Placki z mascarpone przepis
Przepis na puszyste i pyszne placuszki z mascarpone
Jeśli lubisz śniadania na słodko i uwielbiasz słodkie placuszki, to mój dzisiejszy przepis jest właśnie dla Ciebie! Przygotuj razem ze mną puszysty placki z mascarpone. Serek mascarpone dodany do ciasta na placuszki dodaje im świetnego, lekko sernikowego smaku oraz niezwykłej aksamitności. Mimo tego, że nie dodajemy do ciasta piany z białek to i tak placuszki są super puszyste. Koniecznie sprawdźcie mój przepis i zobaczcie jak zrobić placuszki z serkiem mascarpone.
Spis treści
Placki z mascarpone przepis krok po kroku
Jeśli lubisz smakowite i puszyste placuszki na śniadanie albo przekąskę, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Placki z mascarpone przepis
Składniki
składniki na placuszki z serkiem mascarpone
- 160 g mąki pszennej ((czubata szklanka) )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru waniliowego (- albo dwie łyżki zwykłego cukru i trochę aromatu waniliowego)
- 125 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej)
- 120 ml jogurtu naturalnego (- pół szklanki – w temperaturze pokojowej)
- 3 jajka ( rozmiar L – w temperaturze pokojowej)
- 3 łyżki oleju
Instrukcja
Jak zrobić puszyste placki z mascarpone
- Mąkę przesiej przez sito z proszkiem do pieczenia.160 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- W drugiej misce zmiksuj razem mascarpone, jogurt naturalny, jajka, olej oraz cukier z wanilią.125 g serka mascarpone, 120 ml jogurtu naturalnego, 3 jajka, 3 łyżki oleju, 2 łyżki cukru waniliowego
- Wlej mokre składniki do mąki i zmiksuj – aż ciasto będzie gładkie.
- Rozgrzej patelnię teflonową – możesz ją delikatnie posmarować pędzelkiem zanurzonym w oleju.
- Nakładaj porcje ciasta.
- Możesz patelnię przykryć pokrywką, wtedy placuszki będą bardziej puszyste – smaż na małym ogniu, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki i dziurki – wtedy przewróć na drugą stronę i krótko podsmaż.
- Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Proste placuszki z serkiem mascarpone – uwagi
Po tych świątecznych szaleństwach, aż fajnie zjeść „coś normalnego”. A u nas normalność w wolne dni to placuszki i naleśniki. Tym razem padło na placki z mascarpone. Delikatne i puszyste. Bardzo smaczne. Możecie je podać z dowolnymi dodatkami – same w sobie prawie nie mają cukru, więc użyjcie słodki dżem, czekoladę czy owoce.
Jak zrobić puszyste placuszki z mascarpone – wskazówki
Aby placuszki z serkiem były fajnie puszyste ważne jest, żeby składniki były w temperaturze pokojowej. Dobrze jest je więc wyjąć wcześniej z lodówki. Wiadomo, że rano przed śniadaniem możecie mieć mało czasu na odpowiednio wczesne wyjęcie wszystkiego z lodówki. Możecie sobie trochę pomóc wkładając jajka do gorącej wody z kranu – niech poleżą w takiej gorącej wodzie z 10 minut. Jogurt naturalny możecie podgrzać krótko w mikrofalówce, albo możecie wstawić szklankę z jogurtem do gorącej wody. Podobnie możecie zrobić z serkiem mascarpone – wstawcie pudełko z serkiem do gorącej wody. Dodatkowo przesiejcie mąkę razem z proszkiem do pieczenia przez sitko. To napowietrzy mąkę i sprawi, że placuszki będą lżejsze.
Nakładajcie około łyżkę ciasta na rozgrzaną patelnię teflonową posmarowaną odrobiną oleju i smażcie na małym lub średnim ogniu, aż na powierzchni pojawią się małe dziurki. Wtedy przełóżcie placuszki na drugą stronę i podsmażcie przez około minutę. Placuszki podajcie na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Jeśli, tak jak moja rodzina, uwielbiacie placuszki na śniadanie, to zajrzyjcie do innych moich przepisów na placki – na pewno znajdziecie tam trochę inspiracji :D
Źródło – Ania gotuje
Polecane przepisy na placuszki na śniadanie
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne słodkie placuszki idealne na śniadanie, na przekąskę w ciągu dnia, albo do spakowania dzieciom do szkoły. Tutaj polecam takie trzy przepisy: