Placuszki bananowo-kokosowe
Przepis na placki bananowo-kokosowe dietetyczne i bezglutenowe
Zapraszam na bezglutenowe placuszki bananowo-kokosowe przygotowane z zaledwie trzech składników. Te lekkie i niskokaloryczne placki zrobione na mące kokosowej i rozgniecionym bananie stanowią smakowite i zdrowe danie. Gorąco polecam!
Spis treści
Placuszki bananowo-kokosowe przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepisu na lekkie, dietetyczne i niskokaloryczne placuszki to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Placuszki bananowo-kokosowe przepis
Składniki
składniki na placuszki kokosowe z bananem
- 1 banan (średni – około 100 g)
- 1 jajko (- rozmiar L)
- 2 łyżeczki mąki kokosowej ((10 g) )
- 1 szczypta cynamonu ( – opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić kokosowe placuszki z bananem
- Banana rozgnieć widelcem.1 banan
- Dodaj do niego jajko oraz mąkę i energicznie wymieszaj.1 jajko, 2 łyżeczki mąki kokosowej
- Możesz też teraz dodać cynamon.1 szczypta cynamonu
- Smaż placuszki na nieprzywierającej rozgrzanej patelni – możesz wtedy beztłuszczowo, albo na lekko posmarowanej pędzelkiem umoczonym w oleju. W trakcie smażenia ostrożnie przewróć placuszki na drugą stronę.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Kokosowe placuszki z bananem – uwagi
Mam dziś dla was dietetyczne placuszki bananowo-kokosowe. Bez glutenu, bez dodatku cukru i prawie bez kalorii. Ideał, prawda? A do tego są na prawdę smaczne.
Składają się w zasadzie z trzech składników – banana, jajka i mąki kokosowej. Ja dodałam do nich jeszcze odrobinę mielonego cynamonu, bo bardzo lubię jak komponuje się z bananem.
Jak zrobić placuszki kokosowe z bananami – wskazówki
Te placuszki zrobicie bardzo szybko i bardzo prosto. Wystarczy w miseczce rozgnieść banana, a następnie wymieszać z jajkiem i mąką kokosową. Niech was nie dziwi jej znikoma ilość dodana do przepisu. Mąka kokosowa mocno chłonie wilgoć i zagęszcza ciasto – dlatego wystarczy jej naprawdę niewiele. Dzięki ograniczeniu mąki placuszki mają niewiele kalorii – ja swoje usmażyłam beztłuszczowo na nieprzywierającej patelni i w takiej wersji miały zaledwie 207 kalorii (bez dodatków).
Jeśli dbacie o linię, szukacie lekkich a zarazem pysznych przepisów, albo stosujecie dietę bezglutenową, to ten przepis jest dla was. Na blogu jest jeszcze jeden przepis na placuszki na mące kokosowej – w nim nie używamy banana.
Ps. Ciasto na placuszki jest dość luźne, więc trzeba ostrożnie przekładać placki podczas smażenia – najlepiej robić to łopatką i pomagać sobie widelcem :)
Polecane przepisy z mąką kokosową
Jeśli chcesz wypróbować również inne przepisy z użyciem mąki kokosowej, to wypróbuj któryś z tych.
8 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Trzeba więcej kokosu i nie sprawia kłopotu na patelni przewracanie :)
:)
Jeśli chodzi o przekładanie, to wystarczy na rozgrzaną patelnię nałożyć placuszki i ustawic najniższa temp i przykryć , a po kilku minutach same będą się odrywać od powierzchni:) Bardzo pyszny przepis
Dziękuję bardzo :)
Najmłodszy zjadł z apetytem Smaczne ale rzeczywiście niezbyt dobrze ciasto zachowuje się na patelni (przede wszystkim przy przekładaniu na drugą stronę).
Przekładanie jest trochę kłopotliwe niestety.
To są chyba nasze ulubione placuszki :D Kokos z bananem i do tego cynamon to mistrzowskie trio :)
Mniam :)