuszki robi się w pięć minut, a do tego są pyszne – zresztą jakby miały nie być skoro są z mąki kokosowej.
Te bezglutenowe placuszki kokosowe ze zdjęcia zrobiłam sobie na ekspresowe drugie śniadanie.
Gdy moja córka rano marudziła przed śniadaniem i jęczała, że chce placki (w środku tygodnia – o zgrozo), to jej właśnie szybciutko usmażyłam te placuszki i była bardzo zadowolona :)
Mąka kokosowa jest bardzo sycąca (i używa się jej zdecydowanie mniej niż zwykłej mąki), więc spokojnie można się najeść takimi 4 placuszkami – a do tego dzięki ograniczeniu ilości mąki placuszki są bardzo dietetyczne :) Taka mąka również mocno chłodnie płyny, więc placuszki trzeba smażyć szybko, albo dolać do nich w trakcie trochę mleka.
Jedna porcja placuszków bez dodatków – to około 250 cal – a jeśli ograniczycie tłuszcz do ich usmażenia, to nawet mniej.
Jeśli macie trochę więcej czasu, to białka z jajek możecie ubić na pianę, wtedy placuszki będą bardziej puszyste.
Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na placki, placuszki i wszelkie pancakesy :D
Podaję przepis na około 8 placuszków – są one bardzo sycące, więc nawet 4 takie placuszki mogą wystarczy na śniadanie.
Ps. Mąka kokosowa jest dość trudna „w obsłudze” – bardzo szybko wchłania płyny, więc ciasto na placki nie może za długo stać, bo potem placki przy smażeniu będą się rozpadać. Jeśli mąka mocno wchłonęła wam płyny, to dodajcie do ciasta dodatkowe jajko. Możecie też dodać mleka.
Robiłam ostatnio ponownie te placuszki kokosowe i przygotowałam do nich film z przygotowania (dostępny w przepisie) i przy okazji zrobiłam dodatkowe zdjęcia – znajdziecie je poniżej :)
Moje nowe zdjęcia tych placuszków :)
Przepis znalazłam na blogu Dorota smakuje
Polecane przepisy bezglutenowe
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy bez glutenu idealne dla osób z celiaklią oraz na diecie eliminującej gluten. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
87 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Dramat, te proporcje są złe. 1 porcja zmarnowana, po dopracowaniu przepisu samemu wyszły.
Proporcje nie są złe, co widać na filmie. Ja je robię z tych proporcji i zawsze wychodzą
Zmarnowane składniki.
Próbowałam na suchej patelni, na lekko przetartej olejem, na głębokim tłuszczu. Po dodaniu jajka więcej. Katastrofa. Ciasto się nie ścina, rozwala się. Na zdjęciu najlepsza wersja..
Ja nie wiem o co chodzi, robię je i zawsze wychodzą. Aż teraz zagrałam filmik, jak tylko zrobimy montaż to dodam go do przepisu
Proszę spróbować z tego przepisu 2 jajka, 2 łyżki mąki kokosowej troszkę soli i cukru. Smażyć na masełku. Robiłam i wyszły idealne, nic się nie rozpadało. Moim zdaniem w tym przepisie na tej str jest za dużo mąki a za mało jajka albo czegoś płynnego. Jak dodałam więcej mąki to faktycznie placki zmieniły konsystencję i ciężko było je obrócić a jak masa była bardziej płynna było ok
Dzięki za radę, jak widać na moim filmiku placuszki z tego przepisu również wychodzą świetne.
Super dołączam zdjecie
Jedyne placki z mąki kokosowej które mi wyszły bardzo dziękuję za przepis
Bardzo się cieszę :)
Placuszki super, tylko trzeba ostrożnie przewracać, z czterech jeden mi się rozwalił, ale po przewróceniu na drugą stronę dwóch kawałków znów się złączył. Polecam
Bardzo kiepski przepis niestety, placki sie rozpadaja i bardzo duzo czasu zajmuje ich dosmazenie. Nie powtorze :(
Ja zamiast mleka dodałam napój migdałowy bez cukru i usmażyłam na łyżce oleju na każdą stronę. Plus szczypta proszku do pieczenia. Wyszły super!
Pyszności☺️ Placki zajadam na keto. Zawsze wychodzą☺️ Pozdrawiam
Super :)
Porażka. Zmarnowane składniki i mój czas oraz nerwy. Bardzo nie polecam tego przepisu.
Przykro mi, że placki nie wyszły. Mąka kokosowa jest niestety bardzo kapryśna.
Co dwa dni na śniadanko wjeżdżają te kokosowe cudeńka z przepisu. Jedna dobra rada, placki powinny być smażone na małym ogniu;)
Obleśne placki. Rozpadają się na patelni. Moim zdaniem ten przepis jest niekompletny.
Marnowanie jedzenia marny przepis
Wyszło i używałam mąki kokosowej z biedronki
Mi wyszły super, dolałam trochę mleka, bo wyszły za gęste. Ale też musiałam oddzielić białko od żółtka, bo jednen z moich synów ma alergię na białko. Zrobiłam dwa różne i wszystkim smakowały. Zapisuje przepis do ulubionych:-)
Ps. A mąką kokosowa też mam nieudany debiut:-) Próbowałam kiedyś zrobić gofry i właśnie nie wyszły. Teraz dałam jej jeszcze jedną szansę.
Totalna porażka. Wszystko poszło do kosza. Placki nie daly sie nawet przerzucic na druga strone…
Wyszły smaczne i ładne :) Faktycznie nie można żałować oleju do smażenia :)
Smaczne, rzeczywiście sycące, niestety suche.
Ciesze sie ze najpierw je usmazylam a dopiero potem przeczytam opinie, bo bym sie nie odwazyla. Wyszly pyszne, wszystkim smakowaly. Jedyne co, ze na dwie osoby dorosle plus dwoje malych dzieci z 6 jajek bylo za malo. Wyglada na to ze trzeba robic z poczwórnej ilosci skladnikow dla mojej gromadki.
Placki rewelacyjne! Zrobiłam wg przepisu, nic nie modyfikowałam. Smażyłam na oleju kokosowym, na patelni do jajek sadzonych ;) Puszyste,szybkie, tanie . Polecam!
Zrobiłam, pierwsza porcja się trochę spaliła, ale placki pyszne chociaż nie tak ładne jak na zdjęciach. Mam nietolerancję pszenicy, kukurydzy i drożdży i długo szukałam czegoś czym będę mogła się zajadać, będę często robiła
UWAGA!
Są dwa rodzaje maki kokosowej, produkowana na mokro lub na sucho, tym którym placuszki się udały, mieli mąkę „suchą ” Tak podejrzewam….
Pani Beato, proszę to zweryfikować. Jeśli się nie da to najlepiej podać w przepisie producenta lub zdjęcie opakowania mąki, której Pani używa. Pozdrawiam serdecznie:)
Dziękuję za informację. Popatrzę jaką ja mam, ale jak robiłam te placuszki to miałam inną niż aktualnie.
Niestety, ostatecznie z tych cudownie wyglądających na zdjęciu placków, ostatecznie zjadłam jajecznicę…
Dzień dobry właśnie zrobiłam placuszki wyszły pysznie. Chciałam zapytać o kaloryczność 213 to jeden placek czy wszystkie które wyszły z podanych proporcji ? Jeśli jednen do jaka wielkość palcka brała Pani pod uwagę ? Pozdrawiam
Te 213 kalorii to kaloryczność połowy placuszków – cały przepis jest liczony na dwie porcje.
Przepis jest niedopracowany trzeba dodac maki pszennejProsze to zmodyfikować i nie wprowadzać ludzi w błąd.Pozdrawiam
Nigdy do nich nie dodawałam mąki pszennej – to są placki bezglutenowe
Mi też placki nie wyszły…wszystko do kosza! Nienawidzę marnować jedzenia i juz nigdy nie kupię mąki kokosowej, bo zawsze wychodzi z niej kupa a nie jedzenie :(((((
Niestety, mąka kokosowa jest bardzo wymagająca. Mogę ci podpowiedzieć, że fajnie sprawdza się do zagęszczania sosów – ja ją dodaję do potraw typu indyjskiego lub tajskiego – fajnie dodaje smaku i jednocześnie właśnie zagęszcza :)
musialam dodac lyzke jogurtu jeszcze jedno jajko oraz troche maki zwyklej:) i wyszly!
I super :)
Brzmi wspaniale, akurat stoi u mnie od dłuższego czasu mąka kokosowa i nie mam jej do czego wykorzystać. A zdjęcia do przepisów masz przepiękne!
Dziękuję bardzo
Autorko przepisu, nie wiem czy po takim czasie przeczytasz mój komentarz, ale piszę by Cię uspokoić, to nie wina przepisu ale mąki. Kilka lat temu próbowałam zrobić z niej placki i za każdym razem lądowały w koszu, dziś kupiłam inną mąkę marki bioPlanet, poprzednio tak gęstniało ciasto, że to działo się w sekundę, teraz zgęstniało tylko trochę, a pierwszy placek jakby się zważył podczas smażenia, dodałam do ciasta trochę mąki bezglutenowej i placki są rewelacyjne :)
Dziękuję za komentarz :) Z mąką kokosową tak może być. Jedna zmielona mocniej druga słabiej i inaczej wchłania wodę :)
Mi też nic nie wyszło, płakałam przy patelni i wszystko wrzuciłam do kosza!!!! A zrobiłam podwójną porcje składników.
:(
U mnie też wszystko poszło do kosza… Przepis masakra
Pomyślę o nagraniu filmu jak je przygotowuję, może to pomoże.
Mąka kokosowa jest trudna w obróbce a dodatkowo może się różnić w zależności od producenta.
Przykro mi, że placuszki nie wyszły :(
placki całkiem smaczne. moje ciasto nie stało ani pół minuty, a było takie gęste ze mogłabym z nich ulepić kuleczki. po usmażeniu były dość suche. Dodawać więcej mleka? chciałabym uniknąć dodawania jajek bo już w smaku są bardzo jajeczne a nie przepadam za tym.
Tak, można dodać więcej mleka, gdy ciasto robi się za gęste.
Wszystko wyszło idealnie, ale ja muszę się przyzwyczaić do tego smaku bo pierwszy zjadłam na siłę. Bardzo sycące, wyszło mi 5sztuk a dwoma się mega najadłam.
Tak, są bardzo sycące :)
Ja inteligentnie najpierw zrobiłam później szukałam przepisu teufilam tutaj i powiem że wyszły super jak ze zdjęcia pycha z tym że ja do środka dawałam kawałki jabłka
Super :) a jabłka na pewno dodały im wilgotności :)
Witam, wlasnie zrobilam placuszki, wyszly rewelacyjne, przepyszne. Dziekuje za przepis Mysle, ze duzo zalezy od konsystencji ciasta. Laczac skladniki dalam 70 ml mleka kokosowego, a potem troszke dolalam. Ciasto bylo odrobine gesciejsze niz na nalesniki. Dalam tez troche mniej proszku do pieczenia. Wszystko mieszalam lyzka i nie czekalam 5 minut az ciasto zgestnieje. Placki wyszly mega puszyste i smaczne. Bardzo latwo sie przewracaly. Nie zalowalam jednak oleju do smazenia.
Pozdrawiam serdecznie +
Cieszę się, że placuszki zasmakowały
Porażka, porażka, wszystko wylądowało w koszu na czele z mąką, jeszcze nigdy w życiu placki mi nie wyszły, a przy tej chorej mące to tragedia wszystko się rozlało na patelni. W życiu nie kupię tej beznadziejnej mąki Kokosowej, wolę ryżową, kukurydzianej, tej nigdy.
Mąka kokosowa jest trudna w obsłudze niestety, za to nadrabia smakiem :)
Zrobiłam dziś na kolację i mi smakowały. Polałam je duszonymi truskawkami. Są syte. Pozdrowienia
Tak, są bardzo syte :)
Porażka wszystko poszło do kosza gorszego przepisu dawno nie widziałam
Nie wiem czemu niektórym te placki nie wychodzą, a dla innych są idealne :(
Robiłam wczoraj i dziś. Dodałam troszkę suszonej żurawiny. Wyszły rewelacyjnie.
Super, bardzo się cieszę :)
No niestety, całość do kosza. Absolutnie nie wyszły z tego placki a ciężkie do obrocenia na patelni kluchy.
Smakuja okropnie, sorka
Przykro :(
Białka nie żółtka sorki
Też mi się nie związało ciasto :/ ubiłam żółtka, może przez to? Resztę zrobiłam tak jak w przepisie :/ szkoda.
Mąka kokosowa jest „trudną” mąką i placki z nią mogą wyjść super lub byle jak. Nie wiem, czy mąki się różnią między sobą, że tak się dzieje …
Marny ten przepis. Robiłam dwa podejścia, z ubijaniem białek i bez. Efekt jeden i drugi marny
Przykro mi, że placki nie przypadły ci do gustu. Mi one wychodzą fajnie i dziewczyny też piszą, że wychodzą. Nie wiem, czy to kwestia samej mąki, czy czegoś innego, gdy nie wychodzą.
Proszę o podpiwiedz
Mi te placki nie wychodzą ciasto jest twarożkowate i sie rozdziela a placki sie nie smaża tylko palą co zle mogę robic
Basiu, spróbuj dodać o jedno jajko więcej – powinno wtedy lepiej „związać” ciasto, a do co palenia, to może masz za duży ogień – smaż je na małym lub średnim ogniu – najlepiej na teflonowej patelni z minimalną ilością tłuszczu.
Czy można zamiast mleka dodać wody ?
Tak, albo np. mleko roślinne. Tylko przy wodzie proponuję je lekko dosłodzić, bo mogą być trochę bez smaku.
jakiej konsystencji powinno być ciasto? mi chyba wychodzi za gęste
Ciasto jest gęste i im dłużej stoi tym mocniej gęstnieje – to przez mąkę kokosową. Jeśli ciasto jest za gęste, to dodaj mleka, albo np rozgniecionego banana
Robiłam placki z tego przepisu dwukrotnie. Są bardzo smaczne i sycące, a do tego ekspresowe w przygotowaniu. Podaję je z malinami lub innymi owocami jagodowymi. Z podanej proporcji wychodzi mi 7 niedużych placuszków (według mnie to idealna porcja śniadaniowa dla 1 osoby). Polecam :)
Też myślę, że taka porcja jest idealna :)
Ależ one bosko się prezentują :)
Dziękuję Gosiu :)
Placuszki są idealnie piękne!
Smakuję…
Amber
Super :)
Niezwykle pysznie wyglądają! :)
dziękuję bardzo Piotrze :)
Bardzo też lubimy dodawać do takich placków starte jabłko, wtedy nie są aż tak suche jak nieraz mąka koko potrafi sprawić :P
Fajny pomysł :) banan też by był dobry